Τι ισχύει για το μειωμένο και τη δωρεάν μεταφορά στο νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Πρεμιέρα έκανε αυτή την εβδομάδα το νέο, ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ). Για την ώρα το ηλεκτρονικό εισιτήριο χρησιμοποιείται παράλληλα με το γνωστό χάρτινο εισιτήριο προκειμένου να εξοικειωθεί το επιβατικό κοινό.

Όσοι επιβάτες είναι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μεταφοράς (όπως: άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, φοιτητές, ηλικιωμένοι κλπ), διατηρούν το δικαίωμά τους αυτό και μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η ενημέρωση των δικαιούχων, θα γίνει το επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με την κατά περίπτωση αρμόδια Αρχή ή Υπουργείο. Οι δικαιούχοι μειωμένου ή δωρεάν εισιτηρίου θα προμηθεύονται την ειδική ηλεκτρονική κάρτα αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν με το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα προμηθευτούν από τα ΚΕΠ το επόμενο διάστημα.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκίνησε από τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ και την γραμμή 1 (Πειραιάς-Κηφισιά). Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 θα είναι λειτουργικό το έργο και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, δηλαδή για όλο το σύστημα του ΟΑΣΑ.

Οι τιμές για τα μειωμένα εισιτήρια, όπως και για τα κανονικά, αλλά και των μηνιαίων καρτών παραμένουν οι ίδιες.

Πού μπορείτε να προμηθευτείτε και να φορτίσετε το εισιτήριο σας

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, εντός του Φεβρουαρίου, κατά την πρώτη φάση, οι επιβάτες θα μπορούν να φορτίζουν το πολλαπλό εισιτήριο με προϊόντα κομίστρου, όπως το ημερήσιο, το 5ήμερο, το 3ήμερο, τα κανονικά εισιτήρια αεροδρομίου για το μετρό και τα λεωφορεία express. Οι υπόλοιποι τύποι κομίστρου χαμηλότερης αξίας θα ενσωματωθούν σταδιακά στο νέο σύστημα. H έκδοση και η φόρτιση του πολλαπλού εισιτηρίου, εκτός από τα αυτόματα μηχανήματα, θα πραγματοποιείται και σε 8 στελεχωμένα εκδοτήρια εισιτηρίων και καρτών της γραμμής 1 (Κηφισιά, Μαρούσι, Ηράκλειο, Κάτω Πατήσια, Αττική, Ομόνοια, Καλλιθέα, Πειραιάς) και δύο (2) εκδοτήρια του τραμ (Σύνταγμα, Αγ. Φωτεινή), τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά. Στα στελεχωμένα εκδοτήρια θα γίνεται σταδιακά και έκδοση έξυπνων καρτών, ενώ η υποβολή αιτήσεων για την έκδοση προσωποποιημένων έξυπνων καρτών μέσω του ιστότοπου www.athenacard.gr.

Επικύρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων

Στα λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο και τις επόμενες ημέρες την έξυπνη κάρτα, θα τα επικυρώνουν κατά την είσοδό τους στο όχημα ανέπαφα μια φορά στα έξυπνα επικυρωτικά μπλε χρώματος, που βρίσκονται πλησίον των θυρών.

Στην γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο – έξυπνη κάρτα, θα πρέπει να τα επικυρώνουν δυο φορές, μια στην είσοδο και μια στην έξοδο, στις πύλες των σταθμών. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι πύλες θα παραμένουν ανοικτές, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν την δυνατότητα επικύρωσης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, οι πύλες δεν θα λειτουργούν μέχρι την περάτωση της εγκατάστασής τους σε όλους τους σταθμούς.

Οι επιβάτες θα πρέπει να επικυρώνουν το πολλαπλό εισιτήριο – έξυπνη κάρτα κατά την είσοδό τους σε όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν σε περίπτωση μετεπιβιβάσεων.

Οι επιβάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήρια 1,40 ευρώ και 0,60 λεπτά/ευρώ θα μπορούν να συνεχίσουν να τα προμηθεύονται και να τα επικυρώνουν όπως και σήμερα, αλλά και οι επιβάτες που έχουν σε ισχύ χάρτινες κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαία, 3μηνιαία, 6μηνιαία, ετήσια) συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν κανονικά.

Τέλος, σημειώνεται πως οι επιβάτες, για όσο διάστημα χρησιμοποιούν χάρτινους τύπους κομίστρου, θα ακολουθούν τις διαδικασίες αγοράς και επικύρωσης όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Σε ότι αφορά τους επιβάτες του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου, θα εξακολουθούν να κάνουν χρήση των εισιτηρίων τους με τους ίδιους όρους, όπως σήμερα.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss