Σενάρια για περιορισμένες αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις

Ανοικτό το ενδεχόμενο για περιορισμένες αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις αφήνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι οι αυξήσεις στις κύριες θα επιβληθούν στο σύνολο του ποσού, με αποτέλεσμα να αυξηθούν στην πράξη τόσο η εθνική σύνταξη όσο και το σκέλος της ανταποδοτικής.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις θα δοθούν σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ελλείμματα στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό εφόσον το ΕΤΕΑΕΠ κάνει χρήση περιουσιακών του στοιχείων, καθώς ο νόμος ορίζει ρητώς ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό (όπως ο ΕΦΚΑ).
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου, η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ. Βέβαια, στο ΕΤΕΑΕΠ υπάρχει και ένα στοκ εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που ξεπερνάει τις 125.000, εκ των οποίων οι 98.887 ήταν ληξιπρόθεσμες στο τέλος Ιουνίου. Το εκτιμώμενο κόστος τους είναι της τάξεως των 177,19 εκατ. ευρώ. Συνολικά το κόστος για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 227,067 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων του ΕΤΕΑΕΠ:
• Στο επικουρικό του τ. ΙΚΑ οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 66.323, εκ των οποίων οι 49.841 ληξιπρόθεσμες.

• Στο επικουρικό των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (τ. ΤΕΑΠ ΟΤΕ, τ. ΕΛΤΑ, τ. ΔΕΗ, τ. ΕΡΤ – Τουρισμού, τ. ΕΤΒΑ) έχουν υποβληθεί 6.810 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 6.229 είναι ληξιπρόθεσμες.

• Στο επικουρικό των τομέων επικουρικής ασφάλισης μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΣΜΕΔΕ), συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ εκκρεμούν 5.418 αιτήσεις για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, εκ των οποίων 4.727 ληξιπρόθεσμες.
• Στο επικουρικό του ΝΑΤ (ναυτικοί) εκκρεμούν 3.583 αιτήσεις, εκ των οποίων 3.087 ληξιπρόθεσμες.
• Στο επικουρικό των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων οι αιτήσεις ανέρχονται σε 2.475, εκ των οποίων οι 2.050 είναι ληξιπρόθεσμες.
• Στο επικουρικό του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ), του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ανώνυμων Εταιρειών Οινοποιίας Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ), του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ), του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss