Στα Φιλαδέλφεια ξανά – Η ΑΕΚ επιστρέφει σπίτι της (photos+videos)

ΑΕΚ: Η «OPAP Arena» από όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα και ανοίγει σήμερα τις πύλες της.

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Η ΑΕΚ επιστρέφει στο σπίτι της, στα ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας μετά από 19 χρόνια και πέντε μήνες προσφυγιάς.

Το γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας» πλήγωσε τον κόσμο της Ένωσης και το «αντίο Ναέ» που έγραψαν με κεράκια οι οπαδοί στα συντρίμμια της Σκεπαστής δεν προμήνυε τότε, το 2003 ότι θα περάσουν σχεδόν δύο δεκαετίες για να επιστρέψει η ομάδα στον χώρο που μεγαλούργησε.

Το γήπεδο της ΑΕΚ έμεινε εκτός φακέλου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και πέρασαν δέκα χρόνια για να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για κατασκευή νέου στον ίδιο χώρο. Υπήρξαν δεκάδες μακέτες, πολλά σενάρια, ψηφοφορίες στην Ερασιτεχνική για το που θα έπρεπε να γίνει το νέο σπίτι της Ένωσης, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το σύνθημα «Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» αντηχούσε σε κάθε γήπεδο που αγωνιζόταν η ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια από τους φίλους της ομάδας και τώρα έφτασε η στιγμή το όνειρο να δώσει τη θέση του στην πραγματικότητα.

Το χρονικό της επιστροφής

Το πρότζεκτ της κατασκευής του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεκίνησε να ακούγεται και πάλι το 2013, όταν αγωνιστικά οι «κιτρινόμαυροι» ζούσαν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία τους, με τον υποβιβασμό από τη Super League στη Γ’ Εθνική. Μετά τον υποβιβασμό εκείνο το μαύρο καλοκαίρι, η ελπίδα ήρθε μέσω της ανακοίνωσης του Δημήτρη Μελισσανίδη ότι πρόθεσή του είναι να χτίσει και πάλι το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις 10 Ιουλίου 2013 ο Μελισσανίδης παρουσίασε στο Τατόι κλαμπ το πλάνο του για την ΑΕΚ, υπό τον τίτλο «Ερχόμαστε».

«Εμείς θα φτιάξουμε ένα καινούργιο γήπεδο, ακριβώς στη θέση και προς αντικατάσταση του παλιού γηπέδου. Δεν θέλουμε εμπορικές χρήσεις, σούπερ μάρκετ κλπ. Θέλουμε ένα γήπεδο που θα περιλαμβάνει το καλύτερο μουσείο των προσφύγων στη χώρα μας. Ένα γήπεδο που το ιδρυτικό του όνομα θα είναι “Αγια-Σοφιά”», είχε πει χαρακτηριστικά.

Μετά από αυτή τη δήλωση ακολούθησε στις 15 Νοεμβρίου η παρουσίαση των σχεδίων του νέου σπιτιού της ομάδας, με ομοιότητες στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οι ανακοινώσεις για τα δύο μουσεία.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθυστερήσεις, προβλήματα, αλλά παρά τα σημαντικά εμπόδια, οι απαραίτητες άδειες βγήκαν και η πρώτη μπουλντόζα μπήκε στον χώρο του γηπέδου το καλοκαίρι του 2017.

Στις 27 Ιουλίου 2017 τελέστηκε ο αγιασμός στο γήπεδο, που σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών για την εκπλήρωση του ονείρου της κατασκευής του νέου σπιτιού στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις 22 Ιουλίου 2018 έγινε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ. Η Ευαγγελία Στραβαρίδη, 102 ετών από τα Βουρλά της Σμύρνης, και ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης, 105 ετών από το Καρς του Πόντου έριξαν με τα χέρια τους στα έργα χώμα και πέτρες από τα γενέθλια εδάφη τους. Το σημείο αυτό βρίσκεται στα τελευταία βήματα των ποδοσφαιριστών πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο.

Από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια, όπου το νέο γήπεδο της ΑΕΚ άρχισε να ορθώνει τα τείχη του. Φίλοι της ομάδας, όλων των ηλικιών, πήγαιναν καθημερινά και παρακολουθούσαν τις εργασίες, καθώς το όνειρο χρόνων γινόταν, λιθαράκι-λιθαράκι, πραγματικότητα.

Καθυστερήσεις σημειώθηκαν και λόγω της πανδημίας κορονοϊού, αλλά πλέον η «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena» είναι έτοιμη. Η άδεια λειτουργίας δόθηκε, τα απαραίτητα τεστ έγιναν και το γήπεδο είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχτεί την ομάδα, αλλά τους χιλιάδες φίλους της που περίμεναν τόσα χρόνια τη μεγάλη επιστροφή.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss