Το χρήμα ακριβαίνει, οι οικονομίες υποφέρουν και οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι»

Oι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και τα σύννεφα πάνω από τις οικονομίες πυκνώνουν.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε την Τετάρτη σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση τέτοιου επιπέδου, με τα επιτόκια να διαμορφώνεται πλέον μεταξύ 3% και 3,25%. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται φέτος να φθάσει στο 5,4% αντί για 5,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ προβλέπεται σχεδόν μηδενική ανάπτυξη (+0,2%), αντί για +1,7% που είχε προβλέψει η Fed τον Ιούνιο.

Και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75%, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να “ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται” στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.
Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο – εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος, για πρώτη φορά από το 1998 σε μια προσπάθεια να στηρίξει το γεν μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει σε ιδιαίτερα διευκολυντικά επίπεδα τα επιτόκια της. «Αναλάβαμε αποφασιστική δράση (στην αγορά)”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Masato Kanda» μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Αναφορικά με τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι traders πλέον στοιχηματίζουν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% έως τον Ιούνιο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν στην αρχή του μήνα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σωρευτικά κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Αύξησαν το κόστος δανεισμού κατά τρία τέταρτα της μονάδας στο 0,75% νωρίτερα αυτό τον μήνα, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τον πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό-ρεκόρ 9,1%.
Και ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθούν να συσφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική, οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν πως Ευρώπη και ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση.
Eίναι χαρακτηριστικό πως η Goldman Sachs χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss