Σεράγεβο 1992 – Σεράγεβο 2022: Η ιστορία του πολέμου μέσα από το παιδί της εμβληματικής φωτογραφίας

Η έκθεση «ΣΕΡΑΓΕΒΟ, η πολιορκία» του γνωστού φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μεσσίνη, βετεράνου του Associated Press, που εγκαινιάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 στη Δράμα, ανοίγει με την εικόνα ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο στην αγκαλιά της μητέρας του φαίνεται να αποχαιρετά με δάκρυα στα μάτια κάποιον.

Αυτή η φωτογραφία, στον χώρο της έκθεσης, στον 1ο όροφο του καφέ «Ελευθερία», θα… ζωντανέψει, καθώς εκεί θα βρεθεί η μικρούλα της φωτογραφίας, νέα γυναίκα σήμερα, Maša Gavran.
Ο Μεσσίνης το Νοέμβριο του 1992 έφτασε στο Σεράγεβο για λογαριασμό τότε του European Pressphoto Agency (EPA) και καλύπτοντας ειδησεογραφικά τον πόλεμο απαθανάτισε το βλέμμα της Maša, δίχως να γνωρίζει ότι δίπλα του στεκόταν ο πατέρας της, τον οποίο η μικρή χαιρετούσε με δάκρυα στα μάτια. Ο πατέρας της, που είχε μείνει πίσω, σκοτώθηκε λίγους μήνες αργότερα.

«Κατέβασα τη μηχανή ένα μήνα»

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Δημήτρης Μεσσίνης ανέβασε στο Instagram την εικόνα του μικρού αυτού κοριτσιού, όπως κάνει με πολλές φωτογραφίες του.

Από μία σειρά συμπτώσεων, η «πρωταγωνίστριά» του επικοινώνησε μαζί του και όταν κατάλαβε ποια είναι και αντιλήφθηκε τη συγκίνησή της, σοκαρίστηκε.
«Χρειάστηκε να περάσει περίπου ένας μήνας για να μπορέσω να σηκώσω ξανά μηχανή. Προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω τί είχε συμβεί, γιατί όταν είσαι στη δουλειά, πάνω στη φουρτούνα, δεν τα σκέφτεσαι αυτά. Από τη στιγμή που μίλησα με την κοπέλα, μου ήρθαν πίσω όλες οι αποστολές που έκανα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ήμουν τριών ετών, αλλά θυμάμαι ακόμη την πείνα»

Η Maša Gavran, μαζί με το σύντροφό της θα βρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης στη Δράμα και ανυπομονεί να γνωρίσει από κοντά τον φωτορεπόρτερ, με τον οποίο δεν έχουν συναντηθεί ακόμη.
«Είναι μεγάλη η συναισθηματική φόρτιση όταν βλέπω αυτή τη φωτογραφία, αλλά με ενδιαφέρει πολύ να δω και τις αντιδράσεις άλλων ανθρώπων όταν τη βλέπουν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναπόφευκτα, συγκρίνει τη θέση της τότε, με τη θέση χιλιάδων παιδιών σήμερα που ζουν σε συνθήκες πολέμου.
«Αν και ήμουν μόλις 3 ετών όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ωστόσο δυστυχώς θυμάμαι αρκετά πράγματα. Θυμάμαι την πείνα και τον φόβο. Να μου δίνει η μητέρα μου και ο παππούς μου το φαγητό τους και να μένουν νηστικοί για μέρες. Νιώθω τί περνάνε τώρα και αν βρίσκω θετικό κάτι σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε σχέση με τότε, είναι ότι έχει αλλάξει ο κόσμος και δέχεται πρόσφυγες στα σπίτια τους, στις χώρες τους, κάτι δεν ίσχυε για μας».
Η ίδια ζει τα τελευταία χρόνια στο Ζάγκρεμπ, στην Κροατία, εργάζεται στον χώρο του μάρκετινγκ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss