Πόρισμα για το Ερρίκος Ντυνάν: Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για Γεωργιάδη και Λοβέρδο

Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, αλλά και το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων από την μεριά των διοικήσεων του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντύναν» και των πρώην υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου κι Άδωνι Γεωργιάδη διαπιστώνει η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής καταλογίζει διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις και του υπουργούς Υγείας της περιόδου 1992-2014 για την διαχείριση του «Ερρίκος Ντυνάν» κι ιδιαίτερα για τους Αν. Λοβέρδο , Άδ. Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο που «παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους».

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής εκτιμά ότι «απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές» για δύο ενέργειες των Αν Λοβέρδου κι Άδ. Γεωργιάδη. Η πλειοψηφία της Εξεταστικής σημειώνει ότι, κατά την εξέτασή του, ο Αν. Λοβέρδος «απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια» σε σχέση με την ημερομηνία σύνταξης της τροπολογίας με την οποία πουλήθηκε το νοσοκομείο. Ο Αν. Λοβέρδος επέμεινε ότι η τροπολογία συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2012 από το νομικό του σύμβουλο Δημήτρη Μπαλασόπουλο, κι όχι τον Ιούλιο του 2011 από τους Ανδρέα Μαρτίνη και Βασίλη Στεργίου, πρόεδρο κι αντιπρόεδρο του ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν».

Σε σχέση με τον Άδ. Γεωργιάδη, η πλειοψηφία της Εξεταστικής εκτιμά ότι πρέπει να διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές η υπόθεση της αποδοχής από τον ίδιο και τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος του Μνημονίου της 26/02/14, καθώς «με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του Κ.Ι.Ε.Ν. και την (αναγκαστική) πώλησή της δια του πλειστηριασμού της 24/09/14 εζημιώθη αυτή με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».

Ενέργειες και παραλείψεις που πρέπει να διερευνηθούν δικαστικά

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής εκτιμά επίσης ότι πρέπει να διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές η σύμβαση της 04/07/12 για την «εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του Νοσοκομείου», σύμβαση που χαρακτηρίζεται «εξόχως καταχρηστική, αλλά και αχρείαστη». Επίσης η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του νοσοκομείου, καθώς «δεν εφαρμόσθηκαν κατά τον προσήκοντα τρόπο οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αφορούν την εκτίμηση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων του Κ.Ι.Ε.Ν.».

Η πλειοψηφία εκτιμά ακόμα ότι πρέπει να διερευνηθεί η μη υπαγωγή του νοσοκομείου στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών, καθώς «το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία ισόποση με το ύψος των μη βεβαιωθέντων χρεών (πιθανό ύψος: 4,5 εκατ. ευρώ) προς όφελος της μοναδικής ενυποθήκου δανείστριας ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ».

Τέλος, η Εξεταστική εκτιμά ότι πρέπει να διερευνηθούν από τις δικαστικές αρχές κι οι αργομισθίες που καταγγέλθηκαν από τον Λυκούργο Λιαρόπουλο, καθώς «με την καταβολή των ποσών αυτών εζημιώθη η περιουσία του Κ.Ι.Ε.Ν. με σκόπιμες πράξεις προσώπων τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».

Οι πολιτικές ευθύνες κι η διαχρονική ασυλία του Αν. Μαρτίνη

Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, η πλειοψηφία της Εξεταστικής υπογραμμίζει ότι «η διαχρονική ασυλία του Αν. Μαρτίνη σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ελέγχου από πλευράς κράτους και κυβερνήσεων και την επιδειχθείσα έναντι του ιδίου ανοχή δημιούργησαν το εύφορο έδαφος για να «ανθίσει» το σκάνδαλο της κακοδιαχειρίσεως του Ιδρύματος».

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής αξιολογεί ως κρίσιμες χρονικά τις περιόδους 1998-2000 με τις «αθρόες προσλήψεις με πελατειακά κριτήρια» κατόπιν αιτημάτων στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το 2001 με τον υψηλό δανεισμό από την Alpha Bank, το 2006 με τον νέο δανεισμό από τηνMarfin Bank, καθώς κι η πενταετία 2005-2009 όταν «τα οικονομικά μεγέθη του Νοσοκομείου ακολουθούν καθοδική πορεία εξαιτίας λανθασμένων επιλογών του ΔΣ» με μείωση εσόδων σε συνδυασμό με αλόγιστες σπατάλες.

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής τονίζει ότι «από το 2006 που το ΚΙΕΝ είχε καταστεί έρμαιο στις διαθέσεις της Marfin Bank και του ισχυρού άνδρα της Ανδρέα Βγενόπουλου και που ξεκίνησε ο ανταγωνισμός Ιατρικών Ομίλων για την απόκτηση του Νοσοκομείου, τόσον ο Αν. Μαρτίνης, όσο και υπουργοί Υγείας «έτειναν ευήκοα ώτα» στις σειρήνες της εκποιήσεώς του, αδιαφορώντας για τα νομοθετικά εμπόδια, τα οποία εγνώριζαν».

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss