Tα «σκοτεινά Χριστούγεννα» και το μεγάλο δίλημμα της Ευρώπης

Νατάσα Παυλοπούλου
16/12/2022 15:01

Τα φετινά Χριστούγεννα στη «γηραιά ήπειρο» είναι διαφορετικά. Οι δημοφιλείς αγορές και τα πολύχρωμα φώτα μειώνονται λόγω της «ενεργειακής φτώχειας», της κρίσης κόστους ζωής, αλλά και της κλιματικής κατάρρευσης, ενώ οι δημοφιλείς προορισμοί της Ευρώπης παραλείπουν τα εποχικά παγοδρόμια και βάζουν χρονοδιακόπτη στα λαμπιόνια που στολίζουν μνημεία και κεντρικές λεωφόρους.
Σε πόλεις ανά την Ευρώπη, οι αξιωματούχοι αντιμετώπισαν ένα μεγάλο δίλημμα καθώς οι τιμές ενέργειας εκτοξεύθηκαν στα ύψη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η μία επιλογή που είχαν ήταν να «χαμηλώσουν» τα φώτα για να στείλουν ένα μήνυμα εξοικονόμησης ενέργειας και αλληλεγγύης προς τους πολίτες που υποφέρουν, προστατεύοντας παράλληλα τα δημόσια ταμεία.

Η Φρανκφούρτη «φόρεσε» τα γιορτινά της Πηγή: ΑΡ

Πολύχρωμος τροχός φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό στο Βουκουρέστι Πηγή: ΑΡ

Η πύλη για τη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου Πηγή: ΑΡ

Πυροτεχνήματα εγκαινιάζουν τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο στο Βουκουρέστι Πηγή: ΑΡ

Tελετή φωταγώγησης στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων Πηγή: ΑΡ

Περισσότερες εικόνες

Και η άλλη να φωταγωγήσουν τις πόλεις μετά από δύο χρόνια κρίσης εν μέσω πανδημίας με την ελπίδα ότι η αγορά θα πάρει μπρος και οι άνθρωποι θα διασκεδάσουν και θα «ανοίξουν» το πορτοφόλι τους. Οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες από το Παρίσι και το Λονδίνο μέχρι το Στρασβούργο και το Μόναχο, φαίνεται ότι επέλεξαν μία «χρυσή τομή» περιορίζοντας τις ώρες φωτισμού, καταφεύγοντας σε πιο ενεργειακά αποδοτικά φώτα LED ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Aν σβήσουν τα φώτα, θα… σβήσουν τα Χριστούγεννα»
Σε πολλές πόλεις όπως το Παρίσι η συσκότιση θα γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο. Ωστόσο, οι τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι πρέπει να προσφέρουν κάποιο είδος εορταστικού πνεύματος για να βελτιωθεί η διάθεση των πολιτών και να αλλάξει το κλίμα, μετά τα lockdown της πανδημίας. «Αν κλείσουν τα φώτα, μπορεί να… σβήσουν τα Χριστούγεννα», λέει η Εστρέγια Πουέρτο η οποία πουλάει παραδοσιακές ισπανικές μαντίλες και γυναικεία κασκόλ, σε ένα μικρό κατάστημα στη Γρανάδα της Ισπανίας. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια εξηγεί, προσελκύουν πελάτες και είναι καλά για τις δοκιμαζόμενες από τις απανωτές κρίσεις επιχειρήσεις.

Στη διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, η οποία προσελκύει 2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, λιγότερα φώτα αστράφτουν φέτος στο κεντρικό δέντρο, καθώς η γαλλική πόλη επιδιώκει να μειώσει τη δημόσια κατανάλωση ενέργειας κατά 10% φέτος. Η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» της Γαλλίας, έχει τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της χώρας, η οποία το 2018 επλήγη από ένοπλη επίθεση και το 2020 έκλεισε λόγω κορονοϊού.

Όλα τα λαμπιόνια είναι LED χαμηλής κατανάλωσης, ο αριθμός τους έχει μειωθεί φέτος, ενώ ο φωτισμός ποικίλλει, ώστε να μην ανάβουν όλα τα φώτα μαζί ταυτόχρονα. Στα διάσημα «περίπτερα» της πόλης, οι πωλητές έχουν επιστρατεύσει ανακυκλώσιμα ποτήρια για να σερβίρουν ζεστό κρασί στους επισκέπτες. «Ο κόσμος θέλει τη μαγεία των Χριστουγέννων, επομένως αναζητάμε μια υπεύθυνη ισορροπία», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Γκιγιόμ Λιμσίγ, αρμόδιος για τις εκδηλώσεις της πόλης.

Η πόλη Toυρ της δυτικής Γαλλίας αντικατέστησε το δημοφιλές υπαίθριο χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιο με πίστα ρόλερ σκέιτ. Η διατήρηση του παγοδρομίου είχε στοιχίσει το 2020, 15.000 ευρώ σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και 7.500 ευρώ πέρυσι μετά τη μείωση του μεγέθους του. «Φαινόταν κάπως προκλητικό να έχουμε ένα υπαίθριο παγοδρόμιο όταν η θερμοκρασία εδώ τα Χριστούγεννα φθάνει τους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Μάρτιν Κοέν, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την ενέργεια και το περιβάλλον.
Ο παράγων «κλίμα» στην ενεργειακή εξίσωση
«Φαίνεται ότι δεν έχει νόημα να διατηρείς τον πάγο με οποιοδήποτε κόστος, απλώς για να διατηρήσεις την αίσθηση των Χριστουγέννων». Με φόντο την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι πόλεις στη Γαλλία «πρέπει να αποδεχτούν ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι πλέον η εικόνα του χιονιού, του πάγου και των μεγάλων χριστουγεννιάτικων δέντρων. Θα διατηρήσουμε ό,τι μπορούμε γιατί χρειαζόμαστε τη μαγική, εορταστική πλευρά των Χριστουγέννων, αλλά κάποια στοιχεία πρέπει να εξελιχθούν».
Η Mιλούζ, στην ανατολική Γαλλία, επικαλέστηκε την οδηγία της γαλλικής κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης προκειμένου να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος φέτος τον χειμώνα. Τις προηγούμενες χρονιές, το χριστουγεννιάτικο δέντρο άναβε καθημερινά από τις 10 το πρωί «για να υπάρχει ατμόσφαιρα» και άρωμα γιορτής. Φέτος το δέντρο και τα χριστουγεννιάτικα φώτα της πόλης θα ανάβουν στις 5 το απόγευμα και η πόλη καταναλώνει 35% λιγότερη ενέργεια. «Είναι καθήκον για τις τοπικές αρχές να εγγυηθούν μια ι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss