Πυρκαγιές: Οι φωτογραφίες των Τσακαλίδη – Τσιρώνη που μας «τσάκισαν»

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη καταστροφή λόγω των αλλεπάλληλων πύρινων μετώπων σε πολλές περιοχές της, με αποκορύφωμα τις δραματικές εικόνες που «καταφτάνουν» από τη Βόρεια Εύβοια.

Σπίτια και περιουσίες έγιναν «στάχτη» – Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

Η πύρινη λαίλαπα πέρασε από περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, της Ηλείας, της Βόρειας Εύβοιας, ενώ άλλες εστίες φωτιάς ανησύχησαν τον κόσμο σε άλλες περιοχές σε Γορτυνία, Κρήτη, Ήπειρο, Αρκαδία κτλ.

Οι εικόνες δραματικές και ξεπερνούν κάθε φαντασία, ακόμα και τη πιο νοσηρή. Χιλιάδες στρέμματα δάσους «παραδόθηκαν» στις φλόγες, με πάμπολα νεκρά ζώα και κατακερματισμένες, κατεστραμμένες από την ορμή της φωτιάς, περιουσίες (οικίες και επιχειρήσεις) και με μια έκφραση που να «κραυγάζει» ένα μεγάλο «γιατί» στα πρόσωπα εκατομμυρίων Ελλήνων, είτε βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πυρκαγιές, είτε όχι.

Όλη η θλίψη και ο πόνος μέσα σε μερικά «κλικ»

Ο πόνος, η θλίψη, η αγανάκτηση, η απογοήτευση, είναι μερικά μόλις από τα συναισθήματα που μπορούν να περιγράψουν τη βάναυση αυτή συνθήκη. Άτομα, είτε επαγγελματίες φωτογράφοι, είτε εκείνοι που ήθελαν να καταγράψουν τα γεγονότα, έβγαλαν φωτογραφίες που αποτελούν μια ισχυρή «γροθιά στο στομάχι» για όλους.

Αυτές που ξεχώρισαν μεταξύ των πολλών ήταν οι φωτογραφίες του φωτογράφου Κωνσταντίνου Τσακαλίδη και του επίσης φωτογράφου Κώστα Τσιρώνη, οι οποίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και αφήνουν άπαντες με μια πικρία για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα.

Οι χρήστες του διαδικτύου δε μπορούσαν παρά να σχολιάσουν ξανά και ξανά αυτές τις εικόνες, οι οποίες αποτυπώνουν με τον πιο μοναδικό και συγκλονιστικό τρόπο το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, τον πόνο και την θλίψη που μας έχουν κατακλύσει όλους.

Η «κραυγή» του Αυγούστου

Στην πρώτη φωτογραφία, αυτή του Κ. Τσακαλίδη, βλέπουμε μια 81χρονη γυναίκα από το χωριό Γούβες στην Εύβοια, η οποία κρατά το στήθος της και κλείνει τα μάτια, καθώς καίγονται τα πάντα γύρω της. Μάλιστα, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που συγκρίνουν τη γυναίκα αυτή με τον εύγλωττο πίνακα του Ε. Μουνκ, την «Κραυγή».

Στο ferry boat…

Στη δεύτερη φωτογραφία, του Κώστα Τσιρώνη, φωτογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, βλέπουμε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το Πευκί της Βόρειας Εύβοιας, ξαπλωμένο σε ξαπλώστρες παραλίας μαζί με το σκυλάκι τους, μέσα στο ferry boat που έσπευσε στην παραλία του χωριού για να συνδράμει στην εκκένωση.

Τα σχόλια δικά σας!

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss