Σενάρια ελάφρυνσης των µη µισθωτών λόγω αύξησης των εισφορών

Σενάρια ελάφρυνσης των µη µισθωτών ενόψει της αύξησης των εισφορών που θα επηρεάσει 1,3 εκατ. αυτοαπασχολούµενους, ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες φαίνεται πως εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας, την ίδια στιγµή που πληθαίνουν οι αντιδράσεις από τους φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν τους µη µισθωτούς.

Ενα από αυτά είναι να µην καταβληθούν, τουλάχιστον για το 2023, τα 10 ευρώ ανά µήνα που αντιστοιχούν στην εισφορά υπέρ ανεργίας την οποία καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι αυτοαπασχολούµενοι. Αυτό στην πράξη θα οδηγούσε σε σηµαντικό περιορισµό της επιβάρυνσης που θα επέλθει από την αύξηση των εισφορών κύριας σύνταξης, επικούρησης και υγείας, κοντά στο 10%.
Και αυτό γιατί σχεδόν το 80% των ελεύθερων επαγγελµατιών και των αυτοαπασχολούµενων επιλέγει κάθε χρόνο την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ήτοι 220 ευρώ φέτος, που θα ανέλθουν σε 240 ευρώ το 2023. Εάν «κοπούν» τα 10 ευρώ της εισφοράς υπέρ ανεργίας, τότε η όποια επιβάρυνση θα περιοριστεί κατά το ήµισυ.

Οι φορείς-εκπρόσωποι των ασφαλισµένων πάντως εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην επικείµενη αύξηση. Χθες σειρά είχαν οι δικηγόροι, που πραγµατοποίησαν συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια στιγµή η ολοµέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων του κράτους είχε κηρύξει αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια (12 µ. έως 3 µ.µ.).
Σύµφωνα µάλιστα µε τον πρόεδρο της ολοµέλειας και του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ∆ηµήτρη Βερβεσό, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2023 επιβαρύνει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά όλους τους δικηγόρους, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή οικονοµική θέση του κλάδου τους.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss