Το Ισραήλ “σηκώνει” τείχος στη θάλασσα στη Γάζα

Την κατασκευή ενός τείχους προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος Παλαιστινίων δια θαλάσσης, άρχισε να κατασκευάζει το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η κατασκευή του άρχισε από τα βόρεια σύνορα της Γάζας, στην παραλία Ζικίμ. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το τείχος θα αποτελείται από τρία στρώματα. Το πρώτο θα είναι κάτω από το νερό, το δεύτερο θα είναι πέτρινο και το τρίτο συρματόπλεγμα. Το υπουργείο Άμυνας περιέγραψε το τείχος ως “αδιαπέραστο κυματοθραύστη” ενώ σημειώνεται ότι δεν εμποδίζει τους κατοίκους της Γάζας να μπουν στη θάλασσα.

“Αυτό το τείχος είναι μοναδικό στον κόσμο” δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Άβιγκντορ Λίμπερμαν και πρόσθεσε: “Θα εμποδίσει αποτελεσματικά κάθε πιθανότητα να εισέλθει κάποιος στο Ισραήλ δια θαλάσσης, κάτι που αποτελεί μεγαλύτερο εμπόδιο για την Χαμάς, η οποία χάνει τώρα ένα ακόμα στρατηγικό πλεονέκτημα μετά την επένδυση τεράστιων ποσών στην ανάπτυξή της”.

Το Ισραήλ αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή του υποθαλάσσιου τείχους κατά τη διάρκεια επιχείρησης το 2014, όταν αρκετοί Παλαιστίνιοι μπήκαν στα εδάφη της μέσω θαλάσσης και σκοτώθηκαν από τον στρατό.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα κατασκευάζεται και ένα υπόγειο τείχος γύρω από τα σύνορα της Γάζας, με το οποίο θα σταματήσουν οι υπόγειες σήραγγες που φτιάχνουν Παλαιστίνιοι. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 833 εκατ. δολάρια και περιλαμβάνει ένα τείχος από σκυρόδεμα εξοπλισμένο με αισθητήρες. Θα φτάνει δεκάδες μέτρα βαθιά μέσα στο έδαφος και το ύψος του από το επίπεδο του εδάφους θα είναι έξι μέτρα.

Πηγή:
Haaretz

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss