Το DxOMark ξεκινάει τις δοκιμές ήχου, αποκαλύπτoντας μια έκπληξη για το iPhone 11 Pro Max

Μέχρι σήμερα, η DXOMark αξιολογούσε την απόδοση των φωτογραφικών μηχανών των κινητών, αλλά στις υπηρεσίες της εταιρείας μόλις πρόσφατα προστέθηκε και η αξιολόγηση της απόδοσης των κινητών στον τομέα του ήχου.

Η εταιρεία έφτιαξε όνομα χάρη στις αντικειμενικές και σε βάθος δοκιμές αξιολόγησης των καμερών των κινητών, και τώρα ευελπιστεί να γίνει «όνομα» και στις αξιολογήσεις ηχείων και μικροφώνων κινητών. Οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν με τις συσκευές Huawei Mate 20 X, Apple iPhone XS Max, Apple iPhone 11 Pro Max, Samsung Galaxy Note 10+, Samsung Galaxy S10+, Honor 20 Pro και Sony Xperia 1.

Η εταιρεία, σε μία ανάρτηση της στο επίσημο blog της εξήγησε τους λόγους για την απόφαση της να ξεκινήσει τις συγκριτικές δοκιμές στον τομέα του ήχου:

«Το μέγεθος και η ποιότητα της οθόνης καθώς και τα χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις της φωτογραφικής μηχανής αποτελούσαν εδώ και πολύ καιρό – και εξακολουθούν – σημαντικά κριτήρια για την αγορά ενός smartphone. Παρόλα αυτά, καθώς οι χρήστες καταγράφουν και καταναλώνουν όλο και περισσότερο περιεχόμενο ήχου και βίντεο με τις φορητές συσκευές τους, η σημασία της ποιότητας του ήχου είναι μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν smartphones για να τραβήξουν βίντεο με την οικογένεια και τους φίλους τους, για να τραβήξουν σε βίντεο τον εαυτό τους (vlogging) καθώς και για να τραβήξουν συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Από πλευράς κατανάλωσης (περιεχομένου), ακούν μουσική και παρακολουθούν βίντεο που έχουν τραβήξει οι ίδιοι καθώς και περιεχόμενο που έχουν αγοράσει στις συσκευές τους. Η διακύμανση της ποιότητας ήχου μεταξύ των συσκευών τόσο κατά την εγγραφή όσο και κατά την αναπαραγωγή ήχου (έξοδος) είναι τεράστια, αλλά παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν παρά λίγες πληροφορίες ή σχετική καθοδήγηση για τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ποιότητα του ήχου.

Αυτός είναι ο λόγος που εισάγουμε το DXOMARK Audio – για να παρέχουμε στους καταναλωτές και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ολοκληρωμένα, ουδέτερα και αξιόπιστα δεδομένα από δοκιμές smartphones στους τομείς της καταγραφής ήχου και audio output. Έχουμε αναπτύξει ένα σύνολο πρωτοκόλλων για να αντικατοπτρίσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα smartphones τους για την εγγραφή και κατανάλωση ηχητικού περιεχομένου, μαζί με μια μεθοδολογία αξιολόγησης και benchmarking, που παρέχει τα όποια αποτελέσματα με αξιόπιστο και επαναλαμβανόμενο τρόπο».

Τα κριτήρια της DXOMark στις δοκιμές απόδοσης της αναπαραγωγής είναι πέντε. Ακριβώς τα ίδια χρησιμοποιεί και για τις δοκιμές της απόδοσης κατά την εγγραφή ήχου, συν το πόσο καλά διαχειρίζεται η συσκευή τον θόρυβο στο περιβάλλον. Τα κριτήρια είναι:

  • Timbre (frequency response, treble/midrange/bass, total balance, volume dependency)
  • Dynamics (attack, bass precision, punch, volume dependency)
  • Spatial (wideness, balance, distance, localization)
  • Volume (maximum, minimum, user volume consistency)
  • Artefacts (noise, pumping, clipping, user artefacts, other artefacts)
  • [Recording] Background noise (directivity, noise profile, artefacts)

Η εταιρεία επίσης λέει πως είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν μετρήσεις και δεδομένα που προκύπτουν από την αντίληψη εμπειρογνωμόνων στον ήχο που έχουν χρόνια εμπειρίας και εργασίας στους τομείς του audio engineering και του audio industrial design, αλλά υποστηρίζει ότι και αυτά είναι εξίσου επιστημονικά.

Όπως αναφέραμε, η εταιρεία πραγματοποίησε τις πρώτες της δοκιμές, και στην κορυφή της λίστας βρέθηκε το Huawei Mate 20 X με βαθμολογία 75, και δεύτερο σε κοντινή απόσταση το iPhone XS Max, το οποίο μάλιστα φαίνεται πως προσφέρει καλύτερη γενικότερα εμπειρία στον τομέα του ήχου από το μεταγενέστερο iPhone 11 Pro Max.

 

9to5Mac

Πηγ

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss