Πότε οι οφειλές στην εφορία χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης

Σε σχεδόν 112,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με το 22,5% εξ αυτών να έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης.

Πότε χαρακτηρίζονται οι οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης; Υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις, καθώς θα πρέπει:
1. Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες µε βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιµα ηλεκτρονικά µέσα της φορολογικής διοίκησης και από τις έρευνες αυτές να µην έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων, ή διαπιστώθηκε η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκεινται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη κατά τα άρθρα 939 και επόµενα του Αστικού Κώδικα και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων κατά των ανωτέρω ευθυνόµενων προσώπων µε επίσπευση του ∆ηµοσίου ή τρίτων ή από τον εκκαθαριστή στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον έχει λάβει χώρα κήρυξη των ευθυνόµενων προσώπων σε πτώχευση, η οποία δεν έχει περατωθεί.

2. Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόµιµες προϋποθέσεις ή να µην είναι δυνατή η υποβολή αυτής. 3. Να έχει πραγµατοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόµενο ελεγκτή της αρµόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης, ο οποίος πιστοποιεί, µε βάση ειδικά αιτιολογηµένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούµενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειµενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών από τον οφειλέτη και τα συνυπόχρεα πρόσωπα.
Από την ηµεροµηνία καταχώρισης της οφειλής στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστηµα δέκα ετών από τη λήξη του έτους µέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:

• Αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της οφειλής.

• ∆εν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενηµερότητας για οποιαδήποτε αιτία, παρά µόνο εφόσον πρόκειται για είσπραξη χρηµάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του ∆ηµοσίου.
• ∆εν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο πιστοποιητικό για µεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.
• ∆εσµεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασµοί και το περιεχόµενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύµατα τω …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss