Σαν σήμερα: Paco De Lucía (1947 – 2014)

Φημισμένος ισπανός κιθαριστής κι ένας από τους βασικούς ανανεωτές του φλαμένκο (Nuevo flamenco). Έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ένας απο τους μεγαλύτερους κιθαριστές όλων των εποχών. Στη χώρα μας είναι γνωστός ως Paco De Lucia, απο την ιταλική προφορά του ονόματός του.

Ο Francisco Sanchez Gomez, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1947 στην πόλη Αλχεθίρας της Ανδαλουσίας, μια πόλη στη νοτιοανατολική πλευρά της Ισπανίας. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του κιθαριστή του φλαμένκο Antonio Sánchez και της πορτογαλίδας Luzia Gomes. Προς τιμή της μητέρας του υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Paco de Lucia (Ο Άκης της Λουκίας, σε ελεύθερη μετάφραση). Δύο ακόμη αδέλφια του ακολούθησαν μουσική καριέρα, ο συνθέτης και τραγουδιστής Pepe De Lucia (1945-) και ο κιθαριστής και συνθέτης Ramón De Algeciras (1938-2009).

Δάσκαλός του στην κιθάρα υπήρξε ο πατέρας του, ο οποίος άσκησε καθοριστική επιρροή στη μουσική του εξέλιξη. «Έμαθα κιθάρα, όπως ένα παιδί μαθαίνει να μιλάει» είπε σε μια συνέντευξή του. Σε ηλικία 11 ετών έδωσε την πρώτη του συναυλία και τρία χρόνια αργότερα δημιούργησε με τον αδελφό του Pepe το συγκρότημα «Los Chiquitos de Algeciras» («Τα πιτσιρίκια του Αλχεθίρας») και πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση.

Η φήμη του ως βιτουόζου κιθαρίστα γρήγορα ξεπέρασε τα ισπανικά σύνορα. Η απίστευτη δεξιοτεχνία και δύναμη στο δεξί του χέρι τον βοηθούσε να εκτελεί εξαιρετικά γρήγορα και “καθαρά” πικάδο (picado). Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 άρχισε η διεθνής του καριέρα.

Οι μουσικές συναντήσεις με κιθαριστές από άλλους χώρους, όπως ο Al DiMeola καί ο John Mclaughlin, άφησαν εποχή και εκτόξευσαν τη φήμη του. Καταλυτική ήταν η συμμετοχή του Paco De Lucia στο δεύτερο άλμπουμ του κιθαρίστα Al De Meola, το Elegant Gypsy του 1977, παίζοντας ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, πιάνο, συνθεσάιζερ και κρουστά και δίνοντας του την ιδιαίτερη σύνθεση του με τίτλο Mediterranean Sundance – ένα από τα πρώτα κομμάτια στην εργογραφία του καλλιτέχνη με τη μίξη flamenco και jazz fusion ιδιώματος.

Στις κορυφαίες στιγμές του στη δισκογραφία συγκαταλέγονται το κομμάτι «Entre dos aguas» του 1973, που έμεινε επι 20 εβδομάδες στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια της Ισπανίας και το άλμπουμ «Friday Night in San Francisco» (1981), που ηχογράφησε μαζί με τους John Mclaughlin, και Al DiMeola και πούλησε πάνω απο ενα εκατομμύριο αντίτυπα.

Στήν Ελλάδα έγινε γνωστός απο τη συμμετοχή του στη μεγάλη συναυλία για τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας στίς 21 Σεπτεμβρίου 1986, όπου με τόν Γιώργο Νταλάρα ερμήνευσαν μαζί ένα ισπανικό κι ένα ελληνικό τραγούδι. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε ενώπιον του ελληνικού κοινού στις 25 Νοεμβρίου του 1985 στον «Ορφέα» της Αθήνας και ακολούθησε δύο ημέρες αργότερα η συναυλία του στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» της Θεσσαλονίκης.

Ο Paco De Lucia έκανε αισθητή την παρουσία του και στο soundtrack της κινηματογραφικής Carmen του Carlos Saura το ΄82, μαζί με κορυφαίους συναδέλφους του όπως ο John McLaughlin, ο Carlos Santana, ο Larry Corryel και ο Eric Clapton.

Συνεσταλμένος ως χαρακτήρας, ο De Lucia κουράστηκε απο τα φώτα της δημοσιότητας, ιδιαίτερα όταν άρχισε να γίνεται απαραίτητο συμπλήρωμα σε κονσέρτα τραγουδιστών σαν τον Jose Carreras και τον Enrique Iglesias. Λογικό για κάθε ζωντανό θρύλο που ανέκαθεν ήταν δεκτικός σε συνεργασίες με αξιόλογους συναδέλφους του. Τελικά τον λύγισε μια καρδιακή ανακοπή στις 25 Φεβρουαρίου του 2014 στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μεξικού Πλάγια ντελ Κάρμεν, προκαλώντας το πιο θρηνητικό flamenco στις κιθάρες ανά τον κόσμο.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss