Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους τυφώνες

Μια ομάδα επιστημόνων ανέφερε πρόσφατα ότι ανίχνευσε αύξηση της συχνότητας των τυφώνων του Βόρειου Ατλαντικού τα τελευταία 150 χρόνια. Πώς όμως αυτό σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή;

Η κλιματική αλλαγή πάντα ήταν ένα καίριο ζήτημα, τα τελευταία όμως χρόνια, που οι επιπτώσεις της γίνονται ολοένα και πιο έντονες, οι επιστήμονες προβληματίζονται για το πώς τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζονται από αυτήν και κατά πόσο εντείνονται.
Στις αρχές του φθινοπώρου, ο τυφώνας Φιόνα χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο και στη συνέχεια έπληξε τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφήνοντας περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς τρεχούμενο νερό ή ρεύμα. Μέχρι το Σάββατο η καταιγίδα είχε χτυπήσει την ανατολική ακτή του Καναδά, κόβοντας το ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με άρθρο του Reuters, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει εάν η κλιματική αλλαγή επηρέασε τη δύναμη ή τη συμπεριφορά του τυφώνα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτές οι καταστροφικές καταιγίδες χειροτερεύουν.

Επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τους τυφώνες;

Ναι, η κλιματική αλλαγή κάνει τους τυφώνες πιο δυνατούς, να επηρεάσει την ποσότητα των βροχοπτώσεων και την ένταση του ανέμου. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι αναγκάζει τις καταιγίδες να ταξιδεύουν πιο αργά, που σημαίνει ότι μπορούν να ρίξουν περισσότερο νερό σε ένα μέρος.
Αν δεν υπήρχαν οι ωκεανοί, ο πλανήτης θα ήταν πολύ πιο ζεστός λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όμως, τα τελευταία 40 χρόνια, ο ωκεανός έχει απορροφήσει περίπου το 90% της θέρμανσης που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μεγάλο μέρος αυτής της θερμότητας βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του νερού. Αυτή η πρόσθετη θερμότητα μπορεί να επηρεάσει την ένταση μιας καταιγίδας και να τροφοδοτήσει ισχυρότερους ανέμους.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να ενισχύσει την ποσότητα βροχοπτώσεων που προκαλείται από μια καταιγίδα. Επειδή μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, οι υδρατμοί συσσωρεύοντα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss