Returnal Video Review | Το bullet hell διαμάντι των…λίγων!

Ένας αφιλόξενος, σκληροπυρηνικός, εθιστικός εφιάλτης που ζητάει…€80!

Η Housemarque είναι ένα στούντιο από την Φινλανδία που στο παρελθόν μάς έχει χαρίσει απίθανα bullet hell shoot’em ups όπως το Resogun, το Super Stardust και άλλα. Εδώ και καιρό έχει πάρει μία “επιταγή” από την Sony με σκοπό να ετοιμάσει ένα παιχνίδι -το μεγαλύτερο που έχει φτιάξει μέχρι σήμερα- αποκλειστικό για το PlayStation 5. Οι Φινλανδοί ανταποκρίθηκαν και, μάλιστα, το έκαναν με τρόπο που ελάχιστοι στη βιομηχανία το έχουν κάνει.

Το Returnal, λοιπόν, είναι το νέο πόνημα της Housemarque, ένα third-person action shooter, με έντονο το στοιχείο του τρόμου, και με roguelike βάση. Στον τίτλο, ο παίκτης μπαίνει στο κράνος της Selene, μίας space pilot η οποία χάνει τον έλεγχο του αεροσκάφους της (Helios) μετά από μηχανική βλάβη και συντρίβεται στα δάση ενός σκοτεινού και αφιλόξενου πλανήτη, ονόματι “Atropos”. Εκεί βρίσκει ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού που μεσουρανούσε προ ετών, απ’ ό,τι προδίδουν τα ερείπια που συναντάει, ενώ το μεγάλο twist κρύβεται στο γεγονός ότι θα βρει την ίδια της…νεκρή! Γρήγορα θα ανακαλύψει πως έχει εγκλωβιστεί σε μία ατελείωτη λούπα, η οποία τη θέλει κάθε φορά που πεθαίνει, να επιστρέφει ακριβώς στη στιγμή της πτώσης του αεροσκάφους της. Σεναριακά, το παιχνίδι των Φινλανδών, κρύβει μια υπέροχη, σκληρή και σκοτεινή ιστορία που ξεδιπλώνεται βασανιστικά αργά μέσω οραμάτων, αλλά κυρίως μέσω μερικών senquences στο πατρικό σπίτι της πρωταγωνίστριας, με έντονη horror πινελιά.

Πάνω σε αυτό το concept της λούπας, οι developers βάσισαν και το roguelike στοιχείο του τίτλου. Στο Returnal, κάθε φορά που βλέπεις το death screen, το παιχνίδι ξεκινάει από την αρχή, ενώ, αναμενόμενα, έχουμε random generated περιβάλλοντα. Η δομή είναι λιγάκι αποθαρρυντική, τουλάχιστον για όσους δεν γνώριζαν περί τίνος πρόκειται και απέχει εξαιρετικά πολύ από το παραδοσιακό πρότυπο των μεγάλων αποκλειστικών τίτλων της Sony. Από τη φύση τους, τα roguelike παιχνίδια δεν απευθύνονται προς όλους, παρά μόνο στους gamers που έχουν την υπομονή και την επιμονή να υποστούν αυτό το…βασανιστήριο της λούπας.

Από πλευράς μηχανισμών, το Returnal βάζει τα γυαλιά στα περισσότερα σύγχρονα shooters. Πρόκειται για ένα στιβαρό bullet hell σύστημα μάχης, με φρενήρη ρυθμό, εξωφρενική ακρίβεια και ομαλότατη κίνηση στους χώρους. Το επίπεδο πρόκλησης είναι πολύ υψηλό και θα δοκιμάσει τις αντοχές ακόμη και των πιο μυημένων με αυτήν την κατηγορία παιχνιδιών. Δε μπορώ να μη γκρινιάξω για μερικά ανόητα spikes στο respawn του random generated υλικού, το οποίο θα μπορούσε να είναι σίγουρα πιο δίκαιο.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη χρήση του DualSense του PlayStation 5, του οποίου οι τεχνολογίες αξιοποιούνται έτσι όπως δεν τις έχουμε ξαναδει. Χειριστήριο και gameplay, πλέον μιλούν την ίδια γλώσσα, το feedback και τα βοηθήματα που σου προσφέρουν οι μικροδονήσεις είναι το απόλυτο εργαλείο στις μάχες και γενικά έχουμε μία υλοποίηση που επιβεβαιώνει πως το DualSense είναι “game changer” για την Sony. Μακάρι να δούμε περισσότερους τίτλους να εκμεταλλεύονται τις αρετές του χειριστηρίου, έτσι όπως το κάνει το Returnal.

Τεχνικά είναι ένα άρτιο παιχνίδι, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά με την Unreal Engine 4. Η κονσόλα “τρέχει” το Returnal σε native 4K ανάλυση, ακατέβατα 60 fps και με μηδενικούς χρόνους φόρτωσης. Υποστηρίζεται ray tracing τεχνολογία, η οποία για να είμαι ειλικρινής δε θα έλεγα πως κάνει ιδιαίτερη την παρουσία της, ενώ όσοι έχουν καλά ακουστικά, μπορούν να απολαύσουν το εξαιρετικό 3D Audio. Σαν γραφικά δε θα έλεγα πως ”ρίχνουν σαγόνια”, ωστόσο οι φωτισμοί -και γενικά τα particle effects-, η χρωματική παλέτα και όλο το σύνολο του υπόλοιπου άρτιου τεχνικού τομέα όπως προανέφερα, συνθέτουν ένα πολύ όμορφο παιχνίδι.

Αναλυτικότερες εντυπώσεις στο VIDEO REVIEW που ακολουθεί:

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss