Ρωσία: Το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πούτιν που τρομάζει – Οι απειλές και η σύγκριση με τη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος. Πόσο πιθανή είναι μία πυρηνική απειλή και ποιο ειναι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ισχυρών;

Η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πρόσφατο διάγγελμά του ότι «δεν μπλοφάρει» και οτι η Μόσχα θα επιστρατεύσει κάθε όπλο που θα χρειαστεί για να υπερασπιστεί ρωσικά εδάφη προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σχετικά με τα πυρηνικά. Αναλυτές κάνουν λόγο για την πιο σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πόσα πυρηνικά όπλα έχει η Ρωσία;

Όλα τα στοιχεία για τα πυρηνικά όπλα βασίζονται σε εκτιμήσεις, αλλά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία έχει 5.977 πυρηνικές κεφαλές – τις συσκευές που πυροδοτούν μια πυρηνική έκρηξη – αν και αυτές περιλαμβάνουν περίπου 1.500 που έχουν αποσυρθεί και πρόκειται να αποσυναρμολογηθούν.
Από τα υπόλοιπα 4.500 περίπου, τα περισσότερα θεωρούνται στρατηγικά πυρηνικά όπλα, βαλλιστικοί πύραυλοι ή πύραυλοι, που μπορούν να στοχευθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτά είναι τα όπλα που συνήθως συνδέονται με τον πυρηνικό πόλεμο.

Γραφικό που δείχνει τον εκτιμώμενο αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών της ΡωσίαςBBC

Τα υπόλοιπα είναι μικρότερα, λιγότερο καταστροφικά πυρηνικά όπλα για χρήση μικρής εμβέλειας σε πεδία μάχης ή στη θάλασσα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία έχει χιλιάδες πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς έτοιμα για χρήση.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 1.500 ρωσικές κεφαλές είναι «ανεπτυγμένες», δηλαδή σε βάσεις πυραύλων και βομβαρδιστικών ή σε υποβρύχια στη θάλασσα.
Τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα;
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρές πυρηνικές κεφαλές και συστήματα παράδοσης που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο χτύπημα. Έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν εχθρικούς στόχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να προκαλούν εκτεταμένες ραδιενεργές επιπτώσεις.

Τα μικρότερα τακτικά πυρηνικά όπλα μπορεί να είναι ένα κιλότόνο ή λιγότερο (που ισοδυναμεί με χίλιους τόνους εκρηκτικής ουσίας TNT). Τα μεγαλύτερα μπορεί να είναι μέχρι 100 κιλοτόνους.
Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι μεγαλύτερα, δηλαδή μέχρι 1.000 κιλοτόνους και εκτοξεύονται από μεγαλύτερη εμβέλεια. Συγκριτικά, η ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα το 1945 ήταν 15 κιλοτόνων.
Τι τακτικά πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία;
Σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ, η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι τακτικές πυρηνικές κεφαλές τους μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορους τύπους πυραύλων που χρησιμοποιούνται συνήθως …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss