Τι κάνει το 12 Strong, μια διαφορετικού τύπου, πολεμική ταινία

Λίγες εβδομάδες μετά το εφιαλτικό τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μία επίλεκτη ομάδα δώδεκα αντρών των Ειδικών Δυνάμεων αναλαμβάνει την πρώτη απόρρητη αποστολή αντεπίθεσης των ΗΠΑ.

Οι δώδεκα στρατιώτες προσγειώνονται σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν με σκοπό να συνεργαστούν με έναν τοπικό πολέμαρχο εναντίον των Ταλιμπάν. Όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον τους, καθώς υστερούν όχι μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε πυρομαχικά.

Ο Chris Hemsworth (Thor) πρωταγωνιστεί σε μία συγκλονιστική στρατιωτική περιπέτεια, βασισμένη στη μέχρι πρόσφατα απόρρητη και άκρως αληθινή συνταρακτική υπόθεση των 12 Δυνατών, των γενναίων στρατιωτών που επιστρατεύθηκαν στο Αφγανιστάν ως πρώτη αποστολή αντεπίθεσης των ΗΠΑ αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το αγωνιώδες σενάριο συνυπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος Ted Tally (Η Σιωπή των Αμνών) μαζί με τον Peter Graig (The Town, The Hunger Games), τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο ταλαντούχος πρωτοεμφανιζόμενος Nicolai Fuglsig, ενώ στον ρόλο του παραγωγού βρίσκεται ο θρυλικός και έμπειρος σε καταιγιστικές περιπέτειες Jerry Bruckheimer (Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού).

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ, ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ

Κάθε Αμερικάνος ξέρει τι έγινε εκείνο το αποτρόπαιο πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Όμως μέχρι πρόσφατα ελάχιστοι ήξεραν τα συνταρακτικά γεγονότα που ακολούθησαν αμέσως μετά. Με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, 12 γενναία μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, άφησαν τα σπίτια και τους αγαπημένους τους και ανέλαβαν μία επικίνδυνη απόρρητη αποστολή στο εμπόλεμο Αφγανιστάν. Αυτοί οι 12 Δυνατοί επιλέχθηκαν για να χτυπήσουν ως αντίποινα της Αμερικής για το τρομοκρατικό χτύπημα. Δεν τους διέταξαν να πάνε. Πήγαν εθελοντικά.

Αυτή η αληθινή ιστορία μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και ο παραγωγός Jerry Bruckheimer σχολιάζει: «Ενώ οι Αμερικάνοι ήταν σε σοκ, αυτοί οι άνθρωποι όρμησαν στο άγνωστο, σε μία κατάσταση βουτηγμένη στον κίνδυνο για να ανταποδώσουν και να φέρουν τη νίκη. Έπρεπε να αφήσουν τις συζύγους και τα παιδιά τους σε μία στιγμή, χωρίς να ξέρουν ούτε οι ίδιοι που πηγαίνουν ακριβώς ή αν θα καταφέρουν να γυρίσουν. Η επιχείρηση ήταν απόρρητη για χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν καν ακούσει αυτή την ιστορία, αλλά μιλάμε για πραγματικούς ήρωες».

Ο σκηνοθέτης Nicolai Fuglsig συμπληρώνει: «Ήταν στην αιχμή του δόρατος, ήταν οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που μπήκαν στο Αφγανιστάν. Όταν έφτασαν, υστερούσαν σε δυναμικό σε μία αναλογία 5000 προς 1 και ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να καταλήξουν αιχμάλωτοι, αφού οι Ταλιμπάν τους είχαν επικηρύξει για τεράστια ποσά. Έπρεπε να συνεργαστούν με έναν τοπικό πολέμαρχο και να αποκτήσουν έλεγχο της περιοχής. Ήταν το πρώτο βήμα κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου».

Ο έμπειρος σε περιπέτειες, στάρ Chris Hemsworth επισημαίνει: «Αυτοί δεν πήγαν εκεί ως κατακτητές, αλλά για να βοηθήσουν τον λαό του Αφγανιστάν που πάλευε για την ελευθερία του. Έπρεπε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πολέμαρχου, χωρίς τον οποίον δεν θα κατάφερναν την αποστολή τους. Μου άρεσε που σ’ αυτή την ιστορία είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε Αμερικανούς να συνεργάζονται με τον λαό του Αφγανιστάν μπροστά σε έναν κοινό εχθρό».

Η αποστολή όμως σημείωσε και μία άλλη πρωτιά, δεδομένου ότι αυτοί οι στρατιώτες που είχαν εκπαιδευτεί σε όπλα τελευταίας τεχνολογίας, δεν ήταν προετοιμασμένοι να πολεμήσουν στα άγρια βουνά του Αφγανιστάν και μάλιστα με τρόπους πιο παραδοσιακούς. «Ο μόνος τρόπος να περάσουν μέσα από βουνά ήταν πάνω σε άλογα ή μουλάρια, οπότε έπρεπε να προσαρμοστούν. Μόνο ένας ήταν καλός ιππέας, οι άλλοι έπρεπε να μάθουν επί τόπου» εξηγεί ο παραγωγός.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η καταπληκτική ιστορία είναι η κινηματογραφική μεταφορά του bestseller του Doug Stanton “Horse Soldiers: The Extraordinary Story of a Band of U.S. Soldiers Who Rode to Victory in Afghanistan” που κυκλοφόρησε το 2009. Οι δύο σεναριογράφοι, Peter Graig και Ted Tally, είχαν καθηλωθεί από την ιστορία που περιέγραφε το επιτυχημένο βιβλίο. «Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο με μάγεψε» θυμάται ο Tally. «Μου αρέσει να διαβάζω ιστορικά βιβλία, αλλά αυτό είχε κάτι το επικό, κάτι το οποίο δεν γνώριζα και φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Έμεινα έκθαμβος με το θάρρος και την επινοητικότητα των Αμερικανών στρατιωτών αλλά και των Αφγανών συμμάχων τους. Και είναι ακόμα πιο συναρπαστικό που αυτοί οι πολεμιστές του 21ου αιώνα βρέθηκαν σε συνθήκες πολέμου άλλης εποχής, προηγούμενων αιώνων. Έχουμε τους πιο άριστα εκπαιδευμένους στρατιώτες των ΗΠΑ και τους αναγκάζουμε να αυτοσχεδιάζουν με τους πιο απίθανους τρόπους».

Το σενάριο μάλιστα ήταν ένα από τα πράγματα που έκαναν τον Nicolai Fuglsig να αναλάβει την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του. Ο σκηνοθέτης θυμάται: «Ο Jerry μου έστειλε το σενάριο και αγάπησα την ιστορία τόσο πολύ που διάβασα κατευθείαν το βιβλίο». Ο παραγωγός Jerry Bruckheimer σημειώνει για την επιλογή του σκηνοθέτη: «Ο Nicolai έχει βραβευτεί για τη δουλειά του στη διαφήμιση. Έχει κάνει ντοκιμαντέρ και ως φωτορεπόρτερ έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, ενώ έχει καλύψει τον πόλεμο στο Κόσσοβο. Έχει μοναδική ματιά και ήμασταν τυχεροί που συνεργαστήκαμε μαζί του στην πρώτη του ταινία».

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

Ο σκηνοθέτης έκανε έρευνα στις ειδικές δυνάμεις, ενώ κατάφερε να εντοπίσει την επίσημη αναφορά της επιχείρησης. Είχε μελετήσει φωτογραφίες που βρήκε και έδωσε τη δική του ματιά στην ιστορία. Για να αποδοθεί με αληθοφάνεια και σεβασμό η ασύλληπτη περιπέτεια των 12 Δυνατών, η παραγωγή είχε φροντίσει να έχει τα φώτα και τη συμβολή των δύο από τους δώδεκα στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην απόρρητη αυτή αποστολή. Η παρουσία τους ήταν διαφωτιστική, καθώς αποκάλυψαν πολλά στοιχεία για τη συμμετοχή τους στην πιο δύσκολη επιχείρηση της ζωής τους. Όπως άλλωστε εξήγησαν στους δημιουργούς της ταινίας, όλο το πλήρωμα της αποστολής αυτής πήγε στο Αφγανιστάν τόσο ακαριαία που δεν είχε χρόνο να μελετήσει ή να προετοιμαστεί στο ελάχιστο. Σε αντίστοιχές αποστολές οι συμμετέχοντες μελετούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους για μήνες πριν ξεκινήσουν.

Ο ηθοποιός Michael Shannon λέει για τη συνάντηση με τους πραγματικούς συμμετέχοντες: «Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς που ήρθαν, γιατί είχαμε την ευθύνη να πούμε την ιστορία με ακρίβεια». Όταν μάλιστα συνάντησαν τους ηθοποιούς είχαν φέρει μαζί τους ένα από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων. Ο ηθοποιός Trevante Rhodes (Moonlight) θυμάται: «Ήταν η πιο δυνατή στιγμή στο γύρισμα. Περάσαμε το συντρίμμι ο ένας στον άλλον. Όλοι θυμόμαστε τι έγινε, αλλά αυτό ήταν κάτι απτό, ένα σοκ στον οργανισμό σου. Έφερε πίσω όλα τα συναισθήματα, οπότε ήταν πολύ σημαντική στιγμή».

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Ο Chris Hemsworth υποδύεται τον αρχηγό της Ομάδας ODA-595. Ο συγκεκριμένος Hemsworth δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τη θέση του αρχηγού, καθώς, αν και άρτια εκπαιδευμένος, δεν έχει βρεθεί ποτέ στη μάχη. Ο Hemsworth εξηγεί για τις συνθήκες που επικράτησαν εκείνες τις κρίσιμες μέρες μετά το χτύπημα: «Στην αρχή, ο ήρωας έχει διοικητική θέση για να είναι κοντά στην οικογένεια του. Αλλά μετά το χτύπημα, όλα αλλάζουν. Ως στρατιώτης, θέλει να πολεμήσει. Πρέπει να πείσει τους ανώτερους του να του δώσουν την ομάδα του και να τον στείλουν στη μάχη».

Παρά τις αντιξοότητες, υπόσχεται ότι μέσα σε τρεις μήνες θα καταφέρει ότι οι ανώτεροι του είχαν υπολογίσει ότι χρειάζεται έξι μήνες για να επιτευχθεί. Επίσης, εγγυήθηκε ότι θα γυρίσουν όλοι ζωντανοί. Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Ο λοχαγός είχε μια άμεση και προσγειωμένη προσέγγιση. Αγαπά την οικογένεια του και θέλει να την προστατεύσει. Ένας τρόπος να το κάνει αυτό είναι να είναι σπουδαίος στρατιώτης».

«Ο Chris διαθέτει μία ήρεμη δύναμη και μία αυτοπεποίθηση που έκαναν την ερμηνεία του πολύ φυσική. Ήταν αφοσιωμένος στον ρόλο και ήταν προνόμιο να συνεργάζομαι μαζί του. Είναι πραγματικός επαγγελματίας». Ο θαυμασμός είναι αμοιβαίος. «Ο Nicolai είχε τέτοιο ενθουσιασμό που μας συνεπήρε όλους» σημειώνει ο διάσημος ηθοποιός. «Είχε όραμα και πρόσεχε όλες τις λεπτομέρειες. Στήνει τη σκηνή και την κάνει αληθινή, σε βάζει στην καρδιά της δράσης. Οπότε όλο αυτό είναι αληθοφανές, σοκαριστικό και ακαριαίο».

Δίπλα στον λοχαγό που υποδύεται ο Hemsworth, εμφανίζεται ο ηθοποιός Michael Shannon (Το Καταφύγιο), που σε αντίθεση με τον αρχηγό της ομάδας, έχει βρεθεί σε πολλές μάχες. «Ο συγκεκριμένος στρατιώτης είχε κερδίσει τον σεβασμό της ομάδας. Εμπιστεύεται τον νεότερο αρχηγό και αντλεί από τη δική του εμπειρία του για να τον συμβουλέψει. Ο Michael Shannon τον ενσαρκώνει καταπληκτικά ως έναν σοφό και μπαρουτοκαπνισμένο πολεμιστή. Είναι φοβερός ηθοποιός» λέει ο σκηνοθέτης.

Ο ίδιος ο ηθοποιός περιγράφει τον χαρακτήρα που υποδύεται με μεγάλη εκτίμηση. «Τελεί εκτός υπηρεσίας για πολύ καιρό και αρχίζει να πιστεύει ότι είναι καιρός να περάσει χρόνο με την οικογένεια του. Τότε όμως συμβαίνει το χτύπημα και δεν μπορεί να το αγνοήσει… Έχει ακόμα να προσφέρει πολλά. Μια τελευταία αποστολή; Γιατί όχι;» λέει ο Shannon.

Ο ηθοποιός Michael Peña (Οδηγός Διαπλοκής) υποδύεται έναν χαρακτήρα με χιούμορ. «Όταν πρωτοδιάβασα το σενάριο, πρόσεξα πώς έχτιζε την ένταση. Δεν ήξερες από πού θα σκάσει ο κίνδυνος ή τι θα συμβεί μετά και αυτό το κάνει μια καλή ταινία» σχολιάζει ο ηθοποιός.

Ο Trevante Rhodes (Moonlight) υποδύεται έναν στρατιώτη που ξέρει πολύ καλά από όπλα. «Είναι μεγαλόσωμος και φουσκωτός, αλλά με τρυφερή καρδιά» σχολιάζει για τον ρόλο του ο Rhodes.

Στην ταινία εμφανίζεται η πραγματική σύζυγος του Chris Hemsworth, Elsa Pataky, σε αντίστοιχο ρόλο. Είναι η πρώτη φορά που παίζουν μαζί σε ταινία. «Δεν χρειάστηκε να προετοιμαστούμε, γιατί είχαμε ήδη χημεία» λέει αστειευόμενη η ηθοποιός. «Έχουμε εφτά χρόνια και τρία παιδιά που τη φτιάχνουν» συμπληρώνει γελώντας η Pataky. Η ηθοποιός ένιωσε τιμή που υποδύθηκε τον ρόλο της συζύγου ενός Αμερικανού στρατιώτη. «Ξέρει ότι αυτά τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα. Είναι οδυνηρό να ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, αλλά είναι περήφανη για τον άντρα της και ξέρει ότι κάνει το σωστό».

ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ

Δεν είναι ασυνήθιστο ένας ηθοποιός που υποδύεται στρατιωτικό να περνάει από εκπαίδευση, προκειμένου να αποδοθεί αυθεντικά ο ρόλος. «Ο ρεαλισμός είναι πολύ σημαντικός, ειδικά αν πρόκειται για αληθινή ιστορία» λέει ο σκηνοθέτης. «Οι ηθοποιοί μας έπρεπε να έχουν ιδία εμπειρία του τι σημαίνει να ανήκεις στις Ειδικές Δυνάμεις για να μπορούν να αποδώσουν τις στρατηγικές που ακολουθούν οι στρατιώτες αυτού του είδους στο πεδίο της μάχης».
«Είχαμε τους ειδικούς που μας έμαθαν για τις Ειδικές Δυνάμεις και αυτή τη συγκεκριμένη αποστολή. Αυτό ήταν ανεκτίμητο» τονίζει ο πρωταγωνιστής. «Εκπαιδευτήκαμε στα όπλα, προπονηθήκαμε και ήρθαμε κοντά σαν ομάδα».

Για τις ανάγκες της ταινίας οι ηθοποιοί παρακολούθησαν ένα ειδικό πρόγραμμα για να αποκτήσουν τη γνώση και τις δεξιότητες που χρειάζονταν για να υποδυθούν τους χαρακτήρες με πειστικότητα. Εκπαιδεύτηκαν στον χειρισμό των όπλων, στην επίσημη και άτυπη στρατιωτική ορολογία, ακόμα και στη δομή των Ειδικών Δυνάμεων από ειδικό εκπαιδευτή.

ΙΠΠΕΥΟΝΤΑΣ

Εκτός από την εκπαίδευση του στα πρότυπα των Ειδικών Δυνάμεων, οι ηθοποιοί έπρεπε να μάθουν ιππασία.
«Στην αρχή εξοικειωθήκαμε με τα όπλα» διηγείται ο πρωταγωνιστής Chris Hemsworth. «Μετά ανεβήκαμε στα άλογα και όλα τινάχτηκαν στον αέρα, αλλά με την καλή έννοια, γιατί ούτε οι αληθινοί στρατιώτες ξέρανε τι κάνανε».

Στην ταινία, μόνο ένας χαρακτήρας ξέρει ιππασία, αλλά όλοι έπρεπε να είναι επαρκείς γιατί χρειάζονταν τα άλογα για να διασχίσουν τις πιο δύσβατες περιοχές. Έτσι, το επιτελείο των ηθοποιών εκπαιδεύτηκε από ειδικούς στην ιππασία μεθοδικά και εντατικά, καθώς οι σκηνές με τα άλογα ήταν πολλές και απαιτητικές, αφού διαδραματιζόντουσαν κυρίως στο πεδίο της μάχης. Δεν είχαν όλοι οι ηθοποιοί την ίδια εξοικείωση με τα άλογα, αλλά χάρη στη σωστή προετοιμασία, ήταν όλοι έτοιμοι όταν ήρθε η ώρα των γυρισμάτων και είχε ο καθένας το δικό του άλογο με το οποίο είχε δεθεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΕΙ Η ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;

Η ταινία γυρίστηκε στο Νέο Μεξικό, όπου το περιβάλλον μοιάζει πολύ με τα τοπία του Αφγανιστάν. Οι ηθοποιοί και το συνεργείο βρέθηκαν σε απομακρυσμένες και δύσκολες περιοχές, αντιμέτωποι με τις ιδιοτροπίες της φύσης και την αγριάδα του εδάφους.
Για να αιχμαλωτίσει την τραχύτητα της φύσης αλλά και την ένταση της δράσης, ο σκηνοθέτης συναποφάσισε με τον διευθυντή φωτογραφίας να χρησιμοποιήσουν κάμερες στο χέρι, αλλά και ντρόουν και εναέριες κάμερες για να καλύψουν τις πιο επικές σκηνές. Ο σκηνοθέτης μάλιστα επέμενε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα φυσικά τοπία του Νέου Μεξικού και να μην καταφύγουν σε ψηφιακές λύσεις για το φόντο και τα σκηνικά. Για τις ανάγκες της ταινίας, κατασκευάστηκε από το μηδέν μια ολόκληρη τεράστια στρατιωτική βάση, η οποία απέχτησε την πατίνα του χρόνου μετά από πτήση ελικοπτέρων που σήκωσε τόνους σκόνης η οποία τρύπωσε παντού και χάρισε αυθεντικότητα στο σκηνικό. Τα ίδια τα κοστούμια υπέστησαν ταλαιπωρία για να έχουν κι αυτά τη φθορά που προσδίδει αληθοφάνεια στο γύρισμα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η ομάδα της παραγωγής απέφευγε να τα πλένει για να διατηρήσει αυτό το ειδικό εφέ.

ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Ελπίζω αυτή η ταινία να δώσει στο κοινό μια εικόνα για το τι έκανε εκείνη η ομάδα τις αβέβαιες μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και μια εικόνα για το τι κάνουν οι ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων κάθε μέρα χωρίς να προκαλούν σούσουρο. Θέλω το κοινό να βγει με μεγαλύτερη κατανόηση των γενναίων αντρών και γυναικών που ρισκάρουν τις ζωές τους για να μας προστατεύουν» λέει ο πρωταγωνιστής Chris Hemsworth.

«Υπάρχει ένα άγαλμα στο Ground Zero που τιμά τα κατορθώματα των αντρών αυτών» λέει ο παραγωγός της ταινίας Τζέρι Μπρουκχάιμερ. «Αλλά αυτό που μάθαμε είναι ότι, παρ΄όλο που το άγαλμα στέκει εκεί, οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα για ποιο λόγο είναι εκεί ή τι συνέβη. Μου αρέσει να διηγούμαι ιστορίες για κανονικούς ανθρώπους που κάνουν εκπληκτικά πράγματα και αυτό που κατάφεραν οι 12 Δυνατοί, η αφοσίωση που επέδειξαν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους για να προστατεύσουν την ελευθερία μας, είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχαστεί».

Ο σκηνοθέτης Nicolai Fuglsig καταλήγει: «Ελπίζω το κοινό να εμπνευστεί από την ιστορία αυτών των 12 γενναίων Αμερικανών στρατιωτών. Ταξίδεψαν στην άλλη άκρη του κόσμου για να πολεμήσουν, δεν είχαν ιδέα τι θα συναντήσουν, αλλά πήγαν εθελοντικά και άφησαν τις οικογένειες τους για να παλέψουν για την ασφάλεια της χώρας. Αυτό τους κάνει πραγματικούς ήρωες και για αυτό η ιστορία τους πρέπει να ειπωθεί».

Η ταινία 12 Strong κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες στις 18 Ιανουαρίου από την Tanweer.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss