Με πρόστιμο $854 εκατομμυρίων αντιμέτωπη η Qualcomm στη Ν. Κορέα

H Qualcomm ενδέχεται να πληρώσει ένα αρκετά μεγάλο πρόστιμο για μονοπωλιακές πρακτικές στην Ν. Κορέα.

Πιο συγκεκριμένα, η Κορεάτικη Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου (KFTC) επέβαλε στην σχεδιάστρια των επεξεργαστών Snapdragon πρόστιμο ύψους ₩ 1,03 τρισεκατομμυρίων
(περίπου $854 εκατομμυρίων) για αθέμιτες πρακτικές αδειοδότησης ευρεσιτεχνιών.

Σύμφωνα με το Reuters, η KFTC οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Qualcomm εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να εξαναγκάσει τις εταιρείες κατασκευής smartphones να πληρώνουν δικαιώματα χρήσης “για ένα αδικαιολόγητα ευρύ σύνολο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας”. Επιπλέον, έδωσε στους αντίπαλους κατασκευαστές chips περιορισμένη πρόσβαση στις ευρεσιτεχνίες της, κίνηση που εμπόδισε των θεμιτό ανταγωνισμό.

Από ότι φαίνεται, το 30% από τα έσοδα των $25 δισεκατομμυρίων που σημείωσε η εταιρεία πέρυσι, προήλθαν από συμφωνίες αδειοδότησης ευρεσιτεχνιών. Η KFTC πιστεύει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα βοηθήσει “στη διόρθωση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που επέτρεψε στην Qualcomm να διατηρήσει και να επεκτείνει την κυριαρχία της”. Η Qualcomm ανακοίνωσε ότι “διαφωνεί έντονα” με την απόφαση της ρυθμιστικής αντιμονοπωλιακής αρχής και σχεδιάζει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Qualcomm αντιμετωπίζει τέτοια τεράστια πρόστιμα για αθέμιτες πρακτικές αδειοδότησης ευρεσιτεχνιών. Το 2015, η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει $975 εκατομμύρια στην Κίνα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας πραγματοποίησαν μία παρόμοια αντιμονοπωλιακή έρευνα. Η Qualcomm βρίσκεται επίσης υπό έρευνα στην Ταϊβάν και στις Η.Π.Α. για το ίδιο ζήτημα.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss