Σαν σήμερα, 1996: Η εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού από σφαίρες του Αττίλα [εικόνες & βίντεο]

Ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά τη μνήμη του 26χρονου τότε Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκε άνανδρα σαν σήμερα το 1996, τρεις μέρες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του ξαδέλφου του, Τάσου Ισαάκ, στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών.

Μετά την κηδεία του Ισαάκ, μια ομάδα παρισταμένων θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Σολωμός Σολωμού, ο οποίος ξεστράτισε από τους συγκεντρωμένους, ξέφυγε από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ και κατευθύνθηκε σε κοντινό τουρκικό φυλάκιο.

Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τόσο τους συγκεντρωμένους όσο και τους κυανόκρανους που προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν και τις προειδοποιήσεις των Τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε νεκρός, έχοντας δεχτεί τρεις πυροβολισμούς από τα κατεχόμενα.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Σύμφωνα με τις ελληνοκυπριακές Αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Η αυτοθυσία του Σολωμού Σολωμού ενέπνευσε πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Ο Διονύσης Σαββόπουλος τού αφιέρωσε ένα παλιότερο τραγούδι του, την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», ο Στέλιος Ρόκκος έγραψε τη μουσική για το τραγούδι «Για τον Σολωμό Σολωμού» (στίχοι Νίκου Γρίτση) και ο Νότης Σφακιανάκης τραγούδησε το «Ήταν τρελός», σε στίχους Χρήστου Κρετσόβαλη και μουσική Βασίλη Δήμα.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση, οι στίχοι που έγραψε ο στιχουργός Άλκης Αλκαίος για το τραγούδι «Πάντα γελαστοί», που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και πρωτοτραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος:
Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι
με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη
στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι
πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί και γελασμένοι

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss