Πώς είναι σήμερα η μυθική Τροία

Στα βήματα του Ομήρου, στην αρχαία Τροία και στον Δούρειο ίππο του… Χόλιγουντ

Μετά από δεκαετή πόλεμο, οι Έλληνες ξεγελούν τους Τρώες με τον περίφημο Δούρειο ίππο που τον σέρνουν μέσα στα τείχη και από μέσα του ξεπηδούν ο Οδυσσέας με τους πολεμιστές του. Η άλωση της Τροίας είναι πια γεγονός.
Τη δυνατότητα να περιδιαβούν στο «σκηνικό» του Τρωικού Πολέμου, ακόμη και να φανταστούν το σημείο όπου ο Όμηρος τοποθέτησε τις μάχες, έχουν οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας που βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία, πολύ κοντά στα στενά του Ελλησπόντου, στην επαρχία Τσανάκκαλε. Εξαιτίας της θέσης της, για 3.000 χρόνια η Τροία αποτέλεσε ένα σημείο αδιάκοπης εγκατάστασης και ανοικοδόμησης, γεγονός που είναι εμφανές από τα ερείπια πλίνθινων κατοικιών χιλιάδων χρόνων. Κατά την ανοικοδόμηση δηλαδή ανά τους αιώνες, ισοπέδωναν τις παλιές κατοικίες και πάνω τους έφτιαχναν νέες, κάτι που εξηγεί τα 9 διαφορετικά στρώματα της πόλης, εμφανή στους επισκέπτες.

Τα οικιστικά επίπεδα που είναι αριθμημένα από το 1 ως το 9 με βάση την παλαιότητα των ευρημάτων, χρονολογούνται περίπου από το 3000 μέχρι το 1300 π.Χ. Πρόσφατα ωστόσο, ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Ρουστέμ Ασλάν, όπως εξήγησε σε δημοσιογραφική αποστολή που επισκέφτηκε πριν από λίγες μέρες τον χώρο, νέα ευρήματα τοποθετούν την ίδρυση της Τροίας τουλάχιστον 600 χρόνια νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε, περίπου στο 3500 π.Χ. «Πλέον, έχουμε καταχωρήσει ακόμη ένα επίπεδο, την Τροία 0» είπε ο Τούρκος αρχαιολόγος, εξηγώντας πώς η Τροία καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές εξαιτίας πολέμων, σεισμών δονήσεων και άλλων φυσικών καταστροφών.

PHOTO GALLERY

Photo 1/10

Η Τροία αποτέλεσε το πεδίο των μαχών που περιγράφεται στην Ομηρική Ιλιάδ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss