Τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα και το άρθρο 16

 των Ρηνιώς Συμεωνίδου και Νικολέττας Πικραμένου
Στις 20 Ιουνίου 2022, αναρτήθηκε από το υπουργείο Υγείας το Σχέδιο Νόμου «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» στο οποίο εμπεριέχεται το άρθρο 16 για την «Αλλαγή χαρακτηριστικών φύλου ίντερσεξ ατόμων» (κεφ. Ε) στον Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων. Το συγκεκριμένο κείμενο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη ΛΟΑΤΚΙ Ισότητα, και της μοναδικής οργάνωσης ίντερσεξ ατόμων στην Ελλάδα, Ελληνική Κοινότητα Ιντερσεξ – Intersex Greece.
Προκειμένου να γίνει κατανοητό το περιεχόμενο, αλλά και η αναγκαιότητα υπερψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου, η Intersex Greece απαντά σε κάποιες κοινές ερωτήσεις/απορίες που μπορεί να προκύπτουν:
Τι είναι ίντερσεξ;
Ιντερσεξ (intersex) είναι ένας διεθνής όρος – ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ευρύ φάσμα της φυσικής (σωματικής) ποικιλομορφίας των χαρακτηριστικών φύλου. Τα ίντερσεξ (ή διαφυλικά) άτομα γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου που είναι είτε θηλυκά και αρσενικά ταυτόχρονα, είτε όχι απόλυτα θηλυκά ή αρσενικά, είτε ούτε θηλυκά ούτε αρσενικά.
Στα ελληνικά, πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί λανθασμένα ο όρος «μεσοφυλικός-ή-ό», ο οποίος ωστόσο δεν μεταφράζει τον όρο intersex και δεν εκφράζει τα ίντερσεξ άτομα καθώς υπονοεί πως βρίσκονται στη «μέση των δύο φύλων».
Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα γεννητικά όργανα, οι ορμόνες, η εσωτερική ανατομία ή τα χρωμοσώματα μπορούν να αναπτυχθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επιπλέον, ο όρος «ερμαφρόδιτο» έχει υπάρξει ιστορικά κακοποιητικός και στιγματιστικός για τα ίντερσεξ άτομα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
Ο όρος intersex στην ιατρική κοινότητα αντικαταστάθηκε το 2006 με τον παθολογικοποιητικό όρο «Disorders of Sex Development (DSD) / Διαταραχές της Ανάπτυξης φύλου (ΔΑΦ)» σε μια προσπάθεια απενοχοποίησης των γονέων που, κάτ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss