Σκόπια: Κοντά στο 20% ο πληθωρισμός

Τον περασμένο Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα των Σκοπίων έχει προχωρήσει σε έξι διαδοχικές αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου

Ο πληθωρισμός στα Σκόπια εκτινάχθηκε σε ακόμη ένα υψηλό ρεκόρ φθάνοντας στο 19,8% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 18,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
Η εκτίναξη αυτή του πληθωρισμού, που μετατρέπεται πλέον σε σοβαρή εστία κινδύνου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οφείλεται κυρίως στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η ξέφρενη αυτή πορεία του πληθωρισμού θα οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα των Σκοπίων στην απόφαση να αυξήσει εκ νέου το βασικό επιτόκιο της, προκειμένου να τιθασεύσει τα συνεχή άλματα του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει προχωρήσει σε έξι διαδοχικές αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου, το οποίο σε διάστημα έξι μηνών αυξήθηκε συνολικά κατά 1,75% και διαμορφώνεται σήμερα στο 3,5%.
Μόλις πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να εισέλθει η οικονομία των Σκοπίων στη ζώνη του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή βραδεία ανάπτ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss