Σινεμά & Αυτοκίνητο: Όταν η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη στη μεγάλη οθόνη

Η δημιουργία οποιουδήποτε Top για ταινίες ήταν ανέκαθεν δύσκολη υπόθεση. Πώς μπορείς να επιλέξεις μόλις δέκα η δεκαπέντε τίτλους για να αντιπροσωπεύσουν ένα κινηματογραφικό είδος , πόσο μάλλον όταν αυτό είναι οι ταινίες δράσης;

Και όπως ξέρουμε , δεν υπάρχει ταινία δράσης , που να σέβεται τόν εαυτό της και να μην συμπεριλάβει τουλάχιστον μια εντυπωσιακή σκηνή καταδίωξης. Οι πιο πολλοί σκηνοθέτες (κάποιοι με μεγάλη επιτυχία) έχουν αποθανατίσει στη μεγάλη οθόνη φοβερές σκηνές. Το task , φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο. Περιλαμβάνει κλείσιμο δρόμων , stunt doubles , σωστό σχεδιασμό και πάνω απο όλα πολύ χρήμα.

Αναγκαστικά και εγω διάλεξα – χωρίς σειρά προτίμησης – εκείνες τίς ταινίες που άφησαν εποχή ( για οποιονδήποτε λόγο). Από το Bullitt με τον Steve McQueen μέχρι το εκπληκτικό Mad Max Fury Road και απο το The Rock μέχρι τόν Bourne , σας παρουσιάζω κάποιες από τις αγαπημένες μου σκηνές. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες , αλλά είπαμε … δύσκολο … πολύ δύσκολο.

Ronin (1998)

O John Frankenheimer , επηρεασμένος προφανώς από παλαιότερες ταινίες, γύρισε μια απ’ τις κλασικότερες σκηνές καταδίωξης στην ιστορία του σινεμά , το αμαξοκυνηγητό στους δρόμους και τα τούνελ του Παρισιού με τον Robert De Niro πίσω απ’ τα τιμόνια. Εκτός του οτι είναι το σινεμά μηχανοκίνητης δράσης στα καλύτερά του (και πώς να μην είναι , αφού ο John Frankenheimer προσέλαβε πιλότους της Formula 1 για να οδηγήσουν τις BMW, τα Audi και τις Mercedes των σκηνών του), τα μαρσαρίσματα του Ronin αποτελούν και ιδανικό παράδειγμα του πως μπορείς να πάρεις την τέχνη της καταδίωξης και να την φέρεις στη νέα εποχή , διατηρώντας όλα τα στοιχεία κλάσης και φινέτσας που την κάνουν εκρηκτική.

The Bourne Identity (2002) / The Bourne Supremacy (2004)

Ο Jason Bourne είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο cool πράκτορας των 00’s. Μπορεί η πρώτη ταινία της βασισμένης σε βιβλία του Robert Ludlum τριλογίας , να αποτελεί ένα σφιχτοδεμένο κατασκοπικό θρίλερ με καταιγιστική δράση , αλλά ο Paul Greengrass και η οπτική που έφερε στο είδος , με το ασταμάτητο κούνημα της κάμερας καί το ιλιγγιώδες μοντάζ (πού κάνει ακόμα καί τόν Michael Bay να ζαλιστεί) και με το κυνηγητό πού στήνει στους δρόμους της Μόσχας στη δεύτερη ταινία της σειράς , εδραιώνει τον εναλλακτικό James Bond των ‘00s.

https://www.youtube.com/watch?v=B67yQmg8xVE

The Rock (1996)

Ο Βράχος έχει όλο το πακέτο που περιμένουμε απο μια υπερπαραγωγή δράσης: εκκωφαντικές εκρήξεις, κυνηγητό και υποβλητικό soundtrack (ο Hans Zimmer στα καλύτερά του) και παραμένει απο τις καλύτερες και πιο χορταστικές ταινίες δράσης της δεκαετίας του ’90 , με τόν Bay σε μεγάλα κέφια. Το έντονο , νευρώδες , και πληθωρικό του στυλ σε πλήρη εγρήγορση , είναι αυτό που κάνει και την καταδίωξη των Nicolas Cage και Sean Connery αξέχαστη.

Quantum of Solace (2008)

Bond χωρίς αμαξοκυνηγητό δεν είναι ταινία Bond. Από το 1962 εως και σήμερα τα αυτοκίνητα (όπως φυσικά και οι γυναίκες) είναι αναπόσπαστο κομμάτι τών ταινιών , του φλεγματικού πράκτορα τής MI6. Από την θρυλική Aston Martin DB5 ως την Aston Martin DBS V12 , έχουν περάσει απο τα χέρια του φοβερά αυτοκίνητα. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι και το αγαπημένο μου και ο λόγος που διάλεξα το συγκεκριμένο κλιπάκι απο το φίλμ Quantum. Η ταινία βέβαια μπορεί να μην πήρε και τις καλύτερες κριτικές, ξεκινάει όμως με μια εκπληκτικά γυρισμένη σκηνή. Κοφτά πλάνα , γρήγορο μοντάζ και o κινητήρας της Aston Martin DBS V12 να βρυχάται.

Bullit (1968)

Προφανώς δεν μπορούσε να λείπει απο την λίστα μας , η πρωτοπόρος ταινία στα car chases. Ο πιο cool μπάτσος στήν ιστορία τού σινεμά ,Steve McQueen και λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού , μαζί με τόν σκηνοθέτη Peter Yates , μάς χαρίζουν μία από τίς πιό αληθινές (γυρίστηκε απ’ τον ίδιο τον σκηνοθέτη και όχι από κάποια βοηθητική μονάδα) , σκηνές καταδίωξης. Η σκηνή ξεκινάει από τους δρόμους του San Francisco και καταλήγει σε αυτοκινητόδρομο , στον οποίο οι stuntmen κατέληξαν να πηγαίνουν με ταχύτητες που έφταναν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Αρκετά υψηλά , και δύσκολα στην κινηματογράφηση για την εποχή.

The French Connection (1971)

Η αστυνομική ταινία , που η φήμη της κρατά μέχρι σήμερα , βρίσκεται στη λίστα μας , διότι διαθέτει αυτή την υπέροχη σκηνή. Ο William Friedkin , βάζει σε μπελάδες τον ίδιο τόν Gene Hackman πίσω από το τιμόνι. Η σκηνή αυτή γυρίστηκε χωρίς να έχουν εκδοθεί άδειες , χωρίς να έχουν κλείσει οι δρόμοι , οπότε οτι βλέπετε είναι αληθινό, και μια σειρά από ατυχήματα με ευχάριστο τέλος.

Death Proof (2007)

Ίσως , η πιο επική αυτοκινητιστική καταδίωξη που μας χάρισε η ιστορία του σινεμά. Tο μισό της διλογίας ‘Grindhouse‘ γυρισμένο δεξιοτεχνικά από τον μάστορα Ταραντίνο πετυχαίνει αυτό που θέλει , δηλαδή να θυμίσει b- movie slasher της δεκαετίας του 70′ όπως αυτά που παίζονταν σε κακόφημα γειτονικά σινεμά. Από ερμηνείες “κερδίζει” με διαφορά ο Russell , αλλά αυτή που ξεχωρίζει από το γυναικείο καστ είναι η κασκαντέρ Zoë Bell υποδυόμενη δυναμικά τον εαυτό της. Μια φοβερή σκηνή τρακαρίσματος και μια ανατρεπτική καταδίωξη συμπληρώνουν έναν σινεφίλ χαβαλέ που ξεφεύγει από καθετί συνηθισμένo. Τα επικίνδυνα αυτοκίνητα που κουμαντάρει ο παρανοϊκός Russell είναι ένα Chevy Nova του 1971 και ένα Dodge Charger του 1969.

Mission Impossiple 2 (2000)

Εδώ θα παρεκκλίνουμε τα πορείας , από την λίστα μας … αλλά αξίζει τόν κόπο. Ο Tom Cruise, με τήν μοτοσυκλέτα του, στήν δεύτερη ταινία τής σειράς (κυριολεκτικά) τα κάνει όλα. Μαζί του ο χορογράφος της δράσης και του slow motion John Woo ο οποίος σκηνοθετεί το MI-2 με το μοναδικό του στύλ καί γίνεται μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

The Matrix Reloaded (2003)

Όχι η καλύτερη της σειράς (για πολλούς) αλλά αξιόλογη. Οι αδερφοί (τότε) Wachowski, χτίζουν ολόκληρο αυτοκινητόδρομο , κάνουνε εξαντλητικά γυρίσματα 45+ ημερών και μας παραδίδουν την πιο hi-tech καταδίωξη του σινεμά.

Mad Max Fury Road (2015)

Σίγουρα η καλύτερη ταινία δράσης των τελευταίων χρόνων. Ασταμάτη δράση , απίστευτα πλάνα , φανταστική φωτογραφία και φυσικά … φοβερή μουσική. Και επειδή ολη (σχεδόν) η ταινία είναι μια ατελείωτη καταδίωξη ,  κλείνω τα μάτια και διαλέγω ενα κλίπ απο την ταινία…

https://www.youtube.com/watch?v=HClM8YvNljo

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss