Σοκ και δέος στα χρηματιστήρια – Εκρηκτικό κοκτέιλ από πληθωρισμό, επιτόκια και ύφεση

H επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, η ενεργειακή κρίση και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, οδηγούν σε sell off τις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Οι επενδυτές φεύγουν άρον άρον από τις μετοχές στον απόηχο της απόφασης των Κεντρικών Τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που αναζωπυρώνει τους φόβους σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν πως ΗΠΑ και Ευρώπη θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση, ενώ προβλέπουν πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες είναι μια ανάσα από το να εισέλθουν και επίσημα σε περιβάλλον bear market. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο Stoxx 600 οδεύει πλέον σε bear market, καταγράφοντας συνολικές απώλειες άνω του 20% από τα υψηλά του Ιανουαρίου.

Τη ίδια στιγμή συνεχίζεται η «κούρσα» του δολαρίου που σκαρφαλώνει σε ιστορικά υψηλά, σαρώνοντας τα ανταγωνιστικά του νομίσματα. Ευρώ και βρετανική λίρα (στερλίνα) σημειώνουν νέα χαμηλά πολλών δεκαετιών την
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κατρακύλησε στα πιο αδύναμα επίπεδά του από το 2002, ενώ η βρετανική λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών.Εν τω μεταξύ κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση στις αγορές και συστήνουν στους επενδυτές να παραμείνουν μακριά από τις μετοχές. H Goldman Sachs εκτιμά πως ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει σημαντικά και γι’ αυτό το λόγο προχωρά σε ισχυρή υποβάθμιση του στόχου κατά 700 μονάδες. Η νέα τιμή στόχος για το τρίμηνο και το εξάμηνο, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τίθεται πλέον στις 3.600 μονάδες από 4.300 μονάδες προγενέστερα.

«Διατηρούμε την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 για το 2023 στα 234 δολάρια, που αντιπροσωπεύει μέτρια αύξηση 3% σε σχέση με το 2022, κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς για EPS στα 241 δολάρια και τους επόμενους μήνες αναμένουμε αρνητικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων στην αγορά»», εξηγεί η τράπεζα. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η πλειοψηφία των επενδυτών έχει προεξοφλήσει ότι είναι αναπόφευκτο το σενάριο σκληρής προσγείωσης της οικονομίας και εστιάζει πλέον απλώς στο χρονοδιάγραμμα, στο μέγεθος και τη διάρκεια της ύφεσης. Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές στόχοι του S&P 500 τίθενται είναι α …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss