Πρωτοποριακή θεραπεία στοχεύει τον όγκο στον εγκέφαλο πριν την εγχείρηση

Στη Βρετανία δοκιμάζεται μια πρωτοποριακή θεραπεία, η οποία ευελπιστεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο όγκος στον εγκέφαλο, καθώς στοχεύει τον καρκίνο, πριν ο ασθενής μπει στο χειρουργείο.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, η ομάδα πίσω από τη δοκιμή, στο ίδρυμα Christie NHS του Μάντσεστερ, σχεδιάζει να ανατρέψει την τυπική ιατρική πρακτική, με την ελπίδα να βελτιώσει τα αποτελέσματα για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο.

«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην έρευνα για τον καρκίνο του εγκεφάλου και το αποκορύφωμα μιας 10ετούς εργασίας για μένα», δήλωσε ο Δρ Gerben Borst, ογκολόγος στο Christie και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των ειδικών που διεξάγει τη δοκιμή.

«Η σειρά της ακτινοθεραπείας και της χειρουργικής επέμβασης πρέπει να αμφισβητηθεί, και αυτή θα μπορούσε να είναι η σημαντική ανακάλυψη, για την οποία εργαζόμαστε εδώ και δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά.

Η δοκιμή -με την κωδική ονομασία POBIG (Προεγχειρητική ακτινοβολία Brian στο γλοιοβλάστωμα)- βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, ο Borst είπε ότι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Ενώ η χειρουργική επέμβαση θα είναι πάντα ουσιώδης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο, εξηγεί ο ειδικός, μερικά μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα μένουν πάντα πίσω μετά από μια επέμβαση. Αυτό οφείλεται στην ευαίσθητη φύση της λειτουργίας σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή του σώματος.

«Τα απομεινάρια καρκινικών κυττάρων εξακολουθούν να αναπτύσσονται, δυνητικά ακόμη πιο επιθετικά μετά την επέμβαση στην περίοδο ανάρρωσης, προτού δοθεί στον ασθενή η τυπική ακτινοθεραπεία. Ως εκ τούτου, χρειάζονται άμεσα καλύτερες στρατηγικές για τη στόχευση όλων των καρκινικών κυττάρων σε πρώιμο στάδιο», είπε ο Borst.

Ο Joel Rush είναι ένας από τους πρώτους ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή. «Οι γιατροί εξήγησαν τους λόγους για τη χρήση ακτινοθεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οπότε ήμουν πολύ χαρούμενος που συμμετείχα στη δοκιμή», ανέφερε ο ασθενής.

Σημειώνεται, ότι προς το παρόν, οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο υποβάλλονται πρώτα σε χειρουργική επέμβαση, μετά σε ακτινοθεραπεία και μετά σε χημειοθεραπεία. Ακόμη και με μια τόσο εντατική θεραπευτική πορεία, λιγότερο από το 10% αυτών ζουν περισσότερο από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss