Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί, του Διακογιάννη η φωνή

Γιάννης Διακογιάννης: Ο άνθρωπος που «έντυσε» τις πιο όμορφες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις μας δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας, αλλά θα είναι πάντα στην καρδιάς.

Γιάννης Διακογιάννης… Ένα όνομα, μια ιστορία! Κλισέ; Ενδεχομένως, αλλά ο μιλάμε για τον άνθρωπο που είναι συνυφασμένος με την αθλητική δημοσιογραφία και την περιγραφή αγώνων.
Για όσους είχαμε ως όνειρο να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο επάγγελμα, ήταν κάτι σαν τον Ντιέγκο Μαραντόνα ή τον Πελέ! Παράλληλα, η φωνή του αποτέλεσε σήμα κατατεθέν των κορυφαίων αθλητικών γεγονότων.

Ο κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος, ο άνθρωπος που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας. Θα βρίσκεται, όμως, πάντα στις καρδιές και στις πιο όμορφες αναμνήσεις μας.

Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν τόσο σπουδαίος για τον ελληνικό αθλητισμό, που το όνομα του συμπεριλήφθηκε στο τραγούδι ύμνο για τα σπορ, το περίφημο, «Αρχίζει το ματς» του, επίσης, σπουδαίου, Λουκιανού Κηλαηδόνη.

«Πώς μπήκε μες στην τρύπα ο μεγάλος ο Καμάρας;»
Οι περιγραφές του Γιάννη Διακογιάννη έχουν μείνει στην ιστορία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια, ωστόσο ο καθένας για τους δικούς του λόγους έχει αγαπήσει κάποια… λίγο περισσότερο.
Όπως για παράδειγμα η περιγραφή του στον ιστορικό αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα στην κατάμεστη Λεωφόρο. Ο Αριστείδης Καμάρας κάνει το 3-0 και το «τριφύλλι» έχει σκορ πρόκρισης στον τελικό του «Wembley»! Ο Διακογιάννης απορεί με θαυμασμό: «Πώς μπήκε μες στην τρύπα ο μεγάλος ο Καμάρας;»

Το «τριφύλλι» τα κατάφερε και πήγε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, όπου αντιμετώπισε τον Άγιαξ. Ελληνική «φωνή» κι εκείνου του αγώνα ήταν φυσικά ο κορυφαίος Γιάννης Διακογιάννης.
Τον Ιανουάριο του 2017, άλλωστε, παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού, σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ποδοσφαιριστή, Δημήτρη Θεοφάνη. Όπως είπε: «Παναθηναϊκός είμαι, Αθηναίος είμαι, Παναθηναϊκός είμαι. Έχω γνωρίσει τον Απόστολο Νικολαΐδη».
«Η εξυπνάδα, το μπρίο, η φαντασία…»
Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ιταλικού ποδοσφαίρου ήταν η κατάκτηση του Μουντιάλ 1982. Η «σκουάντρα ατζούρα» επικράτησε 3-1 της Δυτικής Γερμανίας και κατέκτησε τον τρίτο τίτλο της.
Η διοργάνωση έμεινε στην ιστορία για το θέαμα και την ατμόσφαιρα της, στην Ελλάδα τη θυμόμαστε και για τις επικές ατάκες του Διακογιάννη! Μολονότι, ήταν γνωστή η αγάπη του για τη Γαλλία και την Αγγλία, σε εκείνο τον τελικό θα τον ζήλευε και Ιταλός σπίκερ. «Η εξυπνάδα, το μπρίο, η φαντασία… 3-0, το ποδόσφαιρο της δύναμης, του ρεαλισμού, το ποδόσφαιρο των ρομπότ», ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική ατάκα του.

«Εγώ έφερα τον Πούσκας στον ΑΕΚ»
Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν ο «υπεύθυνος» για την πρόσληψη του Φέρεντς Πούσκας από την ΑΕΚ το 1978. Εξιστορώντας το ιστορικό της πρόσληψης, είχε πει:
«Τον Πούσκας εγώ τον πήγα στην ΑΕΚ. Είμαι στην Αργεντινή το ’78. Χτυπάει το τηλέφωνο 8.30 το πρωί. “Ελα, Λουκάς εδώ”. Ο Μπάρλος. Του λέω: “Λουκά μου ξέρεις τι ώρα είναι;”. “Πέντε το απόγευμα είναι”. Του λέω: “8 το πρωί είναι, πέντε είναι στην Ελλάδα, οκτώ είναι στην Αργεντινή”. Τέλος πάντως. “Τώρα που σε ξύπνησα δεν πειράζει. Θέλω τον Ντι Στέφανο προπονητή”. Του είπα: “Στο ξενοδοχείο μας είναι, ξέρω ότι κάνει σχόλιο στην τηλεόραση της Βενεζουέλας”.
Του είπα: “Μην με πάρεις σήμερα γιατί μπορεί να μην τον έχω βρει”. Μου είπε ο Ντι Στέφανο: “Εγώ δεν μπορώ να έρθω, έχω συμβόλαιο στην Βενεζουέλα. Γιατί δεν παίρνεις τον “Πάντσο”; Τον Πούσκας. Του είπα: “Πάντσο, μου είπε ο Ντι Στέφανο αυτό…”.
Μου είπε: “Πες στον πρόεδρο της ΑΕΚ εντάξει αλλά να με πάρει τηλέφωνο”. Μετά από μία μέρα με πήρε ο Μπάρλος τηλέφωνο και του είπα, αυτό είναι το τηλέφωνο του ξενοδοχείου, θα τον πάρεις εκεί να συνενοηθείς».

Η βροχή τον έκανε έξαλλο κι εγκατέλειψε τη μετάδοση!
Ένα από τα πιο απίστευτα περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Διακογιάννη έγινε στο πλαίσιο του Μουντιάλ 1990. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο Μιλάνο για να περιγράψει το Γερμανία – Εμιράτα 5-1, αλλά η καταρρακτώδης βροχή του έκανε τη ζωή δύσκολη.
Δεν βλέπει το μόνιτορ, δεν λειτουργούν τα ακουστικά, δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το κοντρόλ με αποτέλεσμα στο τέλος να εκνευριστεί και να παρατήσει το «σπικάζ» στη μέση! «Παρακαλώ να συνεχίσετε τη μετάδοση από το στούντιο της Ρώμης», είπε κι αποχώρησε.

Ο Γιαννης Διακογιαννης έκανε δηλώσεις για λογαριασμό της γαλλικής τηλεόρασης στην ανάπαυλα του φιλικού, Γαλλία – Ελλάδα 3-1, στο Παρκ Ντε Πρενς του Παρισιού.

Euro 2004: Ο κορυφαίος στην κορυφαία στιγμή!
Η τελευταία του παρουσία του σε περιγραφές αγώνων ήταν στο Euro 2004. Για την ακρίβεια ήταν σχολιαστής των παιχνιδιών της Εθνικής, η οποία ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου και «τρέλανε» όλη την Ευρώπη! Δεν θα μπορούσε να λείπει ο κορυφαίος δημοσ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss