Reuters: Εξαγωγή δυτικής τεχνολογίας στη Μόσχα μέσω Τουρκίας

Παρόλο που ισχύουν κυρώσεις και περιορισμοί η Ρωσία συνεχίζει να εισάγει δυτικές τεχνολογίες

Συνεχίζεται η εισαγωγή δυτικών τεχνολογιών στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και τους περιορισμούς λόγω της εισβολής στην Ουκρανία σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει το Reuters, στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου ο όγκος των εισαγωγών τεχνολογίας άγγιξε τα 2,6 δις δολάρια, ενώ αγοράστηκαν προϊόντα δυτικών κατασκευαστών ύψους 777 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα η Μόσχα προχώρησε στην αγορά μικροτσίπ που παράγονται από την αμερικανική Intel, AMD, Texas Instruments Inc, Analog Devices Inc, αλλά και τη γερμανική Infineon AG. Το πρακτορείο σημειώνει πως τα εν λόγω μικροτσίπ χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πυραύλων για να χτυπήσουν το έδαφος της Ουκρανίας.
Το Reuters προχώρησε σε σχετική έρευνα μαζί με το Royal United Services Institute (RUSI), με βάση την οποία, η τουρκική επιχείρηση χονδρικής πώλησης προϊόντων πληροφορικής, Azu International Ltd Sti, τον Μάρτιο του 2022 άρχισε να προμηθεύει τη Ρωσία μετά από μία εβδομάδα με αμερικανικά ανταλλακτικά για υπολογιστές.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η εξαγωγή υπολογιστών και ανταλλακτικών κόστισε τουλάχιστον 20 εκατ. δολάρια.

Συνιδρυτής της Azu International ήταν ο Τούρκος υπήκοος Gokturk Agvaz, ο οποίος κατέχει επίσης τη Smart Impex GmbH στη Γερμανία, μια εταιρεία που προμηθεύει μικροτσίπ, αναφέρει το Reuters, ενώ προσθέτει πως η επιχείρηση δεν εξάγει πλέον ηλεκτρονικά είδη στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ, ωστόσο συνεχίζει την αποστολή προϊόντων στην Τουρκία.
Πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Smart Impex GmbH εξήγαγε τα ίδια προϊόντα τεχνολογίας στη Ρωσία, κάτι που κάνει τώρα η Azu International.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η τουρκική Bion Group Ltd Sti προμηθεύει πλέον ηλεκτρονικά είδη στη Ρωσία.
Η επιχείρηση Fortap, με έδρα την Αγία Πετρούπολη εμφανίζεται ως πελάτης τον περασμένο Απρίλιο, ενώ εισήγαγε ηλεκτρονικά είδη από τις ΗΠΑ με αξία τουλάχιστον 138 εκατομμύρια δολάρια, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Στη λίστα Χονγκ Κονγκ και Εσθονία
Τα στοιχεία των δημοσιογράφων αποκαλύπτουν επίσης προμήθεια ημιαγωγών και άλλων προϊόντων στη Ρωσία από την Pixel Devices Ltd του Χονγκ Κονγκ. Η εταιρεία από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο εξήγαγε ηλεκτρονικά είδη αξίας τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων Intel και AMD αξίας τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα και εταιρεία από την Εσθονία, η Elmec Trade Oü έστειλε ηλεκτρονικά είδη που έφτασαν τα 17 εκατ. δολάρια για το ίδιο διάστημα.
Στο Reuters μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elmec Trade, Alexander Fomenko ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία τηρεί όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές, ισχυριζόμενος ότι οι περισσότερες παραγγελίες που εκπληρώθηκαν τώρα έγιναν πέρυσι.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Η Δύση υποτίμησε την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας
Ρωσία: «Η Ουκρανία να δεχθεί τη νέα πραγματικότητα αν θέλει ειρήνη»
Σολτς: Η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss