Το αντίδοτο του Ολυμπιακού που κόβει τη φόρα της αλλαγμένης Μπάγερν

Με τη βοήθεια του Instat Scout προσεγγίζουμε τη φόρμα της Μπάγερν του Τρινκέρι, η οποία μετρά δύο διαδοχικές νίκες έχοντας επιλέξει διαφορετικό δρόμο στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός παρατάσσεται στο Μόναχο, για ν’ αντιμετωπίσει απόψει την Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι (17/11, 21:30 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24), με το έκτο καλύτερο ποσοστό από το τρίποντο. Το συνολικό 38.4% υπολείπεται μόνο των ποσοστών της Παρτίζαν, της μοναδικής ομάδας που υπερβαίνει το όριο του 40% (40.4%) και των Άλμπα (39.2%), Μπασκόνια (38.9%), Βαλένθια (38.9%) και Φενέρμπαχτσε (38.7%).

Ανά παιχνίδι οι ερυθρόλευκοι δοκιμάζουν 24.6 σουτ πίσω από τη γραμμή των 6.75μ και ευστοχούν στα 9.4. Μια αν μη τι άλλο αξιοπρεπής επίδοση για τις ανάγκες της EuroLeague, που καθορίζεται εν πολλοίς από το 51% του Σάσα Βεζένκοβ, το 50% του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, το 45.8% του Άλεκ Πίτερς και το 40% του Παπανικολάου, τη στιγμή που (για την ώρα) ο Αϊζέια Κάναν και κυρίως ο Κώστας Σλούκας κινούνται κάτω από το 35%.

Η αναζήτηση του ελεύθερου σουτ

Σίγουρα ο τρόπος που θα εκτελέσουν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στα καλάθια του Audi Dome θα επηρεάσει την έκβαση του αγώνα. Πρόκειται άλλωστε για το σύνολο με το δεύτερο καλύτερο ποσοστό στην κλίμακα Effective field goal (57.7%) πίσω μόνο από την Μπασκόνια.

Το ζητούμενο ωστόσο για τους πρωταθλητές Ελλάδας είναι να βρουν τα σουτ που θα χρειαστούν για να διεκδικήσουν έκτοτε τους πολύτιμους πόντους. Διότι η λογική της Μπάγερν στα δυο σερί παιχνίδια που κέρδισε σπάζοντας το ρόδι στη διοργάνωση στέρησε από Εφές και Άλμπα το απαιτούμενο σκορ από την περιφέρεια.

Ως και την 5η αγωνιστική, όταν έχανε σταθερά, η γερμανική ομάδα άφηνε ακάλυπτη την περιφέρειά της, προτιμώντας μια πιο κλειστή άμυνα μέσα από τη γραμμή. Απόρροια της τακτικής αυτής ήταν οι αντίπαλοί της να έχουν ως πρωταρχική επιλογή εκδήλωσης επίθεσης, σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 16%, την κατάσταση “catch and shoot”. Από τη στιγμή που αυτό συνδυαζόταν με παθητικό 1.03π. ανά κατοχή για την Μπάγερν, καταλαβαίνει κανείς πως αποτελούσε μόνιμη πληγή και ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια να βρει νίκες.

Συγκριτικά μάλιστα με τους πόντους που η ομάδα του Τρινκέρι δεχόταν από τους χειριστές μετά από πικ εν ρολ, η διαφορά ήταν χαώδης, ξεπερνώντας τους 0.3π. ανά κατοχή (1.03 έναντι 0.72).

Η αλλαγή στην αμυντική προσέγγιση της Μπάγερν

Στα επόμενα δύο παιχνίδια η Μπάγερν το ανέτρεψε ολωσδιόλου το σκηνικό. Κατέβασε περισσότερες από τρεις ποσοστιαίες μονάδες της επιθέσεις που εκδήλωσαν οι αντίπαλοί της μέσα από catch and shoot, ρίχνοντας το 16.5% στο 12.9%, αλλά κυρίως διόρθωσε εντυπωσιακά τους πόντους που δεχόταν ανά κατοχή από αυτές τις καταστάσεις.

Σταμάτησε δηλαδή την αμυντική αιμορραγία από την περιφέρεια, καθώς από τον 1.03π. ανά κατοχή έφτασε στο 0.72!

Το σημαντικό ήταν πως ταυτόχρονα κράτησε σχετικά χαμηλά και την παραγωγικότητα των χειριστών μετά πικ εν ρολ, που αυτόματα έγινε η πρώτη επιθετική επιλογή των αντιπάλων της. Ναι μεν βρέθηκε περισσότερο πεδίο δράσης για τους κουμανταδόρους, αλλά το 0.92π ανά κατοχή είναι ένα νούμερο που, οπωσδήποτε, δεν τρομάζει.

Οι συνολικές επιθέσεις των αντιπάλων της Μπάγερν στα τελευταία δύο παιχνίδια από χειριστές του pick n roll και catch and shoot INSTATSCOUT

Η μέγγενη των Βάιλερ-Μπαμπ και Γουίνστον

Σε αυτό το σημείο έχουν αξία οι ατομικές επιδόσεις τόσο του Κάσιους Γουίνστον όσο και του Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ, που ασκούν τρομερή πίεση στην μπάλα και ταλαιπωρούν τους αντίπαλους χειριστές. Μάλιστα ο δεύτερος δεν έχει δεχθεί πόντο, την ώρα που ο Αμερικανός, στον ίδιο αριθμό κατοχών, επιτρέπει λιγότερο από έναν (0.8).

Ο Γουάιλερ-Μπαμπ είναι επίσης ο πιο αποδοτικός αμυντικός της Μπάγερν σε καταστάσεις σε catch and shoot με 0.5 πόντους ανά κατοχή αντιπάλου, παρόλο που αναλαμβάνει το 1/3 των συνολικών αμυνών, άρα θα έπρεπε η φθορά του θα είναι μεγαλύτερη.

Το catch and shoot του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που ζει μέσα από το μακρινό σουτ. Στα επτά πρώτα ματς οι επιθέσεις από catch and shoots αγγίζουν το 20% των συνολικών, προσφέροντας 1.22π. ανά κατοχή! Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κλάσμα που επιτρέπει στους ερυθρόλευκους ν’ ανοίγουν άμυνες και ν’ ανεβάζουν το σκορ.

Οι επιθέσεις του Ολυμπιακού από καταστάσεις catch and shoot
Οι επιθέσεις του Ολυμπιακού από καταστάσεις catch and shoot INSTATSCOUT

Είναι δεδομένο πως η Μπάγερν θα κοιτάξει να κατεβάσει όσο είναι δυνατόν τον αριθμό αυτό. Αφενός στερώντας από τον Ολυμπιακό τα σουτ αφετέρου μειώνοντας την ποιότητα των σουτ με πίεση στην μπάλα, χέρια παντού και σπάσιμο σκριν. Εφόσον οι Πειραιώτες εμφανίσουν τη στάνταρ επίδοσή τους, αποκτούν αμέσως πλεονέκτημα.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss