Οι ταινίες της εβδομάδας (31/8/2017 – 6/9/2017)

Δυνατό ξεκίνημα της φετινής σεζόν, με πέντε νέες ταινίες και μια επανέκδοση, με τούς Steven Soderbergh και Luc Besson να επιστρέφουν θεαματικά στη μεγάλη οθόνη, ο πρώτος, μετά από τέσσερα χρόνια με ένα cast πρώτης γραμμής και μια περίτεχνη ληστεία, στήν νέα του ταινία Logan Lucky, ενω θρυλικός γάλλος σκηνοθέτης των Leon, Το Πέμπτο Στοιχείο και Lucy, μας ταξιδεύει σε άλλους… γαλαξίες με την ταινία του Valerian And The City Of A Thousand Planets.

Την πεντάδα των νέων ταινιών συμπληρώνουν, το δράμα εποχής A United Kingdom, το οποίο και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, η κομεντί Μεγάλωσε αν Τολμάς, στην οποία ρίχνουμε κρυφές ματιές στην καθημερινότητα του χρυσού ζεύγους της Γαλλίας, Guillaume Canet και Marion Cotillard και φυσικά την επιστροφή του Gru, εννοείται μαζί με τα Minions, ο οποίος, στήν  τρίτη συνέχεια της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας Εγω ο Απαισιότατος, γνωρίζει τον δίδυμο αδερφό του… Dru (!)

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις νέες ταινίες, αυτής της εβδομάδας:

Logan Lucky

Υπόθεση: Τα αδέλφια της οικογένειας Λόγκαν αποφασίζουν να αλλάξουν την τύχη τους και να ξεφορτωθούν την κακοτυχία που συνοδεύει το όνομά τους εδώ και πολλά χρόνια. Ο πρόσφατα απολυμένος Τζίμι Λόγκαν έχει βρει ήδη τον τρόπο: με τη βοήθεια αδελφών και φίλων θα ληστέψει τα έσοδα του μεγαλύτερου αγώνα ταχύτητας της χρονιάς.

Άποψη: Διαβάστε αναλυτικά την κριτική της ταινίας εδω

Valerian and the City of the Thousand Planet

Υπόθεση: Στον 28ο αιώνα, ο Valerian και η Laureline είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης σε όλες τις ανθρώπινες περιοχές. Ακολουθώντας τις εντολές του Υπουργού Αμύνης οι δύο νέοι ξεκινούν για μία αποστολή στην εκπληκτική πόλη Άλφα – μία αναπτυσσόμενη Μητρόπολη, όπου τα είδη από ολόκληρο το σύμπαν μοιράζονται γνώσεις, ευφυΐα και πολιτισμούς. Υπάρχει ένα μυστήριο στο κέντρο του Άλφα, μία σκοτεινή δύναμη, η οποία απειλεί την ειρηνική συμβίωση της Πόλης των Χιλίων Πλανητών, και ο Valerian με τη Laureline πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να εντοπίσουν την απειλή και να προστατεύσουν, όχι μόνο τον Άλφα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Θα καταφέρουν, άραγε, να διατηρήσουν την ειρήνη στους πλανήτες και να διαχειριστούν τη μεταξύ τους σχέση;

Άποψη: Διαβάστε αναλυτικά την κριτική της ταινίας εδω

Μεγάλωσε αν τολμάς (Rock ‘n Roll)

Υπόθεση: Για τον 43χρονο Guillaume Canet, η ζωή δεν μπορεί να γίνει καλύτερη. Έχει ό,τι θα μπορούσε ποτέ να θελήσει κάποιος: είναι διάσημος, έχει σημαντική περιουσία, μια δουλειά που αγαπά και κυρίως μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Όλα όμως ανατρέπονται στη ζωή του όταν, στα γυρίσματα της νέας του ταινίας, η όμορφη νεαρή συμπρωταγωνίστριά του, τον ενημερώνει ότι δεν έχει πια “πέραση” στους νέους και κυρίως στα νεαρά κορίτσια. Η ήσυχη προσωπική ζωή του με τη Marion Cotillard, ο γιος τους, τα άλογα που εκτρέφει και το σπίτι τους στην εξοχή, τον κάνουν το αντίθετο του “κουλ” και “σέξι” τύπου.

Ο Guillaume συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για να αλλάξει αυτήν την εικόνα και μάλιστα γρήγορα. Οι επιλογές του, όμως, για αυτήν την αλλαγή θα συναντήσουν την αποδοκιμασία και την αποστροφή των αγαπημένων του ανθρώπων και η καινούργια του εικόνα θα τον πάει πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Άποψη: Ο Guillaume Canet ένας από τους πιο διάσημους και πετυχημένους ηθοποιούς της Γαλλίας, αναλαμβάνει με την τριπλή ιδιότητά του, σαν σκηνοθέτης και σαν σεναριογράφος, να σατιρίσει τον “μαγικό” κόσμο της γαλλικής (και οχι μόνο) showbiz. Ο Canet με συνοδοιπόρο την εκλεκτή της καρδιάς του, στήν ζωή, Marion Cotillard, αυτοσαρκάζεται, ψάχνει να βρεί την επιβεβαίωση που θα τον ξαναφέρει στο προσκήνιο και φτιάχνει μία κωμωδία με βάθος, μια ταινία που αποτυπώνει την κυρίαρχη προκατάληψη απέναντι στην ηλικία, βάζοντας στόχο, μέσα από τη σπαρταριστή ιστορία ενός πετυχημένου – του ίδιου και της Cotillard – ζευγαριού, όλους εκείνους που δεν μπορούν να διαχειριστούν την επιτυχία τους και κυρίως την ηλικία τους.

Τα “γαλλικά αστεία”, μπορεί να χαλάνε κάπως την συνταγή το όλου project, για κάποιον που είναι εξω απο την γαλλική showbiz/κουλτούρα και η λίγο παραπάνω απο το επιτρεπτό, μεγάλη διάρκεια της ταινίας, παρόλα αυτά όμως, η ταινία παρακολουθείται ευχάριστα κυρίως χάρη στην καλή χημεία και την γοητεία των πρωταγωνιστών της, που αυτοσαρκάζονται ακομπλεξάριστοι και δείχνουν πώς είναι η ζωή τους στο σπίτι.

Η ταινία φυσικά απογειώνεται με το ολοκληρωτικό “τσαλάκωμα” του Canet, που αγγίζει τα όρια cult ταινίας των ’80s, σκηνικό που ολοκληρώνεται με την εμφάνιση του βασιλιά του ροκ στη Γαλλία, Johnny Hallyday, στην οποία (και αυτός) αυτοσαρκάζεται.

Το τελειωτικό “χτύπημα”, στήν βιομηχανία θεάματος, έρχεται με το φινάλε της ταινίας (ολίγον απο happy-end), όπου βλέπουμε το πρωταγωνιστικό ζευγάρι (να τα έχει βρεί με τον ευατό του και την ηλικία του), να παίζουν σε ταινίες αμφιβόλου ποιότητας, αλλά να είναι αγαπημένοι και ερωτευμένοι οσο ποτέ άλλοτε… Μια ταινία πραγματικό “Rock ‘n Roll”! και μια σπαρταριστή κωμωδία που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, με πρώτο “θύμα” τον ίδιο τον Canet και βέβαια την Marion Cotillard.

2.5/5

 

Ένα Ενωμένο Βασίλειο, (A United Kingdom)

Υπόθεση: 1947: Ο Seretse Khama, βασιλιάς της Μποτσουάνα, συναντά την Αγγλίδα Ruth Williams και η έλξη μεταξύ τους είναι μοιραία. Εκείνη μαγεύτηκε από το όραμα του για έναν καλύτερο κόσμο, εκείνος από τη θέληση της να εμπλακεί μ’ αυτό. Ήταν ιδανικοί ο ένας για τον άλλο, η σχέση τους όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οικογενειακές, αλλά και πολιτικές. Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, που είχε μόλις εφαρμόσει την πολιτική του απαρτχάιντ, θεώρησε ανεπίτρεπτο η γειτονική χώρα να κυβερνάται από ένα διαφυλετικό ζεύγος. Απείλησε τους Βρετανούς ότι αν δεν εμποδίσουν τον γάμο θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στο ουράνιο και τον χρυσό της Νοτίου Αφρικής, και ρισκάρουν τον κίνδυνο εισβολής στην Μποτσουάνα. Παρά τις τεράστιες πιέσεις, ο Seretse και η Ruth δεν αμφιταλαντεύτηκαν, αλλά αγωνίστηκαν για την αγάπη τους. Έτσι, άλλαξαν το έθνος τους και ενέπνευσαν ολόκληρο τον πλανήτη.

Άποψη: Διαβάστε αναλυτικά την κριτική της ταινίας εδω

Εγώ ο Απαισιότατος 3, (Despicable Me 3)

Με τις φωνές των (στα ελληνικά):  Γιάννης Ζουγανέλης,  Λευτέρης Ελευθερίου , Ελένη Βογιατζή Μυρτώ Ορφανάκου,  Έλενα Γιαννέτσου.

Υπόθεση: Ο αγαπημένος μας Gru, επανέρχεται σε άλλη μια ξεκαρδιστική περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους. Βλέπετε, εκεί που σχεδίαζε να κλέψει το φεγγάρι και να γίνει επιτέλους ένας πρωτοκλασάτος «κακός», υιοθέτησε τρία μικρά κοριτσάκια, παντρεύτηκε την πράκτορα της Αντιτρομοκρατικής Λούσι και έπιασε κι εκείνος δουλειά στην Αντιτρομοκρατική. Τώρα, όμως, που έχει να αντιμετωπίσει τον Μπαλτάζαρ Μπρατ, ένα εμμονικό πρώην παιδί θαύμα της δεκαετίας του ’80! που έχει εξελιχθεί σε παρανοϊκό κακοποιό, ο Gru τα βρίσκει σκούρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ξαφνικά μαθαίνει πως έχει ένα δίδυμο αδερφό, τον Dru, που είναι όλα όσα ο Gru δεν είναι: όμορφος, πλούσιος, με μακριά, ξανθά μαλλιά και «επαγγελματίας» κακοποιός!

Άποψη: Στις αρχές του 2007 η Universal Pictures στράφηκε και στις οικογενειακές ταινίες, αλλά και σε ταινίες κινουμένων σχεδίων, χρίζοντας τον Κρις Μελεντάντρι, επικεφαλής του εγχειρήματος και όπως αποδείχτηκε στο ταμείο, πολύ καλά έκανε (πλέον των 540 εκατομμυρίων δολαρίων έφτασε εισπρακτικά η πρώτη ταινία).

Μετά τις πραγματικά εξαιρετικές εντυπώσεις που είχε αφήσει η αρχική ταινία και με την δεύτερη να μην είναι τόσο ξεκαρδιστική όσο η πρώτη, έρχεται το τρίτο μέρος να δείξει οτι πλέον οι  δημιουργοί του αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους Απαισιότατου, έχουν μείνει… απο καύσιμα.

Αν και δεν λείπουν κάποιες ευφάνταστες σκηνές, με τούς διάλογους να είναι και εδώ πανέξυπνοι, με τούς χαρακτήρες πολύ ενδιαφέροντες, τόσο όσοι συνεχίζουν από την προηγούμενη ταινία αλλά και οι καινούργιοι και με την ποιότητα των γραφικών να συνεχίζει να εντυπωσιάζει, η ταινία μοιάζει με “κάπου το εχω ξαναδεί”, ενω τα αστεία είναι βεβιασμένα παρά την πρόθεση των παραγωγών να προσεκλύσουν και το ενήλικο κοινό με κάποιες (η αλήθεια καλές), αναφορές στα 80’s.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για μια ταινία κινουμένων σχεδίων που αξίζει να την παρακολουθήσουν όχι μόνον όσοι έχουν ήδη απολαύσει τις περιπέτειες του «Απαισιότατου» στην πρώτη ταινία αλλά και όσοι θεατές μικρής κυρίως ηλικίας θέλουν να διασκεδάσουν παρακολουθώντας μια αξιοπρεπή ταινία κινουμένων σχεδίων.

2/5

 

Ο Περιθωριακός, (Le Marginal)

Υπόθεση: O Αστυνομικός Επιθεωρητής Ζορντάν φθάνει στη Μασσαλία, μια πόλη βουτηγμένη στην παρανομία. Είναι διάσημος για τις ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί προκειμένου να καταφέρει να αποδώσει τη Δικαιοσύνη. Στόχος του τώρα, να εξαρθρώσει ένα καρτέλ ναρκωτικών και να συλλάβει ή ακόμη και να σκοτώσει τον βαρώνο του καρτέλ, Μεκάτσι που ελέγχει το Παρίσι, αλλά πιστεύει πως η έδρα του είναι η Μασσαλία.

Άποψη: Το Γαλλικό σινεμά μας έδωσε στις δεκαετίες 60, 70 μέχρι αρχές του 80, μια σειρά ξεχωριστών cult αστυνομικών περιπετειών με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τις αντίστοιχες αμερικανικές της ίδιας εποχής. Ακουμπώντας στην στιβαρή, αρρενωπή εικόνα του ασχημούλη Belmondo ή την εκρηκτική γοητεία του Alain Delon έχτισε πάμπολους χαρακτήρες που έμειναν χαραγμένοι στην κινηματογραφική ιστορία. Χαρακτηριστική ταινία είναι ο Περιθωριακός, φιλμ στο οποίο κατά τη συνήθειά του, ο Μπεμπέλ (για τις θαυμάστριές του) αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές που περιλάμβαναν μέχρι την μετεώρισή του πάνω σε ένα ελικόπτερο εν πτήσει…

Μια από τις κορυφαίες ταινίες δράσης του Γάλλου σταρ, στοιχειωμένη από το υπέροχο soundtrack του Ennio Morricone και την αξιομνημόνευτη σκηνή καταδίωξης στην Λεωφόρο Μπαρμπές από τις εντυπωσιακότερες στην ιστορία του γαλλικού σινεμά!

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss