Στάκα με αυγά και απάκι.

Η στάκα με αυγά και απάκι από μόνα τους στην ίδια πρόταση είναι μια πρόκληση. Πόσο δε πολύ περισσότερο όταν τα βρίσκεις και στο ίδιο πιάτο.
Ακολουθεί προκλητική ανάρτηση.
Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα να απομακρυνθούν από την οθόνη. Οι υπόλοιποι ας αναστενάξουν βαθιά.
Στάκα με αυγά και απάκι. Και πριν με κατακρίνετε αυτό το φαγητό έχει θρέψει κόσμο. Τυπικό γεύμα τα παλιά χρόνια στη Κρήτη.
Η στάκα είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που προέρχεται από την τσίπα (πέτσα/ κρέμα) που σχηματίζεται στην επιφάνεια του αιγοπρόβειου γάλακτος, αμέσως μετά το άρμεγμα. Όταν συγκεντρωθεί μια ικανοποιητική ποσότητα κρέμας, την ζεσταίνουν, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας την συνεχώς. Η θερμική επεξεργασία επαναφέρει το υλικό σε ρευστή μορφή και τότε γίνεται η προσθήκη αλατιού, αλευριού και μικρής ποσότητας νερού.
Όταν αρχίσει να ρευστοποιείται της προσθέτουν αλάτι, αλεύρι και ελάχιστο νερό. (Για κάθε κιλό προσθέτουν περίπου 1 κουταλάκι αλάτι, 8-9 κουταλιές αλεύρι και 1-2 κουταλιές νερό, το οποίο χρειάζεται για να διαχωριστεί το βούτυρο της. Σε αυτή τη φάση αρχίζει να ξεχωρίζει η λιπαρή φάση το στακοβούτυρο. (Όποιος έχει φάει μακαρόνια με στακοβούτυρο θα καεί στα καζάνια της διαιτολογικής κόλασης αλλά χαλάλι του θα καεί με ένα τεράστιο χαμόγελο). Το υπόλοιπο που μένει μετά την απομάκρυνση της λιπαρής φάσης είναι κύρια πρωτεΐνες και είναι η στάκα.
Σύσταση
Η ξηρή μάζα της στάκας κυμαίνεται μεταξύ του 50% και 75% κατά βάρος και το ποσοστό λίπους μεταξύ 30% και 50%.Στην στάκα αναπτύσσονται γαλακτοβάκιλλοι, όπως Λακ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss