Πώς έγινε η Μύκονος ο απόλυτος τουριστικός προορισμός

Το πιο φημισμένο Κυκλαδονήσι της χώρας μας, η Μύκονος, άρχισε να δέχεται ξένους επισκέπτες  στη δεκαετία του 1920 και το πέρασμα των δεκαετιών αποτύπωσε πάνω  του  όλες τις  διεθνείς τάσεις του lifestyle. Σήμερα θεωρείται ο τοπ κοσμοπολίτικος προορισμός. Αλλά πώς έγινε αυτό;

Οι πρώτοι επισκεπτες του νησιού ήταν αρχαιολόγοι που έμεναν στην Μυκονο, για να μπορούν να επισκέπτονται τη Δήλο. Από το 1925 και μετά, άρχισαν να καταφθάνουν στο νησί οι πρώτοι τουρίστες, οι οποίοι ήταν κυρίως φίλοι των κατοίκων του νησιού αλλά και Αθηναϊκών οικογενειών.

Μέσα στη δεκαετία του 1930, της απογοήτευσης από το αμερικάνικο όνειρο, των ξέφρενων πάρτυ και της μελαγχολίας που απεικόνισε τόσο εύστοχα ο συγγραφέας, Σκοτ Φιτζέραλντ, αρχίζουν να οργανώνονται τα πρώτα πάρτυ μέχρι πρωϊας, που λάμβαναν  χώρα στα στενάκια της Χώρας. Έκτοτε η Χώρα του νησιού μαζί με την Άνω Μερά, θα γίνουν οι πιο ζωντανές συνοικίες του νησιού.

Ήταν όμως στην δεκαετία του 1960 που το νησί απέκτησε την διεθνή φήμη του και προσέλκυσε το διεθνές τζετ σετ. Τότε, ο Αριστοτέλης Ωνάσης έφτασε με το γιωτ του στο λιμάνι της Μυκόνου, φέρνοντας μαζί του  αρχικά, τη Μαρία Κάλλας και  έπειτα την Τζάκι Κένεντι. Ακολούθησαν η Σοφία Λώρεν, η Μπριτζιτ Μπαρντώ  και η Γκρέυς Κέλυ.

Οι Μυκονιάτες  άρχισαν τότε να αισθάνονται  κοσμοπολίτες, και υπερηφανεύονταν για το νησί τους που έγινε αίφνης λαμπερό.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ανακαλύπτουν το νησί οι χίππις και στα 1970, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, μποέμ τύποι, ομοφυλόφιλοι και αρχαιολάτρεις αλώνουν τις παραλιές και τα σοκάκια του νησιού  αναζητώντας τον  έρωτα και τη μεγάλη έμπνευση.

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια εκσυγχρονίζονται και αποκτούν τρεχούμενο νερό! Οι ντόπιες νοικοκυρές καθαριζουν και ασπρίζουν τα σπίτια τους και προσφέρουν διαμονή στους επισκέπτες που αποζητούν να ζήσουν την μαγεία του κυκλαδίτικου νησιού και της ελληνικής φιλοξενίας.  Παραληλλα  φτιάχνονται τα πρώτα μεγάλα ξενοδοχεία. Ανακαινίζουν και τροποποιούν παλαιότερα κτίρια, ή ρίχουν θεμέλια από την αρχή.

Χτίζονται όμως και νέα σπίτια και ανακαινίζονται παλιά αρχοντικά, ιδίως στη Χώρα και την Άνω Μερά.

Το πρώτο gay bar ,το Pierro’s  άνοιξε το 1973. Ήταν πρωτοβουλία του Ιταλού ζωγράφου Pierro Aversa και του ντόπιου ψαρά Ανδρέα Κουτσούκου. Σύντομα το μπαρ έγινε διεθνώς γνωστό και το  νησί απέκτησε  τη φήμη του gay προορισμού. Εκει  οργανώνονταν διάσημα drag shows  και τα πάρτυ του διαρκούσαν μέχρι πρωϊας. Η λαμπερή νυχτερινή διασκεδαση που πρόσφερε προσέλκυσε όλων των ειδών του κόσμου, από Χολυγουντιανούς αστέρες έως σταρλετ της συμφοράς, μόδιστρους και wannabe καλλιτέχνες.

Παράλληλα δημιουργήθηκαν και οι πρωτες παραλίες γυμνιστών.

Το Pierro’s   έκλεισε στα μέσα του 2000 και άνοιξε με νέο όνομα, Rock n Roll, το 2010. Εκτοτε δεκάδες μαγαζιά διασκέδασης λειτούργησαν στο νησί. Προσέλκυσαν επισκέπτες- κροίσους από τη Σαουδική Αραβία αλλά και τη Ρωσία που  άφησαν στο νησί το ακριβό τους αποτύπωμα, τόσο σε φήμη όσο και σε χρήμα.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss