Πρόκληση Ερντογάν: Ανακοίνωσε άνοιγμα Αμμοχώστου

Νέα πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου, από τα Κατεχόμενα, που βρίσκεται.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίν Ερντογάν σε σημερινές του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας, με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα της Αμμόχωστου.

Πρόκληση Ερντογάν

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε “Βορράς – Νότος”, πλέον λέμε τουρκοκυπριακό (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής». Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. Οπως γράφει και το sigmalive, «δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδελφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ.: πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μια σειρά εγκαινίων σήμερα στα Κατεχόμενα.

Το άνοιγμα της Αμμόχωστου και η τουρκοκυπριακή διοίκηση

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν πως θα ανοίξει το 3,5% της Αμμόχωστου. Η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει στην Κύπρο, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν την τουρκοκυπριακή διοίκηση, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

«Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης και του αδιεξόδου, θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, ούτε να το κάνουν κι αυτοί για το ψευδοκράτος. Τόνισε ότι μοναδική λύση του Κυπριακού παραμένει αυτή των δύο κρατών, ενώ έκανε λόγο για σχέση αδελφοσύνης Τουρκοκυπρίων και τουρκικής πλευράς.

Παράλληλα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι «Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ συνιστούν ένα έθνος, τρία κράτη».

«Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα. Θα γιορτάσουμε την 47η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΤΔΒΚ. Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία για διπλή γιορτή. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μαζικά εγκαίνια σήμερα», είπε.

«Άνοιγμα» σε Ταλιμπάν – Όροι στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του αεροδρομίου του Αφγανιστάν, τη διαχείριση του οποίου θέλει να αναλάβει η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε ένα «άνοιγμα» προς τους Ταλιμπάν, ενώ έθεσε για άλλη μια φορά τους όρους του προς τις ΗΠΑ για την ανάληψη της αποστολής.

«Εάν προσέξουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόβλημα στο Αφγανιστάν. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στο Αφγανιστάν και πριν από αυτό. Ο αφγανικός λαός πολέμησε ενάντια σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τη θέλησή του και αναδείχθηκε νικητής. Αργότερα, αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πήγαν ξανά στο Αφγανιστάν. Παρέμειναν εκεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Στεκόμαστε δίπλα στους Αφγανούς αδελφούς μας ενάντια σε όλες αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», δήλωσε, κάνοντας λόγο για τρεις κυρίαρχες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss