Σκάνδαλο στο NWSL – Σάουερμπερν: «Είμαστε εξαντλημένες, τρομοκρατημένες και πολύ θυμωμένες»!

Ira L. Black – Corbis/Getty Images, Ideal Images

Για παθητικότητα των ιδιοκτητών των ομάδων και των ισχυρών του πρωταθλήματος NWSL στις καταγγελίες που λάμβαναν για σεξουαλική παρενόχληση κάνει λόγο η αρχηγός της των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπέκι Σάουερμπερν, η οποία ζήτησε την απόλυσή τους και την τιμωρία για τους θύτες.

Τεράστιο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο μετά την δημοσιοποίηση της αναφοράς των 172 σελίδων, η οποία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με περισσότερες από 200 παίκτριες της Βορειοαμερικανικής Λίγκας και περιγράφει τις καταχρήσεις, την χειραγώγηση, τον εκφοβισμό και τα αντίποινα, πολλών προπονητών εναντίον ποδοσφαιριστριών. Γεγονότα που περιλαμβάνουν «σχόλια με σεξουαλική χροιά, προσβολές, ανεπιθύμητο άγγιγμα και αναγκαστική σεξουαλική επαφή» εντός του επαγγελματικού πρωταθλήματος, αλλά ακόμη και σε δομές αφιερωμένες στους νέους.

Η δις παγκόσμια πρωταθλήτρια, Μπέκι Σάουερμπερν συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη από το Λονδίνο, όπου η εθνική ομάδα των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή σε φιλικό αγώνα την Αγγλία και δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες ομάδων και άλλοι αξιωματούχοι, δείχνουν… παθητικότητα, σχετικά με την διερεύνηση της συστημικής πρακτικής σεξουαλικής κακοποίησης στο ποδόσφαιρο γυναικών.

«Οι παίκτριες είναι τρομοκρατημένες και αποκαρδιωμένες», όπως είπε χαρακτηριστικά, την επομένη της δημοσίευσης των συμπερασμάτων της ανεξάρτητης έρευνας, με επικεφαλής την πρώην γενική εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών, Σάλι Γέιτς.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων η 37χρονη αρχηγός των ΗΠΑ τόνισε:

«Κάθε ιδιοκτήτης, αξιωματούχος, μάνατζερ και προπονητής του αμερικανικού γυναικείου ποδοσφαίρου που απέτυχε στο καθήκον του απέναντι στις παίκτριες, που δεν τις προστάτευσε, που κρύφτηκε πίσω από νομικές εκτιμήσεις και δεν συμμετείχε πλήρως σε αυτές τις έρευνες θα πρέπει να απολυθεί».

Ο Μέριτ Πάουλσον, ιδιοκτήτης του συλλόγου Πόρτλαντ Θορνς, όπου αγωνίζεται η Σάουερμπερν, κατηγορείται στην έκθεση Γέιτς, μαζί με άλλους αξιωματούχους του συλλόγου, ότι έκλεισε τα μάτια στην κακοποιητική συμπεριφορά του Πολ Ρίλεϊ, πρώην προπονητή της ομάδας.

Ερωτηθείσα η Σάουερμπερν, σχετικά με αν ο Πάουλσον, είναι μεταξύ των ιδιοκτητών που πιστεύει ότι θα έπρεπε να αποκλεισθούν από το NSWL, η διεθνής Αμερικανίδα, απάντησε:

«Αυτό περιλαμβάνει οποιονδήποτε συνέχισε να απογοητεύει τις παίκτριες ξανά και ξανά και δεν πήρε στα σοβαρά τις ανησυχίες τους, ενώ δεν συμμετείχε σε έρευνες. Όλους».

Ο Πάουλσον, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης του συλλόγου του Πόρτλαντ στο MLS, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την θέση του μάνατζερ των Θορνς, εν αναμονή της ολοκλήρωσης μιας ξεχωριστής έρευνας από το NWSL, σε συνεργασία με το σωματείο των παικτριών. Ενώ σε ανάλογη κίνηση, προχώρησε και ο Αρνιμ Ουίλσεν, ιδιοκτήτης του συλλόγου του Σικάγο.

«Λυπάμαι βαθιά για όσα έχουν υπομείνει οι παίκτριες μας κατά την διάρκεια του χρόνου που πέρασαν στο Σικάγο», είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του NWSL και πρόσθεσε: «Ο οργανισμός μας είναι αποφασισμένος να ξανακτίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό. Και αναγνωρίζω, ότι η παρουσία μου αυτήν την στιγμή, προκαλεί σύγχυση».

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Σάουερμπερν επέμεινε στην «απογοήτευση» των συμπαικτριών της και της ίδιας:

«Είμαστε εξαντλημένες και είμαστε πραγματικά πολύ θυμωμένες. Επειδή, χρειάσθηκε η έρευνα τρίτου μέρους, επειδή χρειάσθηκαν άρθρα στο The Athletic και την Washington Post (σ.σ. που αποκάλυψαν το θέμα), επειδή χρειάσθηκαν περισσότερα από 200 άτομα να μοιραστούν το τραύμα τους».

Από την πλευρά του, ο προπονητής, Βλάτκο Αντόνοφσκι, έδειξε ότι θέλει να αφήσει την επιλογή στις Αμερικανίδες διεθνείς, «να μην παίξουν» την Παρασκευή, εάν δεν αισθάνονται πνευματικά ικανές:

«Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να σκεφθούν όλα αυτά. Γι’ αυτό τους επιτρέπουμε να κάνουν ό,τι πρέπει για να ξεπεράσουν αυτήν την δύσκολη στιγμή».

«Κλείνοντας» η Μπέκι Σάουερμπερν, διαβεβαίωσε ότι δεν εξέτασε το ενδεχόμενο απεργίας, για να αναγκάσει τους αρμόδιους φορείς να κινητοποιηθούν, αλλά δε το αποκλείει:

«Δεν το σκέφτηκα. Ελπίζω να μην καταλήξουμε σε αυτό. Πολλές από εμάς, έχουμε βρεθεί σε αυτά τα νερά για πολύ καιρό. Τελικά, βρίσκεις έναν τρόπο να τα βγάλεις πέρα. Ως γυναίκες και ως παίκτριες, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά πράγματα για πάρα πολύ καιρό. Δυστυχώς, θα έλεγα ότι το συνηθίζεις».

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss