Στα 8 δισ. ευρώ ο στόχος δανεισμού της Ελλάδος για το 2023

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 8 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023, εκδίδοντας νέες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις. Αυτό δήλωσαν στο Reuters δύο κυβερνητικές πηγές.

Η Ελλάδα εξέδωσε εφέτος ομόλογα διάρκειας δέκα και πέντε ετών και άνοιξε ξανά (reopening) αρκετές άλλες λήξεις μέσω δημοπρασιών, για να εισφέρει ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων. Έχει συγκεντρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής εφέτος.
Σχεδιάζει επίσης να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισ. ευρώ διμερών κρατικών δανείων (GLF) που λήγουν το 2023 και οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ειδικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF. Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το σχέδιο δανεισμού της χώρας για το 2023.
Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να εκδώσει το πρώτο πράσινο ομόλογο το 2023, έκδοση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για εφέτος. «Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, σε μια τόσο ασταθή αγορά. Θα το κάνουμε το επόμενο έτος», είπε ο πρώτος αξιωματούχος.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss