Serums: Τα υπερ-όπλα της περιποίησής μας | Vita.gr

Πέρα από το καθαριστικό και το αντηλιακό μας, ο ορός ή αλλιώς serum είναι ο πιο πολύτιμος παίκτης της περιποίησής μας. Πρόκειται για ένα σύνολο από δραστικές ουσίες σε συμπυκνωμένη μορφή και χαμηλό μοριακό βάρος, που επιτρέπει την άμεση διείσδυση στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας.

Υπάρχει τεράστια ποικιλία εξειδικευμένων ορών που αντιμετωπίζουν κάθε ανάγκη μας, όπως ενυδάτωση, αντιγήρανση, καταπολέμηση των δυσχρωμιών, σύσφιξη, λάμψη, ενδυνάμωση, εξυγίανση κ.ά. προσφέροντας εντυπωσιακά και γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την ενυδατική / αντιγηραντική κρέμα.

Πότε τον εφαρμόζουμε;

Πρωί ή και βράδυ, μετά τον καθαρισµό και την απολέπιση (αν ακολουθούμε την κορεάτικη ιεροτελεστία περιποίησης, τότε μετά τον διπλό καθαρισμό, την απολέπιση, και την υφασμάτινη μάσκα). Επιπλέον, αν η σύνθεση περιέχει δραστικά συστατικά, όπως η ρετινόλη σε μεγάλη συγκέντρωση, τότε την εφαρμόζουμε βράδυ. Αντίστοιχα ένας ορός με αντιοξειδωτικά στοιχεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το πρωί, για να προστατεύσει την επιδερμίδα από την επίδραση των ελεύθερων ριζών, όσο και το βράδυ πριν από τον ύπνο για να επανορθώσει τις φθορές της ημέρας.

Επίσης, μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να θωρακίσουμε την επιδερμίδα μας από το κρύο και τον αέρα, όταν ταξιδεύουμε συχνά με αεροπλάνο, ή όταν δουλεύουμε σε περιβάλλον με κλιματιστικά και άλλα.

Τι να προσέξουμε

* Αφού τον απλώσουμε στο πρόσωπό μας, κάνουμε απαλές ταμποναριστές κινήσεις και όχι μασάζ, ώσπου να απορροφηθεί. Η θερμότητα από τις παλάμες μας θα βοηθήσει τα συστατικά να εισχωρήσουν βαθύτερα στους πόρους.

* Περιμένουμε λίγα λεπτά µετά την εφαρµογή ώστε ο ορός να λειτουργήσει. Διαφορετικά, αν περάσουμε κατευθείαν στην ενυδατική, τα συστατικά του μπορεί να µην προλάβουν να δράσουν.

* Δεν ξεχνάμε τον λαιμό και το ντεκολτέ.

* Μπορούμε να χρησιμοποιούμε συνδυαστικά διάφορους ορούς, που ο καθένας να στοχεύει σε διαφορετική ανάγκη μας, π.χ. ενδυνάμωση – δυσχρωμίες. Ομως φροντίζουμε ώστε τα συστατικά της κάθε σύνθεσης να είναι συμβατά μεταξύ τους, ώστε να μη δημιουργούνται ερεθισμοί.

Οι κατάλληλες συνθέσεις ορών ανά δεκαετία

Τα σημάδια γήρανσης ανά δεκαετία που περιγράφουμε παρακάτω δεν είναι δεδομένα. Κάποιες επιδερμίδες αργούν να εμφανίσουν συμπτώματα σε σχέση με κάποιες άλλες, ανάλογα με τα γονίδια, τον τύπο της, τη φυλή, π.χ. η μεσογειακή επιδερμίδα είναι πιο ανθεκτική από τη βορειοευρωπαϊκή, καθώς και από τον τρόπο ζωής μας. Ωστόσο, τα στοιχεία που αναφέρουμε αφορούν τον μέσο όρο βάσει στατιστικών ερευνών.

Στη δεκαετία των 20

Το δέρμα είναι ακόμα νεανικό, αλλά μετά τα 25 συνήθως η παραγωγή κολλαγόνου φθίνει σταδιακά. Για να προλάβουμε την πρόωρη εμφάνιση των λεπτών γραμμών, διαλέγουμε έναν λεπτόρρευστο ορό με ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό για άμεση ενυδάτωση, δροσιά και φρεσκάδα που παράλληλα είναι η ιδανική βάση για την εφαρμογή του make-up.

Στη δεκαετία των 30

Η φυσική άμυνα και η αναγέννηση της επιδερμίδας επιβραδύνονται, ενώ παράλληλα τα πρώτα σημάδια γήρανσης κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο γρήγορα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι οι λεπτές γραμμές και οι πρώτες ρυτίδες, το θαμπό δέρμα μετά από μια κουραστική ημέρα, οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Ενας αντιοξειδωτικός ορός, πλούσιος σε βιταμίνη C και ενυδατικά συστατικά, προλαμβάνει, καθυστερεί και επιδιορθώνει τα σημάδια γήρανσης, ενώ παράλληλα προσφέρει άμεση λάμψη, ομοιόμορφο χρωματικό τόνο και προστασία από τις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Στη δεκαετία των 40

Καθώς διανύουμε αυτή τη δεκαετία, η παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος μειώνεται δραματικά. Ταυτόχρονα η απώλεια σφριγηλότητας κάνει τις ρυτίδες να φαίνονται πιο έντονες. Γι’ αυτό εισάγουμε στην περιποίησή μας έναν αντιγηραντικό ορό με υαλουρονικό οξύ και δραστικά συστατικά ανάπλασης, όπως ρετινόλη, γλυκολικό οξύ, φυτικό κολλαγόνο και ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η ρεσβερατρόλη, που ενισχύουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και διεγείρουν τους ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου.

Στη δεκαετία των 50

Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό μας έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις και στο δέρμα μας. Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων φθίνει δραματικά, η ξηρότητα και η αφυδάτωση εντείνονται, το πάχος της επιδερμίδας μειώνεται. Επιπλέον παρατηρούμε απώλεια όγκου, ελαστικότητας, αύξηση των πτυχώσεων, βαθιές ρυτίδες και χαλάρωση. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε έναν εξειδικευμένο ορό πλούσιο σε:

* Λιπαρά οξέα και σύμπλοκα που διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου και την παραγωγή φυσικών ελαίων και αναδομούν την πυκνότητα της επιδερμίδας.

* Υαλουρονικο οξυ μικρού και μεγάλου μοριακού βάρους για ενυδάτωση και αντιγήρανση.

* Ρετινόλη που δρα ενάντια στα σημάδια γήρανσης και φωτογήρανσης.

* Βιταμίνη Ε που δυναμώνει το δέρμα κατά της ορμονολογικης γήρανσης.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο MD, PhD.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss