Οι ταινίες της εβδομάδας (12/10/2017 – 18/10/2017)

Εν’ αναμονή των βαριών «χαρτιών» του Hollywood που έρχονται τούς τελευταίους 2 μήνες του 2017 (πάει και αυτό), επτά νέες ταινίες θα αναζητήσουν το κοινό τους αυτή την εβδομάδα.

Το διάσημο best-seller του Jo Nesbo, The Snowman, με τον Michael Fassbender στο ρόλο του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, το κινηματογραφικό επίτευγμα του Loving Vincent, η νεα ταινία του Άκι Καουρισμάκι και η ομολογουμένως πολύ καλή ταινία Η Μεγάλη Υπόσχεση, με θέμα την γενοκτονία των Αρμενίων, ξεχωρίζουν ανάμεσα στις επιλογές της εβδομάδας. Ακολουθεί η “Μάχη των Φύλων“, με την Emma Stone και ο Steve Carell σε μια μάχη αθλητικών και κοινωνικών στερεοτύπων, το ντοκιμαντέρ Κάτω από τον ήλιο και η περιπέτεια Εκδικητής με τούς Jackie Chan και Pierce Brosnan.

Αλλά ας δούμε αναλυτικά όλες τις νέες ταινίες αυτής της εβδομάδας:

 

Loving Vincent

Υπόθεση: Η ταραχώδης ζωή, ο μυστηριώδης θάνατός του και η αγάπη του για τη ζωγραφική είναι τρία από τα στοιχεία που έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν στη συζήτηση προκύπτει το όνομα του Ολλανδού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, Vincent Van Gogh.

Άποψη: O Van Gogh έλεγε ότι οι ζωγράφοι πρέπει να μιλούν μόνο μέσα από τους πίνακες τους. Έτσι οι σκηνοθέτες Dorota Kobiela και Hugh Welchman, μέσα από 65.000 καρέ, ζωγραφισμένα με το χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους ( μεταξύ αυτών και Έλληνες) , αποφάσισαν να αφηγηθούν την τραγική του ιστορία, όπως εκείνος θα ήθελε.

Με πρόσχημα τη φανταστική ιστορία του Αρμάν Ρουλέν, γιου ενός ταχυδρόμου και φίλου του ζωγράφου, ο οποίος τον αναζητάει για να του παραδώσει το τελευταίο γράμμα του αδερφού του πριν αυτοκτονήσει, μαθαίνει πως κι ο Van Gogh έχει πεθάνει,  “αναλαμβάνει” χρέη ντετέκτιβ και προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια.

Το πάθος του σπουδαίου καλλιτέχνη για τη ζωγραφική, η ψυχική του κατάρρευση, η σχέση με τον αδερφό του αλλά και το περιβάλλον του και τελικά ο μυστηριώδης θάνατός του ξεδιπλώνονται μέσα από τα ίδια του τα έργα και ζωντανεύουν σε μια εντυπωσιακή κινούμενη ελαιογραφία, που θα σας ταξιδέψει στο σύμπαν του Ολλανδού δημιουργού.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της ταινίας είναι πως στην αρχή έγιναν γυρίσματα ζωντανής δράσης με ηθοποιούς που ερμηνεύουν τα διάσημα πορτρέτα του Vincent Van Gogh και μετά η κάθε σκηνή ζωγραφίστηκε με το χέρι καρέ καρέ, ακολουθώντας φυσικά το στυλ και τη νοοτροπία του ζωγράφου. Έτσι προκύπτει αυτή η μοναδική μείξη, όπου το σινεμά θα συναντήσει τη ζωγραφική και το ντοκιμαντέρ τη μυθοπλασία πλημμυρισμένο απο χρώμα και με εικόνες που πραγματικά καθηλώνουν.

3/5

 

Η άλλη όψη της ελπίδας, (Toivon Tuolla Puolen / The other side of hope)

Υπόθεση: Ο Κάλεντ, Σύριος μετανάστης, καταφθάνει κρυμμένος σε ένα πλοίο στη Φινλανδία. Έχει χάσει την οικογένεια του στον πόλεμο και ψάχνει την αδερφή του σε όλη την Ευρώπη. Ζητάει άσυλο στη χώρα αλλά απορρίπτεται η αίτησή του. Δραπετεύει από το κέντρο «φιλοξενίας» όπου κρατείται, αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, και ζει δεξιά κι αριστερά.

Ο Βίκστρομ, Φινλανδός πωλητής ανδρικών πουκάμισων, εγκαταλείπει τη γυναίκα, το σπίτι και την εταιρεία του. Κερδίζει ένα σεβαστό ποσό σε μια παρτίδα πόκερ και αγοράζει ένα εστιατόριο. Πραγματοποιεί το όνειρό του κι είναι ευτυχισμένος.

Ο Βίκστρομ δίνει δουλειά στον Κάλεντ κι έτσι, δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για διαφορετικούς λόγους, αλλάζουν μαζί τις ζωές τους. Για μια στιγμή, η ζωή μάς δείχνει την πιο φωτεινή πλευρά της, αλλά η μοίρα σύντομα παρεμβαίνει και η ταινία ολοκληρώνεται με ένα ανοιχτό τέλος που οδηγεί είτε σε μια αξιοσέβαστη ζωή είτε στο θάνατο.

Άποψη: Με αυτήν την ταινία o Καουρισμάκι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποδομήσει τον ευρωπαϊκό τρόπο που βλέπουμε τους πρόσφυγες: είτε ως θλιβερά θύματα είτε ως αλαζονικούς οικονομικούς μετανάστες που εισβάλλουν στις κοινωνίες μας, απλώς για να κλέψουν τις δουλειές μας, τις συζύγους μας, τα σπίτια μας και τα αυτοκίνητά μας. Η «Άλλη πλευρά της ελπίδας» είναι, σε κάποιο βαθμό, μια ταινία που προσπαθεί χωρίς επιμονή να επηρεάσει την άποψη και την θέση του θεατή, προσπαθώντας όμως παράλληλα να χειραγωγήσει τα συναισθήματά του για να επιτύχει τον στόχο της… να γίνει δηλαδή, μια σωστή και ελαφρώς μελαγχολική ιστορία που περιβάλλεται από το γνωστό μαύρο χιούμορ του σκηνοθέτη, απο την μια μεριά, παράλληλα όμως με μια άλλη ματιά γίνεται μια σχεδόν ρεαλιστική ταινία για ορισμένες ανθρώπινες μοίρες τώρα, σε αυτόν τον κόσμο, σήμερα.

3/5

 

Η Μάχη των Φύλων, (Battle of the Sexes)

Υπόθεση: Ο συγκλονιστικός αγώνας τένις το 1973 ανάμεσα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Billie Jean King (Έμμα Στόουν) και τον πρώην Πρωταθλητή και κατά συρροή γυναικά, Bobby Riggs (Στιβ Καρέλ) έμεινε στην ιστορία ως η Μάχη των Φύλων κι έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή, οπτικοποιημένα αθλητικά event όλων των εποχών. Ο αγώνας έπιασε τον παλμό της εποχής και πυροδότησε μία παγκόσμια συζήτηση πάνω στο θέμα της ισότητας των φύλων, προωθώντας έτσι το φεμινιστικό κίνημα.
Άποψη: Διαβάστε αναλυτικά την κριτική της ταινίας εδω
Ο Χιονάνθρωπος, (The Snowman)
Υπόθεση: Ο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε ερευνά την εξαφάνιση μιας γυναίκας, της οποίας το ροζ κασκόλ βρέθηκε τυλιγμένο γύρω από έναν κακάσχημο χιονάνθρωπο.
Άποψη: Διαβάστε αναλυτικά την άποψή μας για την ταινία εδω
Η Μεγάλη Υπόσχεση, (The Promise)
Υπόθεση: Ο Mάικλ, ένας εξαίρετος σπουδαστής ιατρικής (Oscar Isaac) συναντά την πανέμορφη δασκάλα χορού Άνα (Charlotte Le Bon) στα τέλη του 1914. Η αρμένικη κληρονομιά τους θα τους φέρει κοντά, αλλά σύντομα εκείνος θα συγκρουστεί με την τωρινή αγάπη της Άνας, έναν Αμερικανό φωτοδημοσιογράφο (Christian Bale), που είναι αποφασισμένος να εκθέσει όλη την αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Όσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει, τόσο πιο έντονα οι τρεις τους θα χρειαστεί να τιθασεύσουν τα πάθη τους, προκειμένου να σωθούν.
Άποψη: Διαβάστε αναλυτικά την κριτική της ταινίας εδω
Εκδικητής, (The Foreigner)
Οι Jackie Chan και Pierce Brosnan για πρώτη φορά μαζί στη μεγάλη οθόνη υπό τη σκηνοθετική ματιά του Martin Cambpell (Casino Royale), στην περιπέτεια δράσης Εκδικητής, βασισμένη στο δημοσιευμένο απο το 1992 μυθιστόρημα του καταξιωμένου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, Στίβεν Λέδερ, με τον τίτλο «The Chinaman».
Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία του ταπεινού επιχειρηματία Κουάν, που ζει στο Λονδίνο, του οποίου το κρυμμένο –για πολλά χρόνια- παρελθόν βγαίνει στην επιφάνεια, μέσω μίας εκδικητικής βεντέτας, όταν το μόνο πρόσωπο που αγαπάει, η έφηβη κόρη του, δολοφονείται σε ένα «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα με πολιτικά κίνητρα.
Ψάχνοντας ασταμάτητα για την ταυτότητα των τρομοκρατών, ο Κουάν εξαναγκάζεται σε μία σύγκρουση με έναν Βρετανό κυβερνητικό αξιωματούχο, το παρελθόν του οποίου ίσως κρύβει στοιχεία για τους πραγματικούς δολοφόνους.

 

Κάτω από τον ήλιο, (V Paprscích Slunce /Under the Sun)

Μια ταινία ντοκιμαντέρ που είναι κάτι παραπάνω από μια απλή καταγραφή της καθημερινής ζωής στην πιο περίκλειστη χώρα του κόσμου: τη Βόρεια Κορέα.
Οι αρχές της Βόρειας Κορέας ανέθεσαν στον αντισυμβατικό Βιτάλι Μάνσκι να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Φυσικά το σενάριο, οι χώροι και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ είναι επιλεγμένα από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, όμως ο πρωτοποριακός σκηνοθέτης επανασύνθεσε με μαεστρικό τρόπο το υλικό του, καταγράφοντας με έμμεσο και υπαινικτικό τρόπο την κατάσταση της χώρας.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss