Το παιδί – θύμα κακοποιείται ξανά – αυτή τη φορά από το σύστημα

Κοινή Ανακοίνωση Ηγετικών Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στην πρόσφατη υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου, γνωρίζοντας ότι οι χειρισμοί που έχουν γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους λειτουργούν στο παιδί δευτερογενώς κακοποιητικά, προδίδοντας την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει το παιδί στην Πολιτεία και τον κόσμο των ενηλίκων που οφείλουν να το προστατέψουν.
Πρόληψη και Πρωτόκολλα Έγκαιρης Διάγνωσης αποτελούν μονόδρομο

Η κακοποίηση δείχνει πάντα τα σημάδια της εμφανώς σε πρώιμο στάδιο και η οικογενειακή ευαλωτότητα, με συγκεκριμένα επιστημονικά καταρτισμένα κριτήρια, κρούει πάντα τον κώδωνα του κινδύνου από νωρίς. Οι περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης θα μπορούσαν είτε να προληφθούν με την κατάλληλη οικογενειακή υποστήριξη, είτε να αναγνωριστούν έγκαιρα από κάθε θεσμικό φορέα του Κράτους, που έρχεται σε επαφή με το ανήλικο θύμα – στο σχολείο, την κοινωνική υπηρεσία, την αστυνομία, το νοσοκομείο.
Η δραματική υποστελέχωση, η ανυπαρξία ενός πρωτόκολλου διαχείρισης τέτοιων περιστατικών και η απουσία μιας σοβαρής και συστηματικής εκπαίδευσης των επαγγελματιών που εργάζονται κοντά σε παιδιά και μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν ένα περιστατικό παιδιού με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης, καθιστά τη χώρα μας ουραγό στην παιδική προστασία.

Δικαιοσύνη Φιλική προς τα Παιδιά σύμφωνα με τη διεθνή κοινή Πρακτική

Η Πολιτεία εξακολουθεί να παραπέμπει για κατάθεση τα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι, κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου και των επιταγών της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης, αλλά και της κοινής πρακτικής διεθνώς. Επιπλέον, λόγω έλλειψης χρήσης ειδικών πρωτοκόλλων στη σύνθετη διαδικασία της δικανικής εξέτασης ανηλίκων, οι καταθέσεις των παιδιών καταλήγουν συχνά να αμ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss