Τα οστρακοειδή και η διατροφική τους αξία

Τα οστρακοειδή τρώγονται σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες. Είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και μέταλλα. Η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να προάγει την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Ωστόσο, τα οστρακοειδή είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα και μερικά από αυτά μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα.
Τύποι Οστρακοειδών
Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα οστρακοειδή είναι υδρόβια ζώα με σκληρό κέλυφος. Μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες: τα οστρακόδερμα και τα μαλάκια. Στα πρώτα περιλαμβάνονται οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα καβούρια και ο αστακός, ενώ τα μύδια, τα χτένια και τα στρείδια ανήκουν στα μαλάκια. Τα περισσότερα οστρακοειδή ζουν σε αλμυρό νερό, αλλά υπάρχουν και είδη που βρίσκονται στο γλυκό νερό.
Διατροφική αξία
Τα οστρακοειδή είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσιες πηγές άπαχης πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και πολλών μικροθρεπτικών συστατικών. Ακολουθεί μια διατροφική σύγκριση διαφορετικών τύπων οστρακοειδών στα 85g:

Tύπος
Θερμίδες
Πρωτεΐνη
Λιπαρά

Γαρίδα

72

17g

0.43g

Καραβίδα

65

14g

0.81g

Καβούρι

74

15g

0.92g

Αστακός

64

14g

0.64g

Χτένι

59

10g

0.42g

Στρείδια

69

8g

2g

Μύδια

73

10g

1.9g

Tα οστρακοειδή περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β12. Όλα αυτά έχουν σημαντικούς ρόλους στο σώμα μας. Για παράδειγμα, 85g στρείδια έχουν σχεδόν το 100% της Ημερήσιας Αξίας (DV) σε ψευδάργυρο. Τα οστρακοειδή είναι πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται στον ατμό ή στον φούρνο. Τα τηγανητά οστρακοειδή μπορεί να περιέχουν πρόσθετες θερμίδες, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετο αλάτι και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.
Οφέλη για την υγεία
Λόγω της εντυπωσιακής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, τα οστρακοειδή είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο, την καρδιά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Τα οστρακοειδή είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι, κάτι που μπορεί να σας εμποδίσει να καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες, βοηθώντας σας να χάσετε ή να διατηρήσετε βάρος. Επιπλέον, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα αισθήματα πληρότητας και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους περισσό …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss