Πως θα πέσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα;

Και εδώ μπαίνει ένα δίλλημα για την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Στατίνες ή κόκκινη μαγιά ρυζιού;
Τι είναι η χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη είναι ένα πολύ σημαντικό λιπίδιο που λειτουργεί ως πρόδρομη ουσία

των κυτταρικών μεμβρανών
των χολικών αλάτων
των στεροειδών ορμονών (π.χ. οιστρογόνα) και
αρκετών άλλων εξειδικευμένων μορίων

Οι λειτουργίες της είναι πολύ σημαντικές αλλά δυστυχώς μπορεί να φανεί και επιβλαβής στην υγεία του ανθρώπου. Η υψηλή συγκέντρωση της ευνοεί την αθηροσκλήρωση, δηλαδή την απόφραξη αγγείων, που μπορεί να εκδηλωθεί με καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές βλάβες.
Οι κυριότερες πηγές είναι η τροφή και η σύνθεση από τον οργανισμό (κυρίως ήπαρ και άλλα κύτταρα). Στην τροφή το συναντάμε στον κρόκο του αυγού (250mg/κρόκο) αλλά και έμμεσα σε πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα τυριά και το πλήρες γάλα, καθώς αυξάνουν την συγκέντρωση χοληστερόλης στο πλάσμα.
Από την χοληστερόλη που παίρνουμε μέσα από τη τροφή, ένα μέρος θα απορροφηθεί  στο αίμα ενώ το υπόλοιπο καταλήγει στα κόπρανα. Από την άλλη μεριά του ισοζυγίου το ήπαρ παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Η χοληστερόλη που συντίθεται στο ήπαρ και σε άλλα κύτταρα περνάει στο αίμα και από εκεί, ένα μέρος, προσλαμβάνεται από το ήπαρ ξανά που εκκρίνεται στην χολή και κατευθείαν στον γαστρεντερικό σωλήνα (ΓΣ). Από τον ΓΣ είτε επιστρέφει στο αίμα και από εκεί σε άλλα κύτταρα για τις προσωπικές τους διεργασίες είτε αποβάλλεται στα κόπρανα. Εναλλακτικά, μέρος της χοληστερόλης που απορροφάται από το ήπαρ μεταβολίζεται σε χολικά άλατα.
Αυτός είναι ο ομοιοστατικός μηχανισμός της χοληστερόλης που δεν αφήνει τις τιμές στο πλάσμα ν …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss