Το success story του Τζον Πολ Ντετζόρια

Ο Τζον Πολ Ντετζόρια δεν έχει ένα συνηθισμένο success story. Ξεκινώντας από το μηδέν, έχοντας μείνει δύο φορές στη ζωή του άστεγος και με μόλις 700 δολάρια κατάφερε στη δεκαετία του ’80 να δημιουργήσει έναν κολοσσό στη βιομηχανία της ομορφιάς και να γίνει ο τρίτος πλουσιότερος Ελληνας στον κόσμο.

Ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της εταιρείας προϊόντων μαλλιών John Paul Mitchell Systems και της τεκίλα Patron, διακεκριμένος για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και το σημαντικό φιλανθρωπικό του έργο, μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για τη συναρπαστική ιστορία του, την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και μας εξήγησε πώς θα ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα της κρίσης.

Η περιπέτεια του 73χρονου σήμερα Ντετζόρια ξεκίνησε λίγο μετά τη γέννησή το 1944 στο Λος Αντζελες από γονείς μετανάστες, πατέρα Ιταλό και μητέρα Ελληνίδα. «Η μητέρα μου έφυγε από την Καβάλα στα 19 της και έφτασε με πλοίο στις ΗΠΑ, όπου με γέννησε και με βάφτισε χριστιανό ορθόδοξο στην Αγία Σοφία στο Λος Αντζελες», μας αφηγήθηκε.

Οταν ήταν μόλις δύο χρόνων βίωσε τον χωρισμό των γονιών του και μεγάλωσαν εκείνος και ο αδερφός του με τη μητέρα τους. Στα εννιά του άρχισε ήδη να δοκιμάζει το επιχειρηματικό του ταλέντο, πουλώντας ευχετήριες κάρτες και εφημερίδες για να βοηθήσει την οικογένεια. Επειτα από μια δύσκολη εφηβεία, κατά την οποία συμμετείχε ακόμα και σε συμμορία, υπηρέτησε στο Αμερικανικό Ναυτικό, για να επιστρέψει δύο χρόνια αργότερα στο Λος Αντζελες και να ξεκινήσει να εργάζεται ως πωλητής για διάφορες εταιρείες. Το 1971 γνώρισε τον ταλαντούχο κομμωτή Πολ Μίτσελ και εννέα χρόνια αργότερα έστησαν μια εταιρεία που με ένα επαναστατικό σύστημα τριών προϊόντων μαλλιών έμελλε να γίνει ο κολοσσός που σήμερα πουλάει προϊόντα σε εκατοντάδες χιλιάδες κομμωτήρια στον κόσμο.

«Κοιμόμουν στο αυτοκίνητο» «Το 1980 έζησα τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου, κοιμόμουν στο αυτοκίνητο και ξεκίνησα την επιχείρηση με 700 δολάρια, επειδή το άτομο που θα επένδυε μισό εκατομμύριο τελικά αποσύρθηκε», είπε ο Ντετζόρια στο «Εθνος». Τότε είχε πάρει διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του και είχε φύγει από το σπίτι ζώντας για δεύτερη φορά άστεγος. Πώς όμως κατάφερε με 700 δολάρια να επιβιώσει και να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία; Η περιγραφή της καθημερινότητάς του στα πρώτα αυτά βήματα είναι συγκλονιστική: «Κοιμόμουν στο αυτοκίνητο και τα 700 δολάρια πήγαιναν για την αγορά των ετικετών, όλα τα υπόλοιπα, όπως μπουκάλια και συστατικά, τα έπαιρνα με πίστωση 30 ημερών από τους προμηθευτές. Είχαμε δύο εβδομάδες να παρασκευάσουμε τα προϊόντα και άλλες δύο εβδομάδες για να τα πουλήσουμε μέχρι να έρθει η ώρα να πληρωθούν τα προηγούμενα.

Επίσης είχα 100 δολάρια στην τσέπη, που αρκούσαν για να αγοράζω βενζίνη και να τρώω. Εκανα ντους που προσέφερε το Griffith Park δωρεάν σε όσους έπαιζαν τένις, με 99 σεντς έτρωγα πρωινό- ειδική τιμή μετά τις 9 το πρωί- και το απόγευμα σε συγκεκριμένα εστιατόρια με μπαρ, μπορούσες από τις 4.30 μέχρι τις 6 να παραγγείλεις μια μαργαρίτα για 99 σεντς -φυσικά ήταν φτηνή, δεν ήταν Patron-, αλλά μαζί σου έδιναν τάκος, εντσιλάδας και σος που έγιναν το δείπνο μου». Κατάλαβε ότι είχαν πετύχει όταν, έπειτα από δύο χρόνια, κατάφεραν να πληρώνουν τους λογαριασμούς στην ώρα τους.

Μπορεί έκτοτε η καθημερινότητά του να έχει αλλάξει ριζικά αλλά έχει διατηρήσει μια συνήθεια από την εποχή της φτώχειας: να φοράει σχεδόν πάντα στη δουλειά του μαύρα ρούχα. «Οταν ξεκίνησα την επιχείρησή μου δεν είχα αρκετά χρήματα και φορούσα όλη την εβδομάδα το ίδιο μαύρο κοστούμι αλλάζοντας πέντε πουκάμισα και κανείς δεν καταλάβαινε ότι ήταν το μόνο που είχα. Τελικά κράτησα αυτή τη συνήθεια, γιατί είναι πρακτική». Μια άλλη συνήθειά του είναι ένας μικρός διαλογισμός κάθε πρωί. «Οταν ξυπνάω ευχαριστώ τον Θεό για όσα μου έχει δώσει και για 2-3 λεπτά κάθομαι στο κρεβάτι και αδειάζω το μυαλό μου από οποιαδήποτε σκέψη».

Με τη νυν σύζυγό του, Ελοΐζ, έκαναν δωρέες στους Ρεπουμπλικάνους Τεντ Κρουζ και Ρικ Πέρι στην καμπάνια για το προεδρικό χρίσμα, πάντως είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά του για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ: «Ποτέ δεν μου άρεσε η συμπεριφορά του, ο τρόπος που μιλάει στον κόσμο σαν να είναι ο καλύτερος. Πιστεύω ότι εξελέγη επειδή πολλοί ήταν θυμωμένοι με το πώς οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί χειρίστηκαν τα πράγματα στο παρελθόν. Κανένα κόμμα δεν έκανε αρκετά για να βελτιωθεί η κατάσταση για όλους. Οι ψηφοφόροι, παρόλο που μπορεί να μην τον συμπαθούσαν, προτίμησαν την αλλαγή», σχολίασε ο Ελληνοϊταλός δισεκατομμυριούχος.

«Υπάρχει ελπίδα για αλλαγή»  «Πιστεύω ότι ο κύριος Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος εγωιστής στον κόσμο, πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος και είναι δισεκατομμυριούχος που δεν δίνει λεφτά σε φιλανθρωπίες. Λένε ότι την τελευταία πενταετία έδωσε κάτω από 10.000 δολάρια, δηλαδή τίποτα. Εβαλε υποψηφιότητα για να αυξήσει τη δημοτικότητά του και εξεπλάγη όταν εξελέγη, αλλά πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να μείνει στην Ιστορία ως καλός πρόεδρος και θα κάνει καλή δουλειά για χάρη του εγωισμού του», εκτίμησε και πρόσθεσε: «Yπάρχει ελπίδα για αλλαγή, αφού πολλοί υπουργοί προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων και ίσως είναι καλύτεροι πολιτικοί, γιατί ξέρουν πώς να διοικούν μια επιχείρηση και δεν επιδιώκουν την επανεκλογή τους. Σε αντίθεση με πολλούς πολιτικούς που ξέρουν μόνο να δημιουργούν περισσότερο χρέος και περισσότερες θέσεις εργασίας χωρίς αντίκρισμα, όπως συνέβη και στην Ελλάδα». Η αγάπη του για την Ελλάδα ήταν εμφανής κατά τη συνομιλία μας. «Εχω ακόμα συγγενείς στην Καβάλα και τους επισκέπτομαι κάθε τόσο. Τώρα έχω να πάω πέντε χρόνια, αλλά σχεδιάζω να τους δω το καλοκαίρι». Από ελληνικά ξέρει… «μόνο τις σημαντικές λέξεις, όπως “νόστιμο”, “ευχαριστώ”, “παρακαλώ”», είπε ο ίδιος γελώντας.

Ο Ντετζόρια, ο οποίος έχει παραδώσει σεμινάρια εταιρικής κουλτούρας ακόμα και στη CIA, δεν ξεχνάει την Ελλάδα και θέλει να τη βοηθήσει. «Eυχαρίστως θα πήγαινα σύντομα στην Ελλάδα και θα έκανα ένα σεμινάριο με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, ακόμα και 10.000, και θα ήθελα να μεταδοθεί τηλεοπτικά ώστε να το δουν όλοι. Θα είχε να κάνει με το πώς να ξεκινήσεις μια επιχείρηση με λίγα έως καθόλου χρήματα. Θα το έκανα ευχαρίστως για τη χώρα μου».

Οι συμβουλές επιτυχίας του Ντετζόρια, ο οποίος μας είπε πως είναι κατάλληλη περίοδος να επενδύσει στην Ελλάδα, είναι δύο: «Βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε υπηρεσία ή προϊόν προσφέρετε είναι άριστης ποιότητας, έτσι ώστε ο κόσμος να θέλει να το ξαναπαραγγείλει και να το προτείνει και σε άλλους. Και να είστε προετοιμασμένοι για πολλά “όχι”. Μπορεί να σας κλείσουν 100 πόρτες, αλλά θα πρέπει να χτυπήσετε την 101η με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχατε στην πρώτη».

Βλέποντας το δικό του παράδειγμα, θεωρεί ότι όταν κανείς έχει φτάσει στον πάτο, ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω, κάτι που πιστεύει και για την Ελλάδα. «Κάντε υπομονή, έχετε ελπίδα, τα πράγματα μπορούν να γίνουν μόνο καλύτερα, αλλά μη βασίζεστε στην κυβέρνηση για να σας φροντίσει. Φροντίστε μόνοι σας τον εαυτό σας!», είναι το μήνυμα του Ντετζόρια προς τους Ελληνες μέσω του «Εθνους». «Μπορείτε να το κάνετε, φροντίστε ο ένας τον άλλον μέσα στην οικογένεια, όπως κάνουν πάντα οι Ελληνες. Οι Ελληνες μπορούν να αντέξουν σε δύσκολες στιγμές Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα: Στο τέλος όλα θα πάνε καλά και αν δεν είναι όλα καλά, τότε αυτό δεν είναι το τέλος»

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss