Σε ιστορικά χαμηλά 20 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών υποχωρεί το ευρώ την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η κρίση των τιμών της ενέργειας μπορεί να πλήξει καίρια το αμέσως επόμενο διάστημα την ευρωζώνη και ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ.

Το ενιαίο νόμισμα έφτασε να υποχωρεί στα 0,97 δολάρια προτού ανακάμψει ξανά στα επίπεδα των 0,99 δολαρίων, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα λόγω της κατάστασης αυτής σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που καλπάζει.
Καθοριστικός παράγοντας για την υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος είναι επίσης το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να προσελκύονται περισσότερα κεφάλαια προς το δολάριο.

Η νέα υποχώρηση του ευρώ καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας αργά την Παρασκευή για τριήμερη διακοπή των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα τέλη αυτού του μήνα. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια τέτοια διακοπή στις ροές θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει το ενιαίο νόμισμα τους τελευταίους μήνες.
Το φθηνό ευρώ ευνοεί σημαντικά τις εξαγωγές των χωρών της ευρωζώνης σε τρίτες χώρες εκτός ενιαίου νομίσματος, καθώς κάνει για παράδειγμα πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα από τη Γερμανία ή τη Γαλλία που διοχετεύονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Επίσης ευνοεί τον τουρισμό για χώρες της Νότιας Κυρίως Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ομως ταυτόχρονα προκαλεί άλλα προβλήματα, όπως φαύλο κύκλο που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις τιμές της ενέργειας και ιδιαίτερα του πετρελαίου, το οποίο αποτιμάται σε αμερικανικό νόμισμα. Επίσης κάνει πιο ακριβά τα ταξίδια για τους κατοίκους της ευρωζώνης σε άλλες ηπείρους.

Πλέον το ενιαίο νόμισμα έχει φτάσει ξανά στα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2002, λίγους μόνο μήνες μετά τη δημιουργία του. Πλέον η Morgan Stanley προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,97 δολάρια αυτό το τρίμηνο, κάτι που δεν έχει γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss