Στην Αθήνα ο καγκελάριος Σολτς – H ατζέντα της συνάντησης με Μητσοτάκη

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που βρίσκεται από χθες το βράδυ στη πρωτεύουσα.
Η επίσκεψη γίνεται σε μια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας δεν είναι καλές, ενώ το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων είναι σήμερα καλύτερο από όταν ήταν καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επί των ημερών της λειτουργούσε επί της ουσίας ως ατζέντης της Τουρκίας στην Ευρώπη και de facto διαμεσολαβητής της ελληνοτουρκικής διαφοράς κρατώντας όμως ίσες αποστάσεις. Οι Τούρκοι δεν έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση Σολτς.

Ο εκπρόσωπος του Σολτς συνόψισε την επικοινωνιακή τακτική λέγοντας ότι «πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές τις απειλές και τις μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες, αλλά ταυτόχρονα – και αυτό συνιστά το κεντρικό μήνυμα της ήπιας αντιμετώπισης των προκλήσεων – “δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».
Αναμένουμε λοιπόν μήνυμα στήριξης από τον Σολτς, να μιλήσει για αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, για αλληλεγγύη, για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, για αδιαμφισβήτη κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και η υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμπογκ το καλοκαίρι, όταν είχε έρθει στην Αθήνα. Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την οργή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχε χαρακτηρίσει το Βερολίνο εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων.
Η ατζέντα των συνομιλιών όμως περιλαμβάνει και εξοπλιστικά και όπως είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr, ξεκινούν από τον στρατό ξηράς.
Αθήνα και Βερολίνο είναι πολύ κοντά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx, ενώ το σημαντικό είναι πως θα δημιουργηθεί γραμμή παραγωγής στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη βόρεια Ελλάδα.
Με το Βερολίνο να θέτει ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η συμφωνία την παραγγελία τουλάχιστον 200 Lynx, η χώρα μας φέρεται να είναι διατεθειμένη να παραγγείλει 205 ΤΟΜΑ Lynx KF-41. Παράλληλα, Ελλάδα και Γερμανία φέρονται να έχουν ήδη συμφωνήσει να προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss