Σε μία τριετία η Microsoft θα έχει το πρώτο λειτουργικό σύστημα αποθήκευσης data σε DNA

Μιλώντας στο περιοδικό MIT Technology Review, ο συνεργάτης του ερευνητικού τμήματος της Microsoft, Doug Carmean, αποκάλυψε ότι στόχος της αμερικανικής εταιρείας είναι προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας να έχει ολοκληρώσει ένα λειτουργικό σύστημα αποθήκευσης δεδομένων σε DNA, το οποίο θα εγκαταστήσει σε κάποιο από τα data center της.

Όπως προσθέτει, σκοπός είναι το σύστημα να χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ενός όγκου δεδομένων, τουλάχιστον για κάποια εφαρμογή επίδειξης της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Carmean, ο οποίος έχει εργασθεί στο παρελθόν στην σχεδίαση τσιπ στην Intel, η συσκευή θα έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα αντιγραφικό της Xerox από τη δεκαετία του 1970.

Εκπρόσωπος του ερευνητικού τμήματος της εταιρείας αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο περιοδικό για τις δηλώσεις του Carmean, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει προς το παρόν “συγκεκριμένα στοιχεία για ένα σχέδιο ανάπτυξης του προϊόντος”.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο άρθρο, η Microsoft φαίνεται πως έχει ακόμη πιο μεγαλεπήβολους στόχους για την τεχνολογία της, από μία απλώς εφαρμογή επίδειξης, και πιο συγκεκριμένα την αντικατάσταση των μαγνητικών ταινιών, που χρησιμοποιούνται ακόμη για την αποθήκευση δεδομένων. Χαρακτηριστικά, ο Carmean σημειώνει πως η φιλοδοξία είναι το νέο μέσο να βαφτιστεί “Ο αποθηκευτικός σας χώρος από DNA”.

Πέρυσι, η αμερικανική εταιρεία κατάφερε να κρυπτογραφήσει σε DNA 200 ΜΒ δεδομένων. Παρόλο που δεν αποκάλυψε το κόστος της κωδικοποίησης, το περιοδικό εκτιμά πως στοίχισε περίπου 800.000 δολάρια. Παράλληλα, η ταχύτητα “εγγραφής” ήταν αρκετή μικρή, με τον Carmean να εκτιμά πως δεν ξεπέρασε τα 400 bytes ανά δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τη Microsoft, το κόστος θα χρειασθεί να γίνει 10.000 φορές μικρότερο, για να αποκτήσει ευρεία εφαρμογή. Παρόλο που πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό είναι δύσκολο, όπως σημειώνει το περιοδικό, η εταιρεία πιστεύει πως θα μπορούσε να συμβεί αν υπάρξει ζήτηση από τη βιομηχανία υπολογιστών. Επίσης, η εταιρεία εκτιμά πως η ταχύτητα θα πρέπει να αυξηθεί στα 100 megabytes ανά δευτερόλεπτο.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες εφαρμογές θα αφορούν ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως απαιτείται η μακροχρόνια αποθήκευση δεδομένων. Μία τέτοια περίπτωση θα ήταν πληροφορίες που πρέπει να αρχειοθετηθούν για δικαστικούς ή άλλους νομικούς λόγους, όπως ιατρικά αρχεία ή οι καταγραφές από τις κάμερες που φέρουν στις στολές τους οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ.

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss