Στιγμιαίος καφές: Ποια συστατικά του ωφελούν την υγεία;

Αν ο στιγμιαίος καφές αποτελεί τη δική σου αγαπημένη συνήθεια χειμώνα καλοκαίρι, τότε σε αυτό το άρθρο θα επιβεβαιώσεις τόσο τα οφέλη του στην υγεία, όσο και γιατί τον έχεις εν τέλει καθιερώσει σωστά στην καθημερινότητά σου!

Η φυσική παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ αποτελεί το σημείο – κλειδί, για να φτάσουν όλα τα οφέλη του στο ποτήρι ή την κούπα σου. Ποια είναι τα συστατικά που σε ωφελούν;

1. Η «βασίλισσα» καφεΐνη

Η καφεΐνη αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά θρεπτικά συστατικά που συναντάμε στον στιγμιαίο καφέ και μας προσφέρει ένα σύνολο από ευεργετικά οφέλη.

Η ασφαλής και ευεργετική κατανάλωση καφέ εντοπίζεται στις 3-4 κούπες ημερησίως, σύμφωνα την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

Αυτό μεταφράζεται σε 3 κούπες ζεστού στιγμιαίου καφέ ή 3 ποτήρια κρύου φραπέ, φτιαγμένα με το σωστό τρόπο για να σου δώσουν μέχρι 400mg καφεΐνης την ημέρα.

Τόνωση & Εγρήγορση

Η καφεΐνη αποτελεί εκείνο το θρεπτικό συστατικό που σου προσδίδει εγρήγορση και τόνωση, καθώς διεγείρει ήπια το νευρικό μας σύστημα.  Πιο συγκεκριμένα, είναι αυτή η ουσία που «ξεγελάει» τους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων της αδενοσίνης και προσδένεται εκείνη στη θέση της, η οποία έχει «χαλαρωτικό» ρόλο στον οργανισμό μας.

Συγκέντρωση και μνήμη

Πόσες φορές έχεις φτιάξει 1 κούπα στιγμιαίου καφέ ή 1 ποτήρι κρύο φραπέ όταν είσαι στη δουλειά για να ενισχύσεις τη συγκέντρωσή σου; Και πολύ σωστά έκανες! Η καφεϊνη, πέρα από την εγρήγορση και τόνωση δίνει τη δυνατότητα να ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας.

Άλλα οφέλη της καφεΐνης

Επιπλέον μελέτες συχνά αναφέρουν ότι ο καφές έχει αρνητική σχέση στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, αλλά και στην εμφάνιση άνοιας και νόσου Alzheimer. Η σχέση αυτή υπάρχει πιθανότατα λόγω της καφεΐνης που φαίνεται να εμφανίζει μια νευρο-προστατευτική επίδραση και ταυτόχρονα να προστατεύει τη γνωσιακή λειτουργία.

2. Αντιοξειδωτικά ως ασπίδα προστασίας!

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που συμβάλλουν θετικά έναντι των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, τα όργανα  και την επιδερμίδα. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι του οξειδωτικού στρες και τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί, όπως τα καρδιαγγειακά.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, από την ομάδα των πολυφαινολών, που συναντάμε στον στιγμιαίο καφέ είναι:

  • το χλωρογενικό οξύ
  • το καφεϊκό οξύ
  • οι μελανοϊδίνες

Η περιεκτικότητά του στιγμιαίου καφέ (4g) σε αντιοξειδωτικά είτε σε κρύο φραπέ είτε σε ζεστό νες αντιστοιχεί σε 860mg, ποσότητα ίση με 5,5 ποτήρια χυμού πορτοκάλι-καρότου!

Αντιοξειδωτικά & «κακή» LDL χοληστερόλη

Η κύρια δράση των αντιοξειδωτικών του καφέ εστιάζονται κυρίως στην προστασία που προσδίδουν στα τοιχώματα των αγγείων και στον έλεγχο της οξείδωσης της «κακής» LDL χοληστερόλης.

3. Από θερμίδες;

Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα ρόφημα το οποίο περιέχει μηδαμινές θερμίδες, και πιο συγκεκριμένα 2 θερμίδες ανά 100ml. Κάτι που σημαίνει ότι σε ένα ποτήρι ή μία κούπα λαμβάνουμε ελάχιστες. Το θερμιδικό του περιεχόμενο αυξάνεται όταν μέσα σε αυτό προσθέσουμε υλικά, όπως η ζάχαρη και το γάλα.

Στιγμιαίος καφές και στη δίαιτα!

Λόγω των μηδαμινών θερμίδων που έχει από τη φύση του, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αποτελέσει μία αγαπημένη επιλογή για κάποιον που είναι σε δίαιτα ή απλά θέλει να διατηρήσει σταθερό το βάρος του.

Βοηθάει στην ενυδάτωση;

Το ήξερες ότι ο καφές αποτελεί, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, ένα από τα ροφήματα που συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας; Και μάλιστα, χωρίς θερμίδες! Αν το καλοσκεφτείς, πίνοντας ένα ποτήρι ή μία κούπα στιγμιαίο καφέ λαμβάνεις 200ml νερού, το οποίο αποτελεί το 99,9% του ροφήματος. Με αυτό τον τρόπο προσθέτεις επιπλέον…ml νερού μέσα στη μέρα σου!

Βρες λοιπόν την αγαπημένη σου ώρα μέσα στην ημέρα, φτιάξε το δικό σου στιγμιαίο καφέ (κρύο ή ζεστό) και λάβε όλα τα οφέλη από τα συστατικά του! Καλή απόλαυση…

Ελένη Τσαχάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss