Στροφή Σουλτς. Κάντε μεταρρυθμίσεις για να μείνετε στο ευρώ

Στροφή ως προς τις προηγούμενες θέσεις του αναφορικά με την Ελλάδα και τα ευρωομόλογα έκανε ο Μάρτιν Σουλτς, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσει σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. 

Θυμίζοντας… Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών επεσήμανε ότι τα τεράστια βήματα προς τα μπρος που κάνει η Ελλάδα δείχνουν ότι η χώρα είναι πρόθυμη να κάνει ότι είναι αναγκαίο. «Πρέπει να έχουμε ενδιαφέρον για βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα πλεονάσματα και τα τεράστια βήματα που έγιναν για αυτό δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης που προβλέπει το πρόγραμμα για την Ελλάδα με βασική προϋπόθεση όλοι οι συμβαλλόμενοι, δηλαδή οι πιστωτές και η Αθήνα να τηρήσουν τα συμπεφωνημένα. Το ζήτημα πώς θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και πώς θα γίνει βιώσιμη η ανάπτυξη της οικονομίας της εξαρτάται από τον βαθμό που θα υλοποιηθούν τα μεταρρυθμιστικά βήματα στην Ελλάδα.»

Δεν επιμένει πλέον, όπως έκανε παλιά, στα ευρωομόλογα. «Ενδιάμεσα δημιουργήσαμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (σ.σ.: ΕSM), στον οποίο η Γερμανία συμμετέχει με ποσοστό 27%» είπε. Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται ο Μηχανισμός φτάνουν για να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα των χωρών που βρίσκονται σε κρίση.

«Αντίο ευρωομόλογα» ήταν το σχόλιο ολλανδού δημοσιογράφου…

Ο Σουλτς ρωτήθηκε κατά πόσον ευσταθούν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε απειλήσει με αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση εάν ο Σόιμπλε θα εξακολουθούσε να παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ενώ διέψευσε κάτι τέτοιο, άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι όντως υπήρξε διένεξη μεταξύ Σόιμπλε και Γκάμπριελ.

Ο ίδιος ρωτήθηκε για τον ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά απέφυγε να απαντήσει. «Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σταθερότητα» δήλωσε ο Μ. Σουλτς, «αλλά και στην ανάπτυξη – και μάλιστα με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» πρόσθεσε.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss