Σαν σήμερα: Robin Williams, 21 Ιουλίου 1951 – 11 Αυγούστου 2014

«Σου έχει δοθεί μία μόνο μικρή αναλαμπή τρέλας. Δεν πρέπει να τη χάσεις» έλεγε ο Ρόμπιν. Σαν σήμερα ο αγαπητός ηθοποιός έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή το 2014.

Oι ιατροδικαστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ύστερα από σχετική έρευνα ότι η αιτία του θανάτου του ήταν η ασφυξία, απόρροια αυτοκτονίας. Όπως αποκάλυψε η αστυνομία, ο 63χρονος ηθοποιός βρέθηκε καθισμένος, φορώντας τα ρούχα του και έχοντας δέσει μια ζώνη στο λαιμό του.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ πρωταγωνιστής, ο οποίος έχει δώσει προσωπική μάχη με τους εθισμούς και την κατάθλιψη, είχε εισαχθεί παλαιότερα σε ένα κέντρο αποκατάστασης στη Μινεσότα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του.

«Μου έχει ραγίσει εντελώς την καρδιά. Εκ μέρους της οικογένειας του Ρόμπιν, ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική μας ζωή σε αυτή τη στιγμή της βαθιάς θλίψης. Κι όταν τον θυμάστε ελπίζουμε να στέκεστε όχι στο θάνατο του Ρόμπιν, αλλά στις αμέτρητες στιγμές χαράς και γέλιου που χάρισε σε εκατομμύρια ανθρώπους» ήταν η ανακοίνωση της τελευταίας συζύγου του, Σούζαν Σνάιντερ.

Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1951 στο Σικάγο του Ιλινόι και ήταν γιος του Ρόμπερτ, στέλεχος της Ford και της Λόρα, πρώην μοντέλου.

Κατά την παιδική του ηλικία είχε γίνει στόχος κοροϊδευτικών σχολίων επειδή ήταν παχουλός, αλλά τελικά εκμεταλλεύτηκε την ταμπέλα του υπέρβαρου, εντασσόμενος στην ομάδα πάλης, και συνειδητοποιώντας ότι μπορεί να κάνει τα άλλα παιδιά να γελάνε, κερδίζοντας έτσι το σεβασμό τους.

Αφού αποφοίτησε από το Claremont Men’s College στην Καλιφόρνια στο τμήμα των πολιτικών επιστημών, μπήκε στο Κολλέγιο Marin για να σπουδάσει δράμα και γρήγορα κέρδισε υποτροφία στην επιφανή σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης, όπου ήταν συμφοιτητής με τον γνωστό από το ρόλο του ως Superman, Κρίστοφερ Ριβ. Οι δυο τους έγιναν πολύ καλοί φίλοι και παρέμειναν μέχρι και το χαμό του Ριβ το 2004. Στη σχολή, επίσης, γνώρισε την χορεύτρια Βάλερι Βαλέρντι, με την οποία παντρεύτηκαν το 1978 και απέκτησαν έναν γιο, τον Ζάκαρι.

Όταν η Βάλερι και ο Ουίλιαμς χώρισαν, η βοηθός του Μάρσα Γκάρσις έγινε η δεύτερη γυναίκα του, το 1989 και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τη Ζέλντα και τον Κόντι Άλαν.

Μια μεγάλη καριέρα

Ο Ουίλιαμς έγινε για πρώτη φορά γνωστός για το ρόλο του ως εξωγήινος στο τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του 1970 «Mork and Mindy». Το σόου είχε μεγάλη επιτυχία και χάρισε στον Γουίλιαμς την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα το 1979, χάρη κυρίως στον χαιρετισμό «νανού νανού», που έγινε παγκόσμιο σλόγκαν.

Το 1980 το Χόλιγουντ τού χτύπησε τελικά την πόρτα και ο Γουίλιαμς πήρε το ρόλο του «Ποπάι». Οι κριτικές και το κοινό, μάλλον, δεν ενθουσιάστηκαν με την ταινία και ο ηθοποιός αναγκάστηκε να αναζητήσει ξανά καταφύγιο για δύο ακόμη χρόνια στο «Mork and Mindy», μέχρι που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο αλλόκοτος κόσμος του Γκαρπ», βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Ίρβινγκ.

Το 1982 ήταν η χρονιά που η προσωπική του ζωή άρχισε να παίρνει τον κατήφορο, καθώς έδινε μάχη με τις εξαρτήσεις από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά (κυρίως κοκαΐνη) κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο στο γάμο του με τη Βάλερι, παρά τις προσπάθειες εκείνης να τον αποτρέψει από τις εξαρτήσεις.

Mε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για το «Moscow on the Hudson» του Πολ Μαζούρσκι (1984), η πρώτη του πραγματικά μεγάλη επιτυχία ήλθε το 1987 με το «Καλημέρα Βιετνάμ». Ενσαρκώνοντας τον dj Αντριαν Κρονάουερ, ο Ουίλιαμς κέρδισε την πρώτη του Σφαίρα, αλλά και την πρώτη υποψηφιότητά του για Όσκαρ.

Την προσοχή των κρτικών κέρδισε ξανά με την συγκλονιστική ερμηνεία του ως ο ριζοσπαστικός καθηγητής στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών», όπου ακούστηκε και η αξέχαστη φράση «Oh Captain, my Captain». Ο ρόλος αυτός του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ.

https://www.youtube.com/watch?v=j64SctPKmqk

Το 1990 πρωταγωνίστησε επίσης στο «Κάντιλακ Μαν», «Επιστροφή στη χώρα του Ποτέ» και «Ξυπνήματα», στην οποία ενσάρκωσε τον γιατρό Όλιβερ Σακς δίπλα στον Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Με την καριέρα του να έχει πλέον απογειωθεί, ο Ρόμπιν πρωταγωνιστεί στο «Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς» (1991) του Τέρι Γκίλιαμ, που συχνά έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος ρόλος του και τον φέρνει για τρίτη φορά στις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Την ίδια ο χρονιά πρωταγωνιστεί ως Πιτερ Παν στο «Hook» του Στίβεν Σπίλμπεργκ με συμπρωταγωνιστή τον Ντάστιν Χόφμαν.

Το 1992 έρχεται η ταινία κινουμένων σχεδίων «Αλαντίν» της Disney και φωτίζει ένα ακόμη ταλέντο του Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο οποίος έδωσε τη φωνή του στο Τζίνι. Η συμμετοχή του αυτή ήταν μία από τις κορυφαίες ανάμεσα στους αστέρες που έδωσαν τη φωνή τους σε ήρωες της ταινίας και έφερε στο box office 200 εκατομμύρια δολάρια.

Και όμως … αυτή που έδωσε την μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η σύζυγός του Μάρσα , η οποία σκέφτηκε το σενάριο για την «Κυρία Νταπφάιρ» το 1993, η οποία ανέλαβε και την παραγωγή. Η ταινία έγινε τεράστια διεθνής επιτυχία και χάρισε άλλη μία Χρυσή Σφαίρα στον Ουίλιαμς.

Το 1995 κλήθηκε να παίξει το ρόλο ενός γκέι στο «Κλουβί με τις Τρελές», μαζί με τους Καλίστα Φλόκχαρτ και Τζιν Χάκμαν, το οποίο έγινε ξανά μεγάλη επιτυχία, ενώ δε σταμάτησε να χαρίζει γέλιο και περιπέτεια στα παιδιά, πρωταγωνιστώντας στο «Jumanji».

Ο Ουίλιαμς συνέχισε την ανοδική πορεία του, πρωταγωνιστώντας στο «Τζακ» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Εκεί ενσάρκωσε ένα παιδί με γενετική ανωμαλία, η οποία τον έκανε να φαίνεται 40 ετών, ενώ ήταν 10. Ωστόσο, η ταινία δεν κατάφερε να ξεχωρίσει.

Η απόλυτη δικαίωση για την καριέρα του ήλθε μετά τη συνεργασία του με τους ανερχόμενους τότε Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ στον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ» του Γκας Βαν Σαντ. Ενσαρκώνοντας τον Σον Μαγκουάιρ, τον σοφό αλλά πικρόχολο ψυχίατρο μιας ιδιοφυΐας (Ντέιμον), του χάρισε επιτέλους το πρώτο του Όσκαρ για τον Β’ Ανδρικό Ρόλο.

Ακολούθησε σειρά ταινιών χωρίς ιδιαίτερη απήχηση, μεταξύ 1998 (με εξαίρεση το Θα Σε Βρω στον Παράδεισο με τον Wlliams να προκαλεί μεγάλη συναισθηματική φόρτιση) και 2001, μέχρι ο Ουίλιαμς να παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του τον «κακό» στην ταινία «Σκοτεινός Θάλαμος» του 2002, μία ερμηνεία για την οποία η κριτική τον αποζημίωσε.

Στο «Insomnia» του Κρις Νόλαν με τον Αλ Πατσίνο, ο Ρόμπιν επαινέθηκε ξανά σε ρόλο του «κακού», αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στις «ρίζες» του, με ένα stand up σόου στο Μπρόντγουεϊ.

Την τελευταία δεκαετία, παρά τις πολλές εμφανίσεις του σε ταινίες -κατά κύριο λόγο κωμωδίες- δεν κατάφερε να κάνει κάποιο δυναμικό «come back», ενώ η οικογενειακή του κατάσταση έμελε να αλλάξει για μία ακόμη φορά. Το 2008 χωρίζει και από τη Μάρσα, λόγω αγεφύρωτων διαφορών. Το 2011 παντρεύεται την σχεδιάστρια Σούζαν Σνάιντερ, στην Καλιφόρνια, ενώ ήδη παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες. Το κύκνειο άσμα του ήταν το «The Angriest Man In Brooklyn» το 2014.

Με μία καριέρα 30 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας απέσπασε πάνω από 40 βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ, ο Williams ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του και έμπνευση για τις επόμενες.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss