Σερβία: Απαγόρευση σε ομόφυλα ζευγάρια να έχουν παιδιά

Αν και η ίδια η υπουργός έχει αποκτήσει έναν γιο με την σύντροφό της, ο υπουργός υγείας της χώρας απαγόρευσε την εξωσωματική στα ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με το Radio Free Europe, ο υπουργός υγείας Zlatibor Lončar επέβαλε περιορισμούς στην εξωσωματική γονιμοποίηση για όσους είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.

Υποστηρικτές των δικαιωμάτων της LGBT+ κοινότητας κατέθεσαν προσφυγή εναντίον της σχετικής διάταξης, η οποία, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει τους νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

“Δεν συμβαδίζει με άλλα νομικά έγγραφα και άλλους νόμους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ” δήλωσε η Dragoslava Barzut, μία εκ των προσφευγόντων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η πρωθυπουργός της χώρας Ana Brnabic απέκτησε έναν γιο, τον Ιγκόρ, με τη σύντροφό της Milica Djurdjic η οποία έμεινε έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Παρόλο που έχει προταθεί νομοσχέδιο για τη βασική αναγνώριση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη χώρα, δεν επεκτείνεται το δικαίωμα υιοθεσίας στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, πολλά από τα οποία πρέπει να πάνε σε άλλη χώρα για να αποκτήσουν παιδιά.

Η Brnabic διορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας από το συντηρητικό Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς το 2017 και είναι μία απο τους τρεις ηγέτες σε όλο τον κόσμο που έχουν δηλώσει ανοικτά πως είναι ομοφυλόφιλοι.

Οι άλλοι δύο  είναι ο Ιρλανδός Leo Varadkar και ο Xavier Bettel του Λουξεμβούργου.

Και οι δύο ασκούν τα καθήκοντά τους σε χώρες που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, ενώ η νομική κατάσταση παραμένει ζοφερή για τα ζευγάρια στη Σερβία.

Πηγήpinknews.co.uk

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss