Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

Από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΟΗΕ και τις τουρκικές διαρροές που προέκυψαν, διαφαίνεται μια αλλαγή στάσης από την πλευρά των Τούρκων.

Ήδη πριν ακόμα αρχίσει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη οι Τούρκοι διέρρευσαν στον Τύπο πληροφορίες ότι οι ίδιοι δεν είναι αρνητικοί σε μια ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Για την ακρίβεια ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ανδρών στην Πράγα. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα «θα κριθεί από τα βήματα που θα κάνει η ελληνική πλευρά μέχρι τότε». Πετάει δηλαδή το μπαλάκι στους Έλληνες, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει μια χαραμάδα συνεννόησης.

«Ο πρόεδρός μας (σ.σ.: Ερντογάν) δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα, ο πρόεδρός μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι. Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλίν, κίνηση που δείχνει ότι αλλάζει την στρατηγική του, αφού από το «δεν ξαναβλέπω τον Μητσοτάκη», περνάμε στο «δεν αποκλείουμε τίποτα».
Η ίδια διγλωσσία παρουσιάστηκε και μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε ιδιαιτέρως από το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον τουρκικό λαό. Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα τουρκικά στην επίσημη σελίδα «Prime Minister GR» στο Twitter ανέφερε:

«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Σε αντίθεση με τον Ερντογάν που πριν από λίγο καιρό απειλούσε τον ελληνικό …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss