Ρωσία: Facebook και Instagram περιλαμβάνονται πλέον στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών»

Η ρυθμιστική αρχή οικονομικών ζητημάτων Rosfinmonitoring της Ρωσίας συμπεριέλαβε το Facebook και το Instagram σε κατάλογο «τρομοκρατών και εξτρεμιστών», με την απόφαση να περιλαμβάνει όλες τις πλατφόρμες της Meta Platforms Inc.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με android, Facebook, instagram Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Συγκεκριμένα, πρόκειται για επέκταση της ρωσικής απάντησης προς τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς τον Μάιο είχε απαγορεύσει την χρήση των παραπάνω εφαρμογών.

Αναλυτικότερα, στα τέλη Μαρτίου του 2022 δικαστήριο της Μόσχας χαρακτήρισε με απόφασή του τη δραστηριότητα της εταιρείας Meta εξτρεμιστική και την απαγόρευσε στη Ρωσία.

Η απαγόρευση επεκτάθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στη Meta, Facebook και Instagram, όχι όμως στην εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp επειδή η εν λόγω πλατφόρμα «δε διαδίδει δημοσίως πληροφορίες».

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με Facebook, internet, smartphone Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Σε όσα πρόσωπα ή οργανώσεις καταχωρηθούν στον κατάλογο της ρυθμιστικής αρχής, μπλοκάρουν όλους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τις κάρτες.

Αυτή τη στιγμή στον κατάλογο έχουν ήδη συμπεριληφθεί 534 οργανώσεις, τις οποίες η ρυθμιστική αρχή έχει αξιολογήσει ως εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές. Μεταξύ τους είναι και το Ίδρυμα καταπολέμησης της Διαφθοράς του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Κυρώσεις και στο νεολαιίστικο κίνημα Vesna

Επίσης, η ρωσική ρυθμιστική αρχή οικονομικών ζητημάτων Rosfinmonitoring συμπεριέλαβε και το αντιπολεμικό νεολαιίστικο κίνημα Vesna (Βεσνά) στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2022 η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης είχε απαιτήσει να θεωρηθεί το νεολαιίστικο δημοκρατικό κίνημα Vesna εξτρεμιστικό και να τεθεί εκτός νόμου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το κίνημα Vesna απηύθυνε εκκλήσεις για συμμετοχή σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και δράσεις.

Τον Μάιο εναντίον οκτώ μελών του κινήματος ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι προέβησαν στη σύσταση εμπορικού χαρακτήρα οργάνωσης, που βλάπτει την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των πολιτών.

Τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστό, ότι η υπόθεση αυτή εντάχθηκε σε μια άλλη ποινική υπόθεση με βάση το άρθρο περί «εμπλοκής ατόμων σε μαζικές ταραχές» που είχε ασκηθεί τον Μάρτιο. Εξαιτίας της συγχώνευσης των δύο υποθέσεων τα μέλη του κινήματος Vesna ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως δέκα έτη.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss