Συνεχείς έρευνες στο Μάτι. Φλέγονται τα Γεράνεια Όρη

Παραμένει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Το πύρινο μέτωπο κινείται σε δύο κατευθύνσεις, δυτικά και ανατολικά, δηλαδή προς τους οικισμούς των Αγίων Θεοδώρων αλλά και προς το Καβιλάρι και το Αλεποχώρι.

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και απέχει η φωτιά από κατοικημένα σημεία αρκετά, δόθηκε από χθες εντολή για προληπτικούς λόγους να εκκενωθούν τρεις οικισμοί στους Αγίους Θεοδώρους και συγκεκριμένα το Λεοντάρι, τη Νέα Πολιτεία και το Κατσιβίρι, όπως επίσης εκκενώθηκαν οργανωμένα τρία μοναστήρια στην περιοχή και μία παιδική κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.

Το δυσάρεστο επίσης είναι ότι η φωτιά μπορεί να έχει μία νοητή απόσταση ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές, όμως βρίσκει παρθένο πευκοδάσος που δυναμώνει το πύρινο μέτωπο.

H πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Αναφορικά με το χρονικό της καταστροφής εκεί, το πύρινο μέτωπο εκτός από το βουνό, πριν δύο ημέρες εισήλθε σε πέντε οικισμούς της Βόρειας Κινέτας, στην Γαλήνη, στην Μαρούλα, στο Πανόραμα 1, στο Πανόραμα 2 και στο Πανόραμα 3, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, ενώ η πυρκαγιά πέρασε από τουλάχιστον τέσσερα σημεία κάτω από την Εθνική Οδό και κινήθηκε προς την παραλία, ισοπεδώνοντας και εκεί την περιοχή. Χθες από το πρωί σιγόκαιγε μόνο η κορυφή απ’ όπου ξεκίνησε αρχικά η πυρκαγιά μέχρι που ενισχύθηκε και πάλι ως πύρινο μέτωπο.

Υπερβαίνουν τους 80 οι νεκροί στο Μάτι-Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων στο Μάτι και την γύρω περιοχή. Οι νεκροί υπερβαίνουν τους 80 πλέον. Από τους 164 ενήλικες τραυματίες, 65 παραμένουν νοσηλευόμενοι και 11 διασωληνωμένοι, ενώ ένας από τους ενήλικες τραυματίες απεβίωσε σήμερα. Από τα 23 παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα τα εννέα. Όλοι τους νοσηλεύονται κυρίως στον Ευαγγελισμό και ακολουθεί, το Σισμανόγλειο, ΚΑΤ και το Αττικό Νοσοκομείο.

Τα παιδιά, που ευτυχώς κανένα τους δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση που νοσηλεύονται στο Παίδων Αγία Σοφία. Κοντά σε έναν γκρεμό που οδηγούσε στη θάλασσα, χθες το πρωί, στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι, διασώστες του Ερυθρού Σταυρού ανακάλυψαν 26 άτομα αγκαλιασμένα και απανθρακωμένα. Δυστυχώς πολλά από τα θύματα είναι μικρά παιδιά… αγκαλιασμένα με τις μανάδες και τους πατεράδες τους…

Μέχρι αυτή την στιγμή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία που συγκεντρώνει τις αναγγελίες για αγνοούμενους έχει δεχτεί κλήσεις για περισσότερους από 100 αγνοουμένους.

Επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και θύματα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει για αυτό τις αρμόδιες αρχές.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Υπενθυμίζεται, ότι οι αγνοούμενοι δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό «199».

Η αναγνώριση θα γίνει και με συνδρομή επιστημονικών μεθόδων όπου χρειαστεί από κλιμάκια ιατροδικαστών που έχουν συσταθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, Πειραιώς και στην Ιατροδικαστική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Μαραθώνος αποκαταστάθηκε. Κλειστή παραμένει η Ποσειδώνος στο Μάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι την διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Κλειστή είναι επίσης η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την οδό Ποσειδώνος.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας έχουν περισυλλεγεί από ακτές και θάλασσα περισσότερα από 700 άτομα και έχουν μεταφερθεί με μέσα του Λιμενικού στο λιμένα Ραφήνας. Επίσης, έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα οι σοροί έξι ατόμων. Διάφορα αντικείμενα καθώς και χρηματικά ποσά έχουν εντοπιστεί και παραδοθεί από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών στη Λιμενική Αρχή Ραφήνας. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που χρήζουν παροχής συνδρομής από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, μπορούν να καλούν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης του Λιμενικού Σώματος “108”.

Από την φρεγάτα «Έλλη» εντοπίστηκαν νεκρές 3 γυναίκες και ένα παιδί, ενώ διασώστηκαν μία 60χρονη γυναίκα και ένα 16χρονο αγόρι.

Από το Λιμενικό έχουν διασωθεί όλοι οι Δανοί τουρίστες που αναποδογυρίστηκε η λέμβος τους και συνεχίζονται οι έρευνες για μία ακόμη γυναίκα και τυχόν άλλους για τους οποίους δεν υπάρχει καν γνώση ότι βρέθηκαν στη θάλασσα.

Στην περιοχή λαμβάνουν μέρος 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές και ένα ελικόπτερο ενώ μία αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίτερα στον Νέο Βουτζά αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Αναφορικά με το χρονικό της πυρκαγιάς, ξέσπασε προχθές το απόγευμα στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο Νταού και αφού έκαψε σπίτια έπεσε στο σημείο μεταξύ Διώνης και Καλλιτεχνούπολης, στο όρια Πικερμίου-Ραφήνας.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυροί και έσπρωξαν την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, παλιό κομμένο και αναδασωμένο σημείο με μεγάλη ταχύτητα στην εξάπλωσή του και κατεύθυνση προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη, που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι, εκατοντάδες σπίτια και υποδομές.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας, στο Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης και στο Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων

Στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο καθώς και 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, ενώ αναμένεται βοήθεια και από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss